Harmincegy hazai kortárs művész gyermekrajzaiból, mintegy százhúsz alkotásból álló kiállítás tekinthető meg október 29-étől a Virág Judit Galériában. A tárlat arra keresi a választ, hogy a felnőtt művészek érdeklődése és műveik karaktere vajon tetten érhetőek-e legkorábbi rajzaikban. A kiállítás szervezője az autista lakóotthonokat támogató Mosoly Otthon Alapítvány.

gyerekkortars_1

A GyerekKORtárs című kiállítás bepillantást enged a művészek legkorábbi fantáziáiba, amikor a rajzolás még nem művészeti praxis volt számukra. Annak a kérdésnek jár utána, vajon hogyan realizálódnak és formálódnak a gyerekkori érdeklődések, és vajon mi marad ezekből később? Hogyan épül rájuk – ha egyáltalán épül – egy-egy művész munkássága?
„A GyerekKORtárs kiállítás felvetése az, hogy nem a készségtől és tehetségtől válik egy gyerekrajz, vagy akár egy műtárgy figyelemre méltóvá és értékessé, hanem attól az adott embertől, aki a vizualitás csatornáját használva gondolkodik és beszél, saját és megismételhetetlen nyelvet hozva létre” – mondta Tarr Hajnalka képzőművész, a Mosoly Otthon Alapítvány művészeti programjának vezetője, a kiállítás kurátora.

gyerekkortars_2

A tárlat szervezője, a Mosoly Otthon Alapítvány számára kiemelten fontos a művészet: a támogatásukat élvező autista lakóotthonokban 2010 óta működik művészeti programjuk, mely lehetőséget teremt  az otthonokban élő  autista fiataloknak a rajzolásra, művészeti alkotások létrehozására. Az alapítvány Magyarországon egyedüliként biztosít művészeti foglalkozásokat kortárs művészeti szemlélettel – mely az autista személyek belső világának bemutatását és saját vizuális eszközrendszerük megerősítését támogatja. Ezeken a foglalkozásokon számos tehetséges autizmussal élő alkotót fedeztek már fel és vállalták fel tehetséggondozásukat.

gyerekkortars_4

A művészeti képzéseken megszülető rajzokat alapul véve dizájnerek közreműködésével iparművészeti termékek fejlesztésébe kezdtek, tavaly létrehozták az Autistic Art dizájnmárkát.  A termékek eladásából befolyó összeggel 11 magyarországi autista lakóotthont támogat az alapítvány. A művészeti foglalkozásokon elkészült művekből a legizgalmasabbakat aukciókon árverezik el, a bevételből pedig a komoly anyagi gondokkal küzdő lakóotthonok működését, fenntartását segítik.

Forrás: Mosoly Otthon Alapítvány sajtóközleménye

Hozzászólások