A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, Németh Nyiba Sándornak, az óbudai Krúdy Gyula Irodalmi Kör elnökének szervezésével, vezetésével valósult meg a gazdag programot kínáló alkotótábor Balassagyarmaton, melynek során a közel 50 fős alkotókból álló közösségnek felejthetetlen élményben volt része. Az irodalmi kör alkotócsapatának egy csoportja ismét együtt töltött három eseménydús napot 2022. június 3-5-ig.

balassagyarmat

Vármegyeháza

„A múltból tanulj, a jelenben pedig a jövőnek élj!” – Nagy Iván, a Balassagyarmaton született geneológus, történész által megfogalmazott szellemiség lengte be együttlétünket, kirándulásainkat.

Nagy örömet jelentett számunkra a nógrádi város történelmi múltjának, szépségeinek, nevezetességeinek megismerése. A teljesség igénye nélkül néhány említésre méltó gyönyörű épület: Mikszáth Kálmán Művelődési Központ, Madách Filmszínház, Szabó Lőrinc háza, Palóc Múzeum, Vármegyeháza.

 
Balassagyarmat – „Palócország fővárosa” – ahogy Mikszáth Kálmán a magyar epika egyik legnagyobb alakja nevezte a várost.

Gazdag kulturális hagyományokkal, Szabó Lőrinc, Mikszáth Kálmán, Balassi Bálint, Komjáthy Jenő, Nagy Iván örökségével büszkélkedhet a járási székhely.

A város tisztelettel őrzi Szabó Lőrinc emlékét, aki a XX. századi magyar líra egyik kiemelkedő alakja. A költő három évet töltött itt családjával, ám a kisiskolás korban megélt néhány év mély nyomokat hagyott benne, „tündérvárosnak” nevezte e helyet. A Templom utca 10. szám alatt lévő ház falán emléktábla hirdeti, itt lakott Szabó Lőrinc költő 1905-1908 között. A márványtáblán olvashatjuk Balassagyarmat című versének csodás sorait:

„Balassagyarmat – óh, hogy szeretem!
Legszebb ott volt fiatal életem,
Örvény volt nekem a világ s titok,
Hogy hittem még! -: láthatáromon
így élt a sárkány, mint egy rossz rokon,
épp így élt, csak egy kicsit távolabb,
mint mi a Templom-utca 10 alatt!”

Kulturális utazásunk következő állomása a Palóc Múzeum kiállításainak megtekintése volt, ahol a múlt értékeit gyűjtötték össze az utókor számára. Így találkozik hát ismét a múlt a jelennel. A múzeum gyűjteménye felöleli Nógrád megye paraszti kultúráját. Kiemelt szerepet kapott a népművészet, a viselet, a szőttesek, a gyönyörű fafaragások. Különösen megérintett mindannyiunkat a Bölcsőtől a sírig címet viselő állandó kiállítás, amely az emberi életút mozzanatait jelképezi.

A hagyományőrző, igényes művészeti kiállítás megtekintése után a múzeum előadótermében adtuk át írásaink üzenetét.
A tábor második napján ellátogattunk Szécsénykovácsiba, ahol Krúdy Gyula ősei éltek, s ahol az író kisgyermekéveit töltötte. Leróttuk tiszteletünket a Krúdy-emléktáblánál és az elődök sírjánál. Eleink nyomában járva megtapasztalhattuk a múlt fényét, mely remélem, nem csak jelenünket, de jövőnket is bevilágítja.

 

Ha már Balassagyarmaton járunk, érdemes betérnünk a Svejk Vendéglőbe, amely – az ízletes ételek és az udvarias kiszolgálás mellett különtermében – irodalmi rendezvényekkel várja az idelátogatót. Ugyanis különterme kulturcentrumként is szolgál: irodalmi találkozók, diskurzusok színhelye. Köszönhető mindez az étterem vezetőjének, Sinágel Józsefnek, aki irodalmi műveltségével, előadói tehetségével kápráztatott el mindannyiunkat.

A vidám hangulatú együttlét költők, írók, képzőművészek bemutatkozásával zárult a második napon. E pár napban sok-sok élménnyel gazdagodtunk a kulturális értékek, az érdekes, színvonalas előadások által. Köszönet a szervezésért Németh Nyiba Sándornak, a Krúdy Irodalmi Kör elnökének és Keskeny-Farkas Anikónak.

 

Orosz Margit

Kapcsolódó cikkünk a Krúdy Körről

 

Hozzászólások