Múzeumok Őszi Fesztiválja Kecskeméten – Ahogy közel tíz éve folyamatosan, a Kecskeméti Katona József Múzeum idén is részt vesz a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozatban.

 

2021. október 16., szombat, 10.00-11.00 óra

Harmóniában önmagammal

Zenés jóga a Cifrapalota Pávás termében

A jóga regenerál, gyógyít, egyensúlyba hozza az erőt és a hajlékonyságot, és ezzel együtt a személyiségünk szélsőségeit is. Optimális hatást gyakorol testre, szellemre és lélekre egyaránt. A Cifrapalota programja hozzá járul a belső harmónia megteremtéséhez a hangulatos, stresszoldó zene, a relaxáló, feszültségoldó mozdulatok és a kellemes, tetszetős környezet összhangjával. A rendezvény vendégei Vágó Petra sportedző és Veszprémi Ildikó jógaoktató. Nincs szükség előzetes tudásra, ismeretre, hajlékonyságra.

muzeumok

Ajánlott célcsoport: lányok, nők, asszonyok, középiskolások, 16+, fiatal felnőttek.
A program ingyenes.

Múzeumok Őszi Fesztiválja:

2021. szeptember 29. és november 11. között

„Amiről a leletek mesélnek…”

Régészeti feltárás az óvoda vagy iskola homokozójában

„Valódi” csontok, cserépedények, kőeszközök előásása, élethű régészeti szerszámokkal, eszközökkel. A foglalkozás során alkalmazkodunk a gyerekek életkori sajátosságaihoz. A legkisebbek ecseteket kapnak, és megkeresik a homokba rejtett régészeti leleteket. A teljes feltárást követően beszélgetünk az előkerült tárgyakról, funkció szerint csoportosítjuk őket képillusztrációk segítségével.

A nagyobbakkal bevezetőként beszélgetünk a régészek munkájáról, munkafolyamatairól ásatási felvételek fotói, a régészek munka eszközei segítségével, majd közösen feltárjuk az ásatásra kijelölt objektumot, a homokozó területét. Végül a sikeres régészeti ásatást követően elkészítjük az objektum, és a leletek dokumentációját. A foglalkozásokat az óvoda vagy az iskola homokozójában bonyolítjuk le. 4-6. osztályosok esetében projektorhasználat, és megfelelő terem szükséges, valamint a dokumentációs tevékenységhez saját mobil.

Jelentkezés: a foglalkozásokra 2021. november 11-ig lehet jelentkezni, a foglalkozás tervezett időpontja előtt legalább egy héttel.
Információ, bejelentkezés: Merinu Éva +36 20 2575019 cifrapalota.muzped@gmail.com.
Ajánlott korosztály: óvodások, általános iskolások, 3-12 éves korig.
A program ingyenes.

2021. október 5. és november 11. között

„A füstbe ment terv” 

Nyomozós játék fiataloknak

1914. július 28-át írunk. Egy hónappal korábban dörrentek el az Ő Császári Fensége, Ferenc Ferdinánd trónörökös és neje, Ő Fensége Hohenberg Zsófia hercegnő halálát okozó gyilkos lövések Szarajevóban. Az ultimátum július 26-ai elutasítása és Ausztria Magyarország hadseregében július 28-án életbe lépő Szerbia elleni részleges mozgósítás következtében háborús lelkesedés lett úrrá Kecskeméten. A Beretvás-kávéháztól, az utcákon át tisztek, katonák, civil tömegek éltették a háborút.

A mai napon egy tizenöt-húszezer főt mozgósító háború melletti tüntetés zajlott le a városban, ahol Sárközy Mihály joghallgató, Dr. Váry István ügyvéd és dr. Horváth Károly képviselő mondtak beszédeket. Ezzel véget értek a mintegy fél évszázados „boldog békeidők”, és végleg búcsút kellett mondani egy nagyszerű terv megvalósításának, amely ékes koronája lehetett volna az „Aranyhomok” Hírös városának, Kecskemétnek. Nyomozásra invitálunk mindenkit, aki szereti a történelmet, szeretné jobban megismerni szülővárosát, lakóhelyét játékos feladatokon, zenés rejtvényeken, titkok leleplezéseken keresztül, hogy elnyerje a „Kecskemét város tiszteletbeli csendőre” címet.

