Weapon of Choice – A te fegyvered a döntésed! címmel szemléletformáló vándorkiállítást rendeznek a verbális agresszióról a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház munkatársai a megye több településének középiskoláiban.

Első helyszín: a Kecskeméti Szakképzési Centrum Széchenyi István Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Kecskemét, Nyíri út 32.) I. emelet
Időpont: 2017. december 14., csütörtök 12 óra 50 perc

A tárlathoz kapcsolódik egy, az iskola diákjai körében végzett kérdőíves felmérés is, amely a kitöltők életében megjelenő agresszió mértékét, rendszerességét, a kitöltők önbizalmának erősségét, a rájuk jellemző, az agresszióhoz kapcsolódó attitűdök minőségét méri.

Az érzékenyítő rendezvény egy műhelymunkával zárul, melynek keretében az iskola diákönkormányzatának képviselői az agresszor és az áldozat szerepébe is beleélhetik magukat, kialakíthatják a saját védelmi stratégiáikat és az agresszió elutasítására vonatkozó attitűdöt.

Richard Johnson fotós a szóbeli bántalmazás áldozatairól készült megdöbbentő fotósorozattal akarja felhívni a figyelmet arra: szavakkal is lehet verni, azaz a lélekben igen komoly károkat tud okozni a verbális agresszió. Talán még nagyobbat, mint a fizikai erőszak. A fotók szereplői maguk választották ki azt a szót vagy kifejezést, ami a legnagyobb pusztítást vitte véghez a lelkükben. Ezt a szót aztán profi sminkesek tették rájuk horzsolások, illetve a fizikai erőszak egyéb jelei mellett, mintha a szavak valóban fizikai sérüléseket okoznának.

A programsorozat célja a többségi társadalom informálása, figyelmének felhívása, érzékenyítése a valamilyen bántalmazást (verbális, pszichés, fizikai) elszenvedőkkel kapcsolatosan. Fontos, hogy a társadalomban kialakuljon az a fajta megértés és szolidaritás, ami a bántalmazó magatartást egyértelműen elutasítja, a bántalmazást elszenvedő áldozatok felé pedig empatikus, támogató magatartással fordul. Tudatosítani szükséges továbbá a bántalmazást elszenvedőkben és azokban is, akiknek erről tudomásuk van, hogy merjenek segítséget kérni minden ilyen esetben.