A Naprendszer összes bolygója látható lesz a hajnali égbolton egymás után sorakozva június 17-28. között.
 
naprendszer

Két éve, 2020. február 7-én álmomban kisimultak a dolgok a világban.

Minden megállt, még a kilőtt nyíl is a levegőben. Minden megbékélt. A szférák zenéje zengett. Felkelt a Nap és a Hold, és a bolygók mind együtt álltak a Földdel.

Akkor is eszembe jutott, hogy a kizökkent világot csak úgy tudjuk visszazökkenteni, ha előbb leállítjuk – megnyomjuk a “ctrl-alt-del” gombokat egyszerre – és újraindítjuk.

Talán most jött el ez az időpont?!!

Június 17-28. között a Naprendszer összes bolygója látható lesz a hajnali égbolton egymás után sorakozva. A ritka együttállásra legutóbb több mint ezer éve került sor.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló oldalán közzétett cikk szerint amennyiben június 17-28. között hajnalban, napkelte előtt a keleti égbolt felé fordulunk, a Naptól való távolságuk sorrendjében, öt fényes bolygó is feltűnik majd: egy sorban lesz látható a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz.
 

Kép forrása: Pixabay

 
Ráadásként a folyamatosan fogyatkozó Hold végig is halad a bolygók mellett a napok múlásával, így minden egyes hajnalban más-más arcát mutatja a bolygósor.
 
Az említett bolygók mellett további két bolygó, az Uránusz és a Neptunusz, valamint a Pluto és a legfényesebb kisbolygó, a Vesta is beáll a sorba. Azonban ezek az égitestek kizárólag távcsővel pillanthatóak meg.
 
Ez a sor szinte egész júniusban látható, a Merkúr azonban csak a hó második felében csatlakozik a “bolygóvonathoz”. Mint írják, az együttállás meglehetősen lazának számít, a nyolc bolygó 105 fokos látószögű egyenes mentén sorakozik az égen. A Jupiter-Mars-páros 12 fokra, a Merkúr és a Vénusz 10 fokra lesznek egymástól. A bolygósor így szabad szemmel mutatja a legszebb látványt.
 
Aki szabad szemmel és binokulárral szeretné megfigyelni a bolygókat, érdemes még szinte teljes sötétségben, hajnali 3 óra körül elkezdenie. Ekkor a Neptunuszt és az Uránuszt is megtalálhatja még binokulárral. Az együttállás 3 óra 30-kor lesz a legszebb, ekkor a pitymallat már megvilágítja az eget. A cikk szerint azonban mindenképp érdemes 4 óráig várni, hogy a Merkúr is becsatlakozhasson.
 
A különleges égi jelenségre legutóbb 947-ben volt példa, és legközelebb 2492. áprilisában lesz lehetőség a megfigyelésére. (Forrás: MTI)
 

Kép forrása: Journey to Space (fb)

 
Itt a Montázson is megjelent 2020-ban egy elmélkedésem ezzel a bevezetéssel, Újratervezés és a heurisztika módszere címmel. Akkor azt gondoltam, hogy a járvány lesz, ami jobb belátásra bírja a világot. Akkor is együttálltak a bolygók, de nem ennyi, mint most…
 
A koronavírus – Korona – Kizökkent világ – témához is volt egy haiku-kalligráfiám, amely a kereszt – mint keresztény hitünk szimbóluma – visszabillentéséről szólhat a szívünkben. A Föld szimbólumán egyébként egyenesen áll, és a magyarság koronáján is valaha egyenesen állt a kereszt.
 

A Naprendszer összes bolygója látható lesz a hajnali égbolton

 
 
Antalffy Yvette
 
 
Hozzászólások