November 4-től nagyszabású kiállításon ismerheti meg a kínai közönség a magyar művészet 19-20. századi klasszikusait, a Munkácsy és kora. Magyar művészet a 19-20. század fordulóján című kiállításon, a sanghaji China Art Múzeumban.

vihar_a_pusztan

Munkácsy Mihály: Vihar a pusztán (1867)

A tárlat anyaga Munkácsy Mihály, Paál László műveitől kezdve a nagybányai festők munkáin keresztül, a modernizmus úttörőinek számító Rippl-Rónai és Vaszary munkásságáig terjedő bő fél évszázadot fogja át.

A tárlat, amely 2014. november 4-től 2015. január 18-ig tekinthető meg, a magyar művészet remekművein – Munkácsy Mihály, Szinyei Merse Pál, Mednyánszky László, Hollósy Simon alkotásain – keresztül mutatja be a 19. századi európai festészet legjelentősebb irányzatait és a korszak magyar művészetére jellemző  különleges és egyéni vonásokat. A bemutatóra közel száz darab festmény érkezett a Magyar Nemzeti Galéria, valamint Pákh Imre magángyűjtő gyűjteményéből.

tepescsinalok

Munkácsy: Tépéscsinálók (1871)

A kiállítás központjában Munkácsy Mihály áll; a teljes képanyag mintegy egyharmada – 35 festmény – az ő életművét reprezentálja a tárlaton. A kiállításon a jeles festőbarát, Paál László művei mellett a realista festészeti tradíciókat követő magyar alkotók, illetve a Szinyei Merse Pál impresszionisztikus törekvéseire alapozó
természetábrázoló tendenciák is megjelennek. A plein air festészetet a szolnoki és a nagybányai művésztelep alkotói képviselik a tárlaton.

A Szépművészeti Múzeum igen szoros szakmai kapcsolatokat ápol Kínával. 2012 augusztusában a magyar közönség egy hónapig tekinthette meg a kínai kortárs képzőművészetet felvonultató, nagyszabású Hagyomány és megújulás című tárlatot –
százhuszonöt alkotó százhúsz művét – a Szépművészeti Múzeumban. Kína ilyen méretű kortárs kiállítással először mutatkozott be az európai kontinensen.

Forrás: Magyar Nemzeti Galéria sajtóközleménye

Hozzászólások