ŐsfAl program a Vörösmarty Könyvtár Olvasótermében – Ötven esztendő az ősi koronázóvárosban! Ennél szebb címet nem is adhatott volna a szerző, Csató József a hatodik könyvének, melynek bemutatójára szép számmal jöttek össze az ŐsfAlköz tagjai, az irodalomkedvelő barátok, rokonok, ismerősök a Vörösmarty Könyvtár Olvasótermében.

Az Ősfehérvár Alkotóközösség (ŐsfAlköz) krónikása, tollforgatója, lovag Csató József újságíró, író évtizedek óta gazdagítja írásaival az olvasni vágyó közönséget. Most bemutatott könyvében leírja többek között, hogy a magyar tenger partjáról, Balatonszárszóról költözött az ősi koronázóvárosba, Székesfehérvárra ötven évvel ezelőtt, valamint azt, hogy akkori döntése jónak bizonyult. Hisz itt alapított családot, gyermekei, unokái is itt élik a mindennapjaikat. A könyv lapjain sorakoztatva a betűket 240 oldalon át emlékezik meg régi és új barátairól, a polihisztor költőóriásról, József Attiláról, a napjainkban megrendezett versmaraton ünnepekről, de kortárs írók, költők, alkotóművészek munkáiról, kiállítások megnyitójáról is szólnak írásai fotókkal illusztrálva. Megemlékezik a szerző azokról a programokról is, amelyeket saját maga is rendszeresen látogat, és emlékeztető írásait a világhálón is közreadja az Ősfehérvár Alkotóközösség oldalán, honlapján, a Cserhát Művész Kör, a Montázsmagazin oldalán, vagy a Délibáb Művészeti Magazinban!

Csató József

A könyv íróját, Csató Józsefet, a nagyérdemű közönségét, a vendégelőadókat, valamint a program szervezőjét, Sipos Marit a Vörösmarty Könyvtár részéről Kihal Zita osztályvezető asszony köszöntötte.
Sipos Mari elmondta, hogy az ŐsfAl tagok büszkék arra, hogy hónapról hónapra, évről évre megkoronázzák írásaikkal, alkotásaikkal a szürke hétköznapokat.

De nem csak az ősi koronázóvárosban, a királyok városában, de az ország több településén is bemutatkoznak: Budapesttől Turáig, Győrtől Kecskemétig, a Veszprém megyei Ősi településen át a közeli Iszkaszentgyörgyig, de Mór, Zámoly, Szabadbattyán, Kincsesbánya, Lovasberény is büszke lehet, lehetne példamutató magatartásunkra a közösség építésének fontosságáért. A napokban Kiskunmajsán emlékeztek versekkel, festményekkel a Krajczáros Alapítvány szervezésében a hős katonák tiszteletére, akik az első világháborúban vesztették életüket.

Sipos Mari

Sipos Mari azt is elmondta, hogy az Ötven esztendő az ősi koronázóvárosban című kötet írójához, Csató Józsefhez éppen ötven éves barátság fűzi, mely barátság gyökerei Lovasberényben kezdődtek, de az idő múlásával az ŐsfAlköz programjaiban, az ősi koronázóvárosban aranyozzák be a mindennapokat!

Az irodalmi bemutatkozó programban közreműködött a fiatal korosztály is: Csoknyai Nikolett, a szerző unokája olvasta fel „A free spirit táncklub karácsonyi gála” című fejezetet. Az Ősfalköz tagja, a többszörösen díjazott Cserhát Nívódíjjal is kitüntetett lovag T. Tamás Ferenc író, költő a civil életében mesterpedagógus, közoktatási szakértő a „Száz éve ért véget az l. világháború” című fejezetet; a Cserhát Art díjjal kitüntetett festőművész, író, költő, az ŐsfAlköz kiváló versmondója, lovag Dabóczy Gergely szoftvermérnök a „Fehérvárinak lenni” című fejezetet olvasta fel. Sipos Mari – kihasználva a technika által ajándékozott néhány percnyi szünetet – „Ciceró hagyatéka 2018.” című, dr. Killy Ferencné (művésznevén Maár Helga) írását olvasta fel, mely az utókor számára Csató Józsi barátunk könyvében is méltó helyet kapott!

Csoknyai Nikolett, a szerző unokája

Hogy még színesebb, hangulatosabb legyen az irodalmi bemutatkozó nap, a Budapestről érkező Matus Mihály előadóművész pánsíppal és tárogató muzsikával varázsolta el a csend hangjait és nagyérdemű közönségünket. Az ŐsfAlköz tagja, a többszörösen díjazott Aranypáva nagydíjjal kitüntetett Iglice népdalkör énekese, lovag Mudrony Alojzia énekével örvendeztette meg a jelenlévőket.

Mudrony Alojzia és Matus Mihály

Az Ősfalköz tagjai az írott vagy íratlan szabályokat megszegve az ünnepi köszöntő után, a könyvbemutató előtt Csató Józsit eddigi munkáját értékelve, azt megköszönve egy ajándékcsomagot nyújtott át a közösség nevében az ötven év sikereire való tekintettel Sipos Mari, aki szintén ötven éve él az ősi koronázóvárosban, és tevékenyen dolgozik a hasznos szabadidő eltöltése mellett az irodalom, a kultúra, a művészet oltárán! Saját készítésű gravírozott, névre szóló borospoharat nyújtott át Igaz Gyöngyi ŐsfAltag Csató Józsinak, míg Brasnyó Veronika a lovagavatási ceremónia jelképét, a sasmadarat festette meg, és adta át emlékül. Az ő unokája, Szép Luca egy alkalommal interjút készített Csató József újságíróval.

“A szereplők” – Jobbra fent T. Tamás Ferenc és Dabóczy Gergely

Az irodalmi könyvbemutató alkalmával a dedikálás, a könyvek átadása előtt az ŐsfAl és a Vörösmarty könyvtár közös Emléklapja is átadásra került. A közös fotózást követően baráti beszélgetésbe merültek el az irodalomkedvelő barátok, majd frissítő italok, borok, édes és sós sütemények fogyasztásával örömködtek az est további hangulatában!

Hogy miről is írt a szerző a fentieken túl? Javaslom, vegye kézbe az olvasó Csató József Ötven esztendő az ősi koronázóvárosban című kötetét, mely meglepetésekkel, érdekes, értékes történetekkel köti le az olvasó figyelmét a múlt eseményeitől napjainkig. A szerző örömteli pillanatokból merítkezve az ősi koronázóvárosban történt múlt és jelen eseményeiről írt, az ŐsfAltól Ciceró hagyatékáig!

 

Sipos Mari, az ŐsfAlköz vezetője

 

 

Hozzászólások