Egy különleges Európa-bajnokság! Hallottak már arról, hogy a villamosvezetők is versenyezzenek? Mennyi gyakorlat, közlekedési ismeret, műszaki praktika, koncentráció sűrűsödik össze egy-egy ilyen bajnokságon! Az idén szombaton, május 04-én rendezték a VIII. Villamosvezető Európa-bajnokságot Brüsszelben!

Ezt a rendezvényt egyre nagyobb médiaérdeklődés övezi. Az EB-t már kétszer is BKV-s csapat nyerte meg! A magyar és BKV-s színeket idén Kovács Attila és Palóczi Julianna Bernadett képviselte. Természetesen ők is edzettek a verseny előtt, mint bármely más sportágban tennék.

Nem volt pihenés a megmérettetés előtt sem, Attila és Julianna sűrű napon vannak túl. Megismerkedtek a versenyfeladatokkal, valamint a három járműtípussal is: egy Bombardier gyártmányú T3000-es típussal, egy PCC szabványú 7700-as sorozatú járművel – amelynek különlegessége, hogy nem kézi kontrollerrel, hanem lábpedállal kell vezetni -, valamint egy 1930-as gyártású munkagéppel is.

Soha nem látott színes mezőnnyel rendezték meg május 4-én a VIII. Villamosvezető Európa-bajnokságot, hiszen 21 országból érkeztek versenyzők az idei rendező városba, Brüsszelbe. A nemzetközi versenyen – amelyet hagyományosan két fordulóban rendeznek – európai nagyvárosok villamosközlekedésének a legjobbjai mérték össze tudásukat. A megmérettetést – amelyet évről-évre nagyobb médiaérdeklődés kísér – már kétszer, 2012-ben és 2016-ban is BKV-s csapat nyerte meg. Ehhez kellett felnőnie idei versenyzőinknek: Palóczi Julianna Bernadettnek és Kovács Attilának. A tegnap esti sorsolás értelmében csapatunk 12.40-től kezdte meg a szereplését.

Vezetéstechnikai tudásukat és gyakorlati felkészültségüket a brüsszeli villamosokkal való ismerkedési nap után, szombaton mérték össze kollégáikkal. A verseny ismét több, igen összetett feladatból állt, amelyek próbára tették a résztvevőket csapatmunkában, precizitásban, és a jármű rezdüléseinek pontos érzékelésében egyaránt. Az öt feladat teljesítésének pontossága mellett szokás szerint a végrehajtás idejét is pontozták. Egyénileg, és az egyes városokból érkezett két-két versenyző eredményét összesítve, csapatban is eredményt hirdettek.

Csapatunk összetettben a 14. pozíciót szerezte meg, míg az aranyérem a brüsszeli csapat nyakába került. Julianna a hölgyek között a 7. helyezést érte el. Gratulálunk Nekik! További profi vezetést és balesetmentes közlekedést kívánunk!

 

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

 

 

Hozzászólások