Az Állatkertben már több mint száz éves hagyománya van a leopárdok, vagy más néven párducok tartásának, ám a ritka perzsa leopárdokkal csak tíz éve, 2003-ban kezdtek el foglalkozni. A magyar főváros állatkertje ugyanis ekkor csatlakozott a perzsa leopárdok természetvédelmi célú állatkerti szaporítását összehangoló tenyészprogramhoz, melynek keretében két fiatal állat érkezett Budapestre. Cezi, a nőstény a csehországi Dvůr Králové nad Labem állatkertjéből, Nadir, a hím pedig a franciaországi Mulhouse-ből. 2005 júniusában egy (Asszír), 2007 júniusában három (Bella, Bara, Bahar), 2008 szeptemberében pedig két kölyök (Csenge, Csiú) született a Budapesti Állatkertben. A mostani, június 10-én világra jött kölyök tehát már a hetedik utódja ennek a tenyészpárnak.

A kölyök és az anyaállat az elmúlt két hónapot a közönség szeme elől elzárva töltötte. Mostanra viszont eljött az ideje annak, hogy a kicsi megkapja az első védőoltásokat. Az azonosító chip bejuttatása után az állat nemét is megállapították, s mivel hímnek bizonyult, a kicsi a Dante nevet kapta. A gondozók mindenképpen D-kezdőbetűs nevet kerestek, hiszen a perzsa leopárdok esetében az a szokás alakult ki, hogy az újabb és újabb almokban született kölyköknek az ábécé soron következő betűjével kezdődik a nevük.

A kölyköt és az anyaállatot a közönség várhatóan csütörtöktől láthatja a leopárdkifutóban, amely a tigrisek szomszédságában található. Mivel az apát ilyenkor külön szokták zárni az anyától és a cseperedő kölyöktől, ő az éjszakai órákban használhatja a kifutót.

A perzsa leopárd (Panthera pardus saxicolor) a leopárdok – vagy más néven párducok – legnagyobbra növő alfaja. Nemcsak Iránban, hanem Irak, Afganisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán, valamint Örményország területén is őshonos. Élőhelyén veszélyeztetett állatnak számít, vadon élő állományát kevesebb, mint kétezer egyedre becsülik. A világ állatkertjeiben mintegy 160 perzsa leopárd él, közülük valamivel több, mint száz az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által életre hívott tenyészprogramban részt vevő állatkertek lakója.

A nőstény perzsa leopárdok 90-105 napos vemhességi idő után hozzák világra utódaikat, a kölyök száma ellésenként egy és hat közötti, átlagosan 2-3 szokott lenni. A perzsa leopárd kölykök szeme tíz napos koruk után nyílik ki, három hónapig élnek anyatejen és általában hároméves korukban válnak ivaréretté. A természetben mindössze 7-9 év az átlagos élettartamuk, de az állatkertekben akár a 21-23 éves kort is megérhetik.

Szöveg és fotó: Fővárosi Állat-és Növénykert/Bagosi Zoltán

2013. augusztus 8.

Hozzászólások