Az egészséges, élénk halakkal teli akvárium – legyen szó kisebb vagy nagyobb méretről – a lakás díszévé, központi részévé válik. A belső tér hangulata teljesen megváltozik. Hallhatjuk a víz zúgását, és napjában többször megcsodálhatjuk ezt a különleges világot. Azonban ehhez elengedhetetlen, hogy akváriumunk jól legyen berendezve, halaink pedig egészségesek maradjanak. Hogyan? Ehhez adunk most tippeket!

Mi fontos alapvetően a halak egészsége szempontjából?

Bár a halak néma társaink, de ugyanolyan figyelmet igényelnek, akárcsak a többi háziállat. Állandó lakóhelyük, az akvárium kialakítása az alapja halaink jólétének. Összeállításakor tehát a legfőbb szempont, hogy a bekerülő élőlények, vízi állatok és növények közös egységet alkossanak.

Tipp: ha kezdő akvaristák vagyunk, kezdjünk kisebb méretű akváriummal (pl. 50 literes), és válasszunk egy jól megkomponált akvárium szettet, amiben már minden szükséges eszköz és kiegészítő megtalálható!

Hogyan rendezzük be az akváriumot úgy, hogy sokáig éljenek a halaink? Erre az 5 titokra figyeljünk!

1. Legyünk türelmesek!

Az akvárium lakáson belüli elhelyezését jól át kell gondolni, ezért semmiképp se bízzuk a véletlenre. Keressünk nyugodt, zajmentes helyet, ahol a fényviszonyok is megfelelőek. Ha vannak akvarista ismerőseink, bátran kérdezzük meg a véleményüket, hiszen biztosan szívesen segítségünkre lesznek.

A türelem nemcsak a tökéletes elhelyezésnél fontos, hanem akkor is, amikor akváriumunk már összeállt, azaz minden berendezés a helyére került és a készülékeket is elindítottuk. Ekkor jön a várakozás időszaka, mivel 3-4 hét szükséges, hogy a halak számára egészséges környezet kialakuljon odabent.

2. Kezdjük jó alapokkal!

Az akvárium megfelelő tisztasága, szűrése, vízforgatása, világítása és hőmérséklete a legalapvetőbb paraméterek, amiket biztosítanunk kell. Ezt megtehetjük egy jó szűrőberendezéssel, levegőztetővel, lámpával és fűtőberendezéssel is. De ha nem szeretnénk időt és energiát áldozni az összeválogatásra, akkor remek megoldásnak számít a korábban is említett akvárium szett beszerzése.

3. Törekedjünk az egyensúlyra!

Ne zsúfoljuk túl az akváriumot. Ugyanis ha több halat telepítünk bele a kelleténél, akkor a helyféltés okán csipkedések, konfliktusok alakulhatnak ki, ami egy-egy uszonyos pusztulásához is vezethet. Ugyanígy a növények és kiegészítő tárgyak tekintetében se essünk túlzásokba. Jól gondoljuk át a rendelkezésre álló tér berendezését, és az sem baj, ha több részletben szerezzük be a szükséges felszereléseket és dekorációkat.

4. Jól válogassuk meg az akváriumlakókat!

Az egymást jól tűrő, sőt kiegészítő fajok összeválogatása szintén fontos összetevője annak, hogy halaink egészségesek legyenek. Míg például a guppi, a szifó és a páncélosharcsa fajták kezdőként is sikerélményt okozhatnak, addig egy sügéres akvárium már bőven tartogat kihívásokat számunkra és a lakói számára is! Igyekezzünk az akvárium berendezését a lakók igényeire szabni. Például ha elbújni vágyó halak kerülnek bele, akkor biztosítsunk nekik erre alkalmas helyet.

5. Figyeljünk a folyamatos karbantartásra!

Egy akvárium mellett soha nem fogunk unatkozni, hiszen vize és eszközei karbantartást igényelnek, hogy a bentlakó uszonyosok hosszú távon egészségesek maradhassanak. Így megfelelő időközönként el kell végezni a részleges vagy teljes tisztítását, vízcseréjét és az alapos szűrőtakarítást is.

Mit kerülj mindenképpen, ha halakat tartasz?

Amíg nincs baj, nem kell vegyszer! – bár sok helyen olvashatjuk, hogy jót teszünk a fertőtlenítőszerek havonkénti adagolásával, ezzel néha több kárt okozhatunk a vízminőségben, mint hasznot. Ilyenkor az akvárium természetes működésébe nyúlunk bele, és a lebontó baktériumokat is elpusztítjuk, amik akváriumunk természetes tisztítói.

Gondoljunk bele, ha mindent jól csináltunk, akkor akváriumunk egy tökéletesen működő, egészséges élő rendszerré válik, ahol minden lakónak megvan a maga helye és szerepe, így nincs szükség az ok nélküli fertőtlenítésre. Ezért – a növénytápokon és vízelőkészítő szereken kívül – kerüljük a felesleges vegyszerhasználatot. Csak akkor folyamodjunk ehhez a módszerhez, ha betegség üti fel a fejét.

Egy szép és látványos akváriumra mindig öröm ránézni, ezért nem csoda, hogy ilyen népszerűvé vált az utóbbi években az otthoni haltartás. Ahhoz hogy mi magunk is sikeres akvaristává váljunk, érdemes alaposan tájékozódnunk és beleásnunk magunkat a témába, mivel a tervezés és az előkészítés a legfontosabb ahhoz, hogy halaink egészségesek és hosszú életűek lehessenek.

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

Hozzászólások