Tizenöt éve kaptuk Vali barátnőmtől őnagysága Monstera Deliciosát (magyar hangja: Könnyező Pálma), a hídőrvirágúak rendjének kiválóságát.

Elejétől fogva éreztük nem mindennapi jelenlétét az életünkben. 4-5 szív alakú levelének némelyikén cseppformájú szeldeltségek is megjelentek. Ha jól tartottuk, akkor a levélvégeken egy-egy „örömkönnycsepp” is lecsordult.

Egy szó mint száz, a mi Monstera Deliciosánk nőtt-nődögélt és egyre nagyobb levelei behálózták a hálószobánk egyik sarkát, a padlótól a plafonig. Mondogattuk is egymásnak a „Zurammal”, hogy öregkorunkban keresgélni fogjuk egymást a hatalmas levelek erdejében. Egyre nagyobb cserepekbe, majd egy dézsába ültettük. De hiába a gondoskodás, egyszer csak alulról elhullottak az első levelek.

Családunkban a „Zuram” a virágfelelős. S ha ő nincs itthon, minden virág megérzi a hiányát. Ő volt az, aki egyik nap elhatározta, hogy derékban elvágja a felkopaszodott szárat és megpróbálja újra gyökereztetni az addigra alaposan elburjánzott növényt.

Másnap reggel elhúzva a sötétítő függönyt, láss csodát, két új levél jelent meg a pálma tövén. Így elmaradt a „gyilok”. Az évekkel későbbi festés-mázoláskor, mikor nem tudtuk már kivinni a szobából úgy, mint a Szeleburdi család a fikuszt, mese nem volt, fel kellett darabolni. Egy, a belőle kimetszett szárdarabból gyarapodik nap-nap után. Újabb sarokbehálózásra készül, úgy látjuk.

A Kaliforniában élő tudós, Cleve Backster a CIA kötelékében kezdte meg még 1966-ban poligráffal (hazugságvizsgálóval) kapcsolatos kutatásait, amelyet később, pusztán kíváncsiságból kiterjesztett a növényekre is. Elméletileg ez lehetséges, hiszen a poligráf olyan hiperfinom elektromos, illetve elektrokémiai változásokat is képes érzékelni, amelyek szinte azonosan zajlanak az emberi bőrön, illetve egy levél felszínén.

Ugyanakkor a tudomány jelenlegi állása (vagyis a legtöbb tudós által elfogadott nézet szerint) a növényeknek nincsen a miénkhez hasonló idegrendszere, így nem lehetnek gondolataik, érzelmeik, és nem érezhetnek fájdalmat sem.

Backster ettől függetlenül rákapcsolta a hazugságvizsgáló egyik érzékelőjét egy kiválasztott levélre, azzal az elhatározással, hogy a növény egy másik (távolabbi) levelét öngyújtóval felperzseli. Állítása alapján – nem kis megdöbbenésére – a poligráf hatalmas kilengést mutatott, de nem akkor, amikor meggyújtotta a lángot, hanem jóval korábban – méghozzá már akkor, amikor eldöntötte, hogy mit fog tenni néhány másodperc múlva, és melyik levéllel. Cleve Backster ennek alapján meg van róla győződve a mai napig, hogy a növények képesek telepatikus kapcsolatba kerülni más élőlényekkel – így akár emberekkel is. Forrás: Időkép

Antalffy Yvette

2013. május 13.