A szálszakadt gumiabroncsok közlekedési szempontból iszonyatosan veszélyesek, ezért azonnali beavatkozást igényelnek. A bejegyzés keretei között ezért igyekszünk részletesen is rámutatni a szálszakadás jelenségére. Szóba kerül a kialakulás, illetve a megelőzést elősegítő lehetséges praktikák alkalmazása. Továbbá arra is rámutatunk, hogy miként tudjuk felismerni, valamint hatékonyan kezelni a nemkívánatos szálszakadást.

szalszakadt

Amit az autógumik összetételével kapcsolatban fontos tudni

Az abroncsok fizikai tulajdonságait tekintve rugalmasságról és a tapadásról a gumikeverék, a szilárdságról pedig az úgynevezett kordszálakból felépülő vázrendszer gondoskodik. Ez az összetétel hivatott gondoskodni az útfekvésről és az ütéscsillapításról, ugyanakkor a rendellenes terhelés már kifejezetten rosszat tesz neki.

Minden egyes padkázás, nagyobb döccenés vagy szegélyről lehajtás a gumiabroncs sérülését okozza. Habár ezek a sérülések sokszor szemmel nem is láthatóak, rövid vagy hosszabb távon igenis a szálak szakadását eredményezhetik.

Ezért borzasztóan veszélyes a szálszakadt gumival továbbra is közlekedni

A folyamatos mechanikai hatások eredményeként a gumi, habár elnyeli a terhelést, a kordszálak ugyanakkor képtelenek mindig ellenállni a folyamatos erőhatásnak. A szálszakadás első fázisában legfeljebb csak néhány szál sérül meg.

A szerkezet viszont veszít az ellenálló képességéből, ezért az újabb erőhatások következtében a sérülés továbbterjed. Egy idő után a szálszakadás már szemmel is könnyen érzékelhető lesz, mégpedig az abroncs külső felületén megjelenő hurkák és kitüremkedések formájában.

Amikor ezt a jelenséget látjuk, onnantól kezdve az autóval való közlekedésen keresztül a durrdefekt kialakulását kockáztatjuk. Vagyis a szálszakadás figyelmen kívül hagyása kész hazárdjátékkal ér fel. Nem célszerű ezzel játszani, sokkal inkább javasolt minél hamarabb gumiszerelőhöz menni.

Van-e lehetőség a szálszakadás megelőzésére, illetve a szálszakadt gumi javítására?

Ami a megelőzést illeti, amennyire csak lehet, célszerű óvatos vezetés keretei között kímélni a gumiabroncsokat. Persze ha rendszeresen kell rossz minőségű utakon közlekednünk, akkor ezt jóval nehezebb kivitelezni. Továbbá érdemes lehet erősített oldalfalú gumikat beszerezni, esetükben kisebb az esélye a fenti probléma kialakulásának.

A kátyúk és egyenetlenségek egyáltalán nem tesznek jót a gumik állapotának, és egyenes utat jelentenek a szálszakadás kialakulásához. Ugyanakkor a kíméletes vezetési stílus mindenképp lassíthatja a folyamatot.

Ha pedig már szemmel láthatóak a szálszakadás nyomai, onnantól kezdve nem érdemes a javítással sem időt pazarolni. Az ilyen jellegű munkálatok ugyanis legfeljebb csak a dudorokat fogják eltüntetni a gumiról. A szerkezetben keletkező rendellenességek ugyanakkor megmaradnak, ami csak elodázza a szálszakadás következtében fennálló veszélyeket.

 

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

Hozzászólások