Egy okostelefon már szinte nélkülözhetetlen mindennapi teendőink problémamentes lebonyolításában, a nap huszonnégy órájában egy érintésnyire van tőlünk a munka és a szórakozás. Számtalan vélt, vagy valós problémában megoldást kínálnak, de sokak szerint testi-lelki egészségünk megőrzéséhez néha a készülék “off” gombját kell használnunk.

digitalis_detox2

Az információs korban a számítástechnikai eszközök ismerete és az internetkapcsolat teljes mértékben nélkülözhetetlen lett. Emellett számtalan pozitív vagy vészjósló eredményű tudományos munka készült a virtuális “életről”, a közösségi oldalakról, a számítógépes játékokról, az okostelefonok használatáról. A fiatalabb generációk körében már teljesen normális, hogy órákat töltenek a neten, hogy buszon, az utcán, a szórakozóhelyeken is a telefonjaikon ellenőrzik, hogy ki és mit írt, vagy osztott meg a facebookon.

Van azonban egy réteg, akikben ott motoszkál a gondolat, hogy a folyamatos hálózati lét talán káros lehet. Ez extrém esetekben bizonyítottan igaz, a “radikális” internetfüggőknél ugyanazokat a szimptómákat vélték felfedezni az internetkapcsolat megvonásnál, amiket az alkohol- és drogfogyasztóknál, ahogy azt egy 2013-as tanulmány kimutatta.

digitalis_detox1

Egészségünk megőrzése minden pénzt megér. A digitális függőségre építve új piac nyílt különböző vállalkozások számára, akik kurzusaikkal segítséget nyújtanak a hálózattól és a telefonos kommunikációtól való elszakadáshoz. Egy új trend van kialakulóban. A technikától elszakadni kívánók az interneten (!) kereshetik meg a különféle “digitális detoxikáló” programokat.  Hétvégére, vagy akár egy szabadságuk alatt több napra befizethetnek olyan egyéni vagy csoportos kikapcsolódásra, melynek keretein belül romantikus tájakra, tengerpartra, farmra költözhetnek, távol a civilizációtól. Itt telefonjuk leadása után internet, televízió, és minden telekommunikációs eszközt nélkülözve élvezhetik a nyugalmat, a friss levegőt, vagy a plusz fizetett szolgáltatásokként megjelölt rajzprogramot, nevetésterápiát, kirándulást, jógát vagy más egyéni és csoportos programokat.

digitalis_detox3
Mindezen kütyümentes kényelmet 200-tól 3500 dollárig terjedő összegért élvezhetjük a napok számától és a szolgáltatások minőségétől függően. Az ötlet, mint üzleti vállalkozás kiváló, és még az is lehet, hogy a jelentkezők nagy részének jót is tesz egy-egy “kikapcsolt” hétvége.  A kérdés, hogy mennyire megalapozott egy ilyen meglehetősen drága szolgáltatás, mely az információs technikai rém fojtogatása alatti gyors lélegzetvétel egyedüli reményét ígéri, és mely valójában egy mobiltelefon nélkül megtett egyszerű hétvégi kirándulással ugyanúgy megvalósítható.

Bakács János

Hozzászólások