Szavakkal festett képek – Az Ősfehérvár Alkotóközösség (ŐsfAlköz) augusztus 1-jén, csütörtökön újabb rendezvényt tartott a Vörösmarty Mihály Könyvtár Oskola utca 7. szám alatti olvasótermében. Az est házigazdája, Sipos Mari, az ŐsfAlköz vezetője köszöntötte a vizek városából, Győrből érkező alkotókat, vendégeket: Vehofsics Erzsébet Zsóka fotóművészt, Gősi Vali író-költőt és Szigeti Endre írót, előadóművészt, valamint nagyérdemű közönségüket.

Sipos Mari, az ŐsfAlköz vezetője

Elmondta: Szavakkal festett képek, ez a mai fotókiállításnak a címe az Ősfehérvár Alkotóközösség nyári programján. Mindannyian tudjuk, hogy nem csak grafittal rajzolva, ecsettel a vászonra festve, vagy egy fényképezőgéppel lencsevégre kapva lehet megörökíteni egy-egy szép pillanatot, de szavakkal is lehet festeni, mint ahogy azt Gősi Vali költő barátunktól láthatjuk, olvashatjuk. Sokkal kifejezőbb tud lenni, sokkal többet tud adni a vizuális barangolás során az alkotás, amikor szavakkal festett képpel egészítjük ki.

Gősi Vali és Vehofsics Erzsébet

Olyan érzelmeket, olyan érzéseket tud a látogató, az érdeklődő elé tárni, amely sokkal gazdagabbá teszi az érzelmi világunkat. Más, új gondolatokat ébreszt bennünk az által, hogy egy kicsit a kép láttán a fotóst, az írás által a szerzőt is megismerhetjük. Miközben a két alkotás eggyé válik, összeforr, bizonyára felfedezhető bennük a központi téma: az ember, az emberközpontú valóság, de attól is izgalmassá válik, hogy a különbségeket is megtaláljuk az alkotásokban.

Manapság igen divatossá váltak a képversek, én jómagam is szeretem szavakkal összepárosítani a remek alkotásokat, amelyeket valaki ecsettel a vászonra festett, hogy megörökítse az utókor számára az érzéseit, az érzelmeit, ami tükrözi a lelkivilágát, vagy a világról alkotott véleményét.

Hangsúlyozta: a győriekkel rendszeres az ŐsfAlköz kapcsolata. Gősi Vali költő, író már járt a Vörösmarty Mihály Könyvtárban nagysikerű előadói estje során. Az Árpád Fürdő Galériájában pedig most zárul nagy sikerrel Virág Lajos győri fényvadász, vizuális barangoló fotókiállítása. Lovag Szintai Katalinnak, az ŐsfAlköz többszörösen díjazott festőművészének pedig nemrég Győrött volt szintén sok érdeklődőt vonzó tárlata „Napnyugta után” címmel.

Vehofsics Erzsébet Zsóka fotóművészt Szigeti Endre író, előadóművész mutatta be a fehérvári művészetbarátoknak. Elmondta, hogy már több nagysikerű tárlaton szerepelt fotóival, amelyhez nagyon jól illenek Gősi Vali költő versei. A mostani kiállítást egy hónapig tekinthetik meg az érdeklődők az olvasóterem nyitvatartási idejében.

Gősi Vali saját verse elmondásával, Szigeti Endre gitárral, énekkel tette még emlékezetesebbé az eseményt. Vehofsics Erzsébet Zsóka és Szigeti Endre közös verses, zenés produkciója is nagy sikert aratott. Az eseményen a Győri Antológiai és Irodalmi Társaság több tagja is részt vett, de a megyehatárokon túlról is érkeztek művészetkedvelő barátok. Az ŐsfAlköz programját megtisztelte jelenlétével dr. Bakonyi István József Attila-díjas író, irodalomtörténész kedves feleségével.

Az örömteli programon Sipos Mari átadta a Vörösmarty Mihály Könyvtár és az ŐsfAlköz díszes emléklapját a győri alkotóknak, majd felhívta a figyelmet, és egyben kérte a nagyérdemű közönséget, hogy észrevételeiket, jókívánságaikat jegyezzék be az emlékkönyvbe. A hagyományokat követve egy közös fotózás következett, az ünnepi kiállítás megnyitóját követően az est a fehér asztal mellett baráti beszélgetéssel folytatódott.

Sipos Mari ismertette az ŐsfAlköz következő programjait: augusztus 5-én, hétfőn 17.00 órai kezdettel az Árpád Fürdő Galériájában egy Magyar Rekorder, a Római Sas Birodalma és Rend lovagja, Vajda Ferenc Géza Cserhát Art-díjas képzőművész kiállítása nyílik. Augusztus 15-én, csütörtökön az óbudai Krúdy Gyula Körrel való együttműködésük kapcsán dr. Vermes György író estje következik, lovag Kanizsa József költő, író, Kőbánya díszpolgára közreműködésével.

Augusztus 29-én, csütörtökön a Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasótermében pedig Keserű Imre jenői grafikusművész első alkalommal mutatkozik be a székesfehérvári művészetbarátoknak.

 

Csató József

Fotók: Ekési Sándor

 

Hozzászólások