A II. világháború elhidegítette egymástól a testvéreket: Adolf meggyőződéses náci lett, Rudolf pedig egy évig amerikai fogságban volt, és ez erősen hatott rá.

A háború után Rudolf kivált a közös cégből és önálló vállalatot alapított. Ő is a saját nevéből alakította ki a márkanevét: Ruda – Ruma – Puma. Az általa gyártott cipők is világhírnévre tettek szert. A két testvér annyira rivalizált egymással, hogy soha többé nem beszélgettek, pedig a két cég székhelye egészen közel volt egymáshoz. Idősödvén a fiaik vették át az üzletet az apáktól, és sajnos a rivalizálást, a gyűlölködést is. 

Vitáik főként abból adódtak, hogy a legesélyesebb sportolók közül kik melyik cipőmárkát fogják majd viselni egy-egy meghatározó sporteseményen: olimpián, világbajnokságon. Számos világszerte ismert és elismert sportoló visel Adidas, illetve Puma termékeket, melyeknek minősége egyaránt kiváló.

Ma már nem csak sportoláshoz, de utcai viseletre alkalmas cipőket, és további ruházati cikkeket is bocsátanak ki a fogyasztók számára. A fivérek keményen megdolgoztak a megérdemelt hírnévért. Milyen kár, hogy energiájukat egymás legyőzésére pazarolták.

Ha sportcipőt készülünk venni gyermekünknek, ne annak alapján válasszunk márkát, hogy Adi vagy Rudi szimpatikusabb-e. Nézzünk bele a pénztárcánkba és beszéljük meg a csemeténkkel, ha pillanatnyilag nem jut pénz a méregdrága márkás holmira. Az olcsóbb is megteszi, hiszen annak idején a srácok mezítláb rúgták a bőrt az utca porában, és az volt az igazi boldogság!

Weninger Endréné

Hozzászólások