Liszt 210: Bor, vers és zene ‒ Az igazi Liszt életérzés Mészáros Zsolt Máté orgonaművésszel és Kautzky Armand színművésszel a zeneszerző születésnapján.

liszt

Mészáros Zsolt Máté Junior Prima Díjas orgonaművész és  Kautzky Armand színművész Liszt 210 címmel exkluzív ünnepi hangversenyre invitálja a közönséget, amelyre Liszt Ferenc születésnapján, 2021. október 22-én 19.30-kor a Budapest-Belvárosi Főplébánia-templomban kerül sor.

A koncertre ellátogatók megtapasztalhatják az igazi Liszt életérzést. A program különlegessége, hogy minden elemében megidézi Liszt életszerető, világpolgár alakját, aki valódi összekötő kapocs volt a nagyvilág művészei között. Elhangzanak majd a zeneszerző legvirtuózabb orgonaművei és kedvelt versei.

A belépővel a templom toronykilátója is látogatható. A korlátozott számban értékesítésre kerülő VIP jegyekkel pedig a híres szekszárdi borász, Mészáros Pál legkiválóbb borait is megkóstolhatják az általa vezetett borkóstolón. Köztük azt is, amelyet egykoron Liszt Ferenc is szívesen fogyasztott. Egy kellemes hangulatú estét tölthetnek a művészek társaságában.

Liszt Ferenc születésének 210. évfordulója kiemelten fontos számomra. A valaha élt egyik legnagyobb zeneszerző művészete mindig is nagy hatással volt rám, és amióta Liszt-kutató lettem, a mindennapjaim részévé is vált.

Előadóművészként és kutatóként is fontosnak tartom, hogy ne csak a kompozícióit, hanem magát az embert is közelebb hozzam a közönséghez. A kerek évforduló alkalmából egy olyan születésnapi koncertet álmodtam meg, amelyen úgy gondolom, ő is jól érezte volna magát.

Liszt Ferenc egy minden téren kifinomult ízléssel bíró, sokoldalú, életszerető ember volt – igazi világpolgár és fontos összekötő kapocs a nagyvilág művészei között.

A koncertre látogatók egy este erejéig megtapasztalhatják az igazi Liszt életérzést: meghallgathatják leginkább nagyszabású orgonakompozícióit. A zeneszerző kedvenc budapesti templomában a Belvárosi Főplébánia-templomban – megismerhetnek néhányat szeretett versei közül Kautzky Armand színművész előadásában. A VIP jegyet vásárlók az egyik kedvenc borát is megkóstolhatják.

A híres borász, Mészáros Pál kalauzolja majd el a közönséget Liszt kedvenc borainak világában egy igazán különleges szakrális helyszínen, a Belvárosi Főpébánia-templom altemplomában, a város legrégibb falai között.

Nagyon szeretném, hogy az esemény után a közönség nemcsak a zene örömével, a vers szépségével, a bor mámorával, hanem az igazi Liszt életérzést is megtapasztalva távozna.”

Mészáros Zsolt Máté

Junior Prima Díjas orgonaművész és Liszt-kutató egyike a legkeresettebb és legsikeresebb magyar orgonaművészeknek. 2018-ban szerezte meg kitüntetéses diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol jelenleg doktori tanulmányokat folytat. Három alkalommal nyerte el a Fischer Annie előadó-művészeti ösztöndíjat.

2020-ban Junior Prima Díjjal ismerték el munkásságát, és elnyerte a Magyar Művészeti Akadémia hároméves ösztöndíját, amelynek keretében Liszt Ferenc harmónium- és orgonaműveinek új összkiadását készíti el, majd mutatja be egy hangversenysorozat keretében. Az egyik legfontosabb célja az orgonazene és a magyar zenekultúra népszerűsítése.

Rendszeresen lép fel szólistaként Magyarország legjelentősebb koncerthelyszínein és fesztiváljain. Az elmúlt években több száz hangversenyt adott Magyarországon, és számos Európai országban mutatkozott be.

A Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom zenei igazgatója, a Budapest-Herminamezői Szentlélek-templom orgonaművésze.

A Magyar Harmóniumbarátok Egyesületének zenei igazgatója. Koncertműsorain gyakran szerepelnek saját orgonaátiratai. Nevéhez számos magyar mű ősbemutatója fűződik.

 

Hasonló cikkünk:

Rejtélyes éjszaka az orgonák királynőjével

 

Hozzászólások