Jelentkezés: a nyomozásra 4-5 fős csapatok jelentkezését várjuk november 11-ig, előzetes bejelentkezéssel, a foglalkozás tervezett időpontja előtt legalább egy héttel.
Előzetes regisztráció: Merinu Éva 20/257-5019 cifrapalota.muzped@gmail.com.
Ajánlott korosztály: középiskolások, 16+, fiatal felnőttek.
Részvételi díj: 1.000 Ft/fő

2021. október 26-29. 10.00-12.00 óra

Múzeumi állatságok – Múzeumi szünetelő

Játékos, interaktív foglalkozássorozat óvodásoknak az őszi szünetre

Mesék, versek, dalok, találós kérdések, játékok, bábok segítségével ismerkedünk meg Tóth Menyhért állatábrázolásos festményeivel. Hangutánzó játékok, hangszerek segítségével beszélünk az állatok nyelvén. Mozgásos játékokkal utánozzuk az állatok mozdulatait. Életképekkel jelenítjük meg személyiségüket, viselkedésüket. Minden nap más-más alkotás, más-más állat kerül a középpontba:

Október 26-án 10.00-12.00 óra: Macska napraforgóval 1960-as évek,

Október 27-én 10.00-12.00 óra: Csacsi városban 1964 körül,

Október 28-án 10.00-12.00 óra: Műlovarnő (Leány egyszarvúval) 1968,

Október 29-én 10.00-12.00 óra: Afrikai állatok (Strucc és néger 1960-as évek, Tigris 1965 körül valamint Afrika 1963.).

Ajánlott korosztály: óvodások, 1-2. osztályosok.
Részvételi díj: 450 Ft/fő, 6 év alattiaknak 400 Ft/fő. Kedvezmény: a program résztvevőinek nem kell múzeumi belépőjegyet váltaniuk. Egy gyermekkel max. 2 felnőtt jöhet ingyen a programra.

2021. október 26-29. 14.00-16.00 óra

Gepidák kora – Múzeumi szünetelő

Hasznos és kreatív időtöltés az őszi szünetre általános iskolásoknak

A keleti germán nyelvet beszélő gepidák népe a velük rokon gótok szomszédságában alakult ki, a mai Észak-Lengyelország területén, a Visztula torkolatának vidékén. A királyságuk a Tiszántúlra és Erdélyre terjedt ki, ahonnan számos régészeti emléküket ismerjük. A Kr. u. 6. század elején a Dunántúlra észak felől beköltöző másik germán néppel, a langobardokkal kezdetben békés, dinasztikus házassággal is megerősített kapcsolatban éltek. A két nép viszonya akkor romlott meg, amikor katonai erőikkel részt vettek a korszak legjelentősebb háborús konfliktusában, amelyet Bizánc vívott az itáliai keleti gót királyság ellen.

Az őszi szünet hasznos és kreatív eltöltésére ajánljuk programot. Az átkelők a túlvilágra – Két gepida temető a Közép-Tisza mentén című kiállítás segítségével megismerkednek a gyerekek a gepidák korával, életmódjával, használati tárgyaikkal, viseletükkel, fegyvereikkel. A kreatív foglalkozások keretében minden nap más-más kézműves foglalkozással várják a gyerekeket:

Október 26-án 14.00-16.00 óra: Ékszerek. Gyöngykészítés levegőn száradó gyurmából
Október 27-én 14.00-16.00 óra: Fegyverek. Kardkészítés, domborítás
Október 28-án 14.00-16.00 óra: Kerámiák. Edény formálása agyagból, csontváz kirakó
Október 29-én 14.00-16.00 óra: Csatok. Rekeszdíszes csat készítésének technikája (utánzás), színező

Ajánlott korosztály: általános iskolások
Részvételi díj: 450 Ft/fő Kedvezmény: A program résztvevőinek nem kell múzeumi belépőjegyet váltaniuk. Egy gyermekkel max. 2 felnőtt jöhet ingyen a programra.

Kecskeméti Katona József Múzeum

Kapcsolódó cikkünk

 

Hozzászólások