„Elfogadni azt, amit kapunk.” – Ezt tekinti a zománcozás elsődleges szépségének, tanításának Tasnádi Éva tűzzománc készítő, iparművész. Tasnádi Évával, a Debrecenben élő művésszel személyesen 2015-ben találkoztam először, amikor az Örök Kálvária című tűzzománc képekkel érkezett hozzánk, Bánhorvátiba, településünk kis múzeumába.

Tasnádi Éva tűzzománc készítő, iparművész

Nagy hatással volt a látogatókra a hagyományosnak nem mondható, különleges művészet és a Kálvária, a keresztút, mint téma, amelyben talán egész életünk rejtőzködik: benne van a bánat, a fájdalom, a türelem és a szeretet.

A Kálvária tűzzománcban történő megjelenítése nehéz és fáradtságos munka lehetett. Miért éppen erre a témára esett a választásod? Kérlek, beszélj a mű születésének titkáról!

Az előtte elkészült sorozatom, A színház az élet című adta az ötletet. Itt minden kép egy-egy történet, és ezek össze is függenek egymással. Ebből indultam ki, így született meg a gondolat, hogy egy-egy epizódnak ábrázoljam Jézus történetét, ahol, mint egy filmben, peregnek az események. A sakk, az élettér diafilm – az események, történetek, és mindez az életünk színpadán játszódik. A függöny előtt és mögött.

   

III. Stáció – XIV. Stáció

Úgy tudom, a debreceni Tanítóképző Főiskola rajz tanítási szakán végeztél, majd az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola rajz szakán folytattad tanulmányaid. Kezdetektől tűzzománccal foglalkoztál, vagy kipróbáltál más technikákat is?

Kezdetben grafikával, pasztellel dolgoztam, aztán kipróbáltam a zománcot, és megtetszett ez a különleges technika, ami tele van meglepetéssel.

Hogyan készül el a tűzzománc kép? Ismertess meg minket e különleges eljárással!

Vörös rézlemezre dolgozom, amit alaposan csiszolok, illetve zsírtalanítok. Alapfesték kerül a lemezre, amit 860 C-on 3 perc alatt kiégetek. Ezután újra kap festékréteget, amire száradás után tűvel karcolok. Ekkor kerül fel a rajz, a minta. Többszöri színezés, égetés után készül el a kép. Ez lehet 9 égetés is.

Színház az élet – Választás

Honnan ered az ötlet, hogy zománccal foglalkozz?

Már a főiskolán kipróbáltam, különleges technikának tartottam. Mindig tartogat meglepetéseket számomra, akárcsak az élet.

Miben más ez a technika, mint mondjuk egy olajfestés? Mire tanítja meg az alkotót?

A hő, az égetés, a festékek egymásra hatása tud nem várt eredményt produkálni. Ezért tanít engem arra, hogy el kell fogadni azt, amit kapunk.

Huszonnégy tűzzománc kép alkotja a Színház az élet című sorozatot. Milyen céllal jött létre ez az alkotás? Melyek azok a témák, hangulatok, amelyek foglalkoztattak munka közben?

Egy történet, élethelyzetek feldolgozása az életünk sakktábláján, ami elkezdődik egy bábbal, aztán kiegészül más szereplőkkel, akik hatnak így vagy úgy egymásra.

Földanya

Vannak kedvenc témáid, esetleg visszatérő motívumaid?

Nőként a világban, az érzések, hangulatok megjelenítése. A kéz a visszatérő motívum a képeimen. Védelmez, áldást hozó-kapó, a kéz ad, vesz, épít, rombol, mi mindent tesz-vesz!

Nyitottál egy hangulatos kis galériát Debrecenben, ahol a te alkotásaidat is megtekinthetik az érdeklődők. Szeretném, ha bemutatnád az Artka Galériát. A működéséről, a feladatáról, a tapasztalatokról megtudhatnánk valamit?

Az Artka Galéria 2016 márciusától működik, nagyon hangulatos helyen: Debrecen első sétáló utcájában, a belvárosban. Különösen szívemhez nőtt ez a Batthyány utca, hiszen itt töltöttem gyermekkoromat, ide jártam iskolába. Mondhatni, újra hazajöttem.

Az Irodalom éjszakáján – Kubik Anna színművésznő és Tasnádi Éva képzőművész, a Galéria tulajdonosa

A galéria „lakásgalériaként”, kiállító közösségi helyként működik. Helyi, környékbeli művészek, amatőrök állítanak ki, de lehetőség van irodalmi rendezvényekre is. Megemlíteném a Irodalom éjszakája 2019 programot, ami először került megrendezésre Debrecenben. A Csokonai Nemzeti Színház, EUNIC Hungary szervezésében 23 debreceni színhelyen, a színház 23 színészének tolmácsolásában ismerhettük meg 23 ország kortárs szerzőinek műveit. Az Artka Galéria Törökországot képviselte, Kubik Anna színművésznő olvasta fel Bige Güven Kizilay: Borostyánszerelem című regényének részletét.

A galéria mellett számos helyen kiállították már munkáidat. Melyek számodra a legemlékezetesebb kiállítások?

Itt, Debrecenben már több alkalommal állítottam ki. Budapesten volt először kiállítva a Kálvária, utána Máriapócs, Encs, illetve Bánhorváti következett. Rendeztek kiállítást a képeimből Kanadában is. Mindegyik helyszínről meghatározó emléket őrzök.

   

Kérlek, oszd meg velünk jövőbeli terveidet! Milyen meglepetéseket tartogatsz a művészetet szerető közönség számára?

Újabb képekben gondolkozom, ezek megvalósítása foglalkoztat. A galéria bevezetése is alkotásnak minősül, de most szeretném képekben kifejezni a gondolataimat. Az utóbbi időben újra elkezdtem a zománcozást, képeket készítek. Legújabban bohócok a témáim, amit pár évvel ezelőtt fölvetettek nekem, aztán beérett a gondolat, megszülettek a képek. Bohóc című képem a debreceni X. Egyetemi Képzőművészeti Tárlaton az első díjat nyerte. Mindemellett érzéseket, gondolatokat szeretek megjeleníteni, a téma pedig kifogyhatatlan.

Kívánom, hogy terveid, álmaid váljanak valóra. Köszönöm a beszélgetést, amit egy meglepetéssel is szeretnék kifejezni, hiszen két képed is alkotásra inspirált. Fogadd szeretettel!

Kéz

(Tasnádi Évának)

Mely nyugtat, simogat és ápol,
S újrateremt az anyagból.
Míg szeretetével körülvesz,
Lágyan ringatva hordoz téged.

A mindent adja, az alkotást,
Az őserőt, a megújulást.
Mint törékeny porcelán emel,
Finoman érint, álmodra lel.

Ruha redőin emlékképed,
A neked szánt ajándék: élet,
Féltőn nyújtja a Mindenséget,
(Fogadd hát el!)
Benne rejlik az üdvösséged.

***** 

Orosz Margit: Összetartozás (Tasnádi Éva képéhez)

Úgy érzem, hogy szeretlek:
minden porcikám remeg,
lehunyt szemmel is látlak,
álmok mélyén kereslek,
vad zuhanásban megtalállak.
De látod, falat emel
közénk az aggodalom
barna pókja, mely szövi
hálóját köréd – körém,
s mint éjfél idején
a természet némasága,
úgy hallgat bennem a félelem.
Aztán, hogy összetartozunk –
újra elhiszem.

 

Orosz Margit költő (interjú és versek)

 

 

Hozzászólások