Mikor lesz jó egy laptop grafikai munkához? Ebben a cikkben megmutatjuk neked, hogy hogyan válassz jól laptopot, ha grafikai munkákhoz szeretnéd használni. És persze azt sem felejtjük el, hogy közben pénztárcakímélő legyen a választás!

laptop
Laptop grafikai munkához? Erőgépek ide!

A kifejezetten grafikai munkákhoz tervezett gépek valódi erőgépek. De hát nem is mezei, otthoni használatra lettek tervezve. Egy-egy grafikai szoftver igen nagy gépigénnyel rendelkezik, szüksége van a megfelelő erőforrásokra a gördülékeny működéshez. Ha valamilyen kreatív, grafikai tevékenységre alkalmas gépről van szó, akkor abban erős hardver és komoly videókártya is van.

A minimális rendszerkövetelmény

Számos tényezőnek kell a helyén lennie, amikor grafikai munkához keresünk megfelelő laptopot. Viszont ezek közül is ki tudunk emelni néhányat. Végig is vesszük ezeket mindjárt.

Előtte azonban beszélnünk kell arról, hogy mi is az a minimális rendszerkövetelmény. Ez azt jelenti, hogy ha ez teljesül, akkor fog futni a program? Végül is igen. De ha csak ezt teljesíti a gépünk, azzal nem megyünk messzire. Ez csak arra elég, hogy eldöcögjön. Ahhoz, hogy hatékony munkára tudjuk fogni a gépet, érdemes jóval túlszárnyalni a megadott minimális követelményeket.

Mik a legfontosabbak egy grafikai munkára szánt gép esetén?

Térjünk vissza a számítógép azon részeire, melyek a legfontosabbak egy grafikai munka esetén! Az itt leírtak alapján majd te is tudsz magadnak olyan használt laptopot vásárolni, ami tökéletesen megfelel a grafikai munkákhoz.

RAM, videókártya és háttértár. Ez a három nagyon fontos! Nézzük is őket egyesével.

● A RAM egy olyan átmeneti tároló, amit előszeretettel tölt meg egy-egy grafikai program. Óriási a RAM-éhsége ezeknek a programoknak, így nem mindegy, hogy mekkora RAM-mal van ellátva a gépünk.
● A videókártya minősége is meghatározó. Minél jobb minőségű, annál jobb. És nem árt az sem, ha van saját dedikált memóriája, mert ha nincs, akkor a RAM-ból kezd el falatozni ő is.
● A háttértárak pedig azért fontosak, mert a grafikai fájlok általában elég nagyok. Így nem árt egy nagy háttértár. De a sebességéről sem érdemes megfeledkeznünk! Ma már választhatunk a HDD és az SSD háttértárak közül. Előbbiek a nagyságuk miatt ajánlottak, utóbbiak a gyorsaságuk miatt. Épp ezért érdemes olyan laptopot választani, amiben hibrid megoldásként mindkettő ott van.

Mennyi az annyi?

Ha egy új gépet veszünk alapul, ami tökéletesen kiszolgál minden grafikai programot, amire bárkinek is szüksége lehet, az drága lesz. Ez egy több százezres tétel, amiről szó van. Azonban tudsz ezen faragni, akár jelentősen is. Méghozzá a már említett használt és felújított laptopok segítségével. Ezek olyan gépek, melyeket használtak, de eredetileg is grafikai célokra lettek tervezve. És itt most ellenőrzött, felújított, kiváló alkatrészekből álló gépekről beszélünk.

 

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

Hozzászólások