A Rubik-kocka ifjabb Rubik Ernő találmánya. Az első modell 1974-ben még nem működött, és 2X2X2-es méretű volt. 1975. január 30-án adta be igényét a kocka szabadalmaztatására, de csak 1977. december 31-én kapta ezt meg.

rubikkockak

 

1980-ban a bűvös kocka a Rubik-kocka nevet kapta, és csak Magyarországon hozzávetőleg egymillió darabot vettek belőle.

Ezzel párhuzamosan indult a külföldi terjesztése is, az amerikai Ideal Toy játékcégen keresztül.

Nagyon rövid idő alatt elterjedt és vált népszerűvé az egész világon. 1982. június 5. óta pedig kétévente megrendezésre kerül a Rubik-kocka világbajnokság. A Rubik-kockát ma a legnagyobb magyar találmányok között tartják számon.

Működése

A kocka 8 db sarokkockából, 6 oldalkockából, 12 db élkockából és egy középső elemből áll. A középső elem biztosítja az oldallapok szabad elfordulását és a kocka kohézióját.

rubikkocka2

Isten száma

Már a kocka népszerűvé válásának kezdetén izgatta az embereket, vajon hány forgatásból lehet kirakni a Rubik-kockát bármilyen összekevert állásból. A probléma megoldása eleinte reménytelennek tűnt a kocka lehetséges állapotainak hatalmas számából következően.

 

Azt az algoritmust, ami egy adott állásból a lehető legkevesebb forgatással kirakja a kockát, Isten algoritmusának nevezték el. Az a forgatásszám pedig, ahány forgatásra az Isten algoritmusának legfeljebb szüksége van, Isten száma.

 

Az első eredmény, ami Isten számára becslést ad, Morwen Thistlethwaite nevéhez fűződik (1981), és bizonyítja, hogy a kocka 52 forgatásból mindig kirakható. Megjegyzendő, hogy itt egy forgatás alatt (az ún. Half Turn Metric szerint) egy oldal tetszőleges elforgatását értjük, tehát a fenti jelölésben pl. f vagy f2 is egyaránt egy forgatásnak számít. Az évek folyamán újabb és újabb eredményekkel egyre csökkenteni tudták Isten számának felső határát. 1995-re Michael Reid bizonyította, hogy 29 forgatás mindig elégséges, valamint, hogy az ún. superflip állás (minden elem a helyén van, de az élek mind rossz irányba állnak) pontosan 20 forgatásból rakható ki. Isten számára így már mindössze 10 jelölt maradt.

2007-ben a Northeastern University kutatói bebizonyították, hogy Isten száma legfeljebb 26. 2008-ban a Stanford Egyetem egyik matematikusa azt állította, hogy a kockát huszonöt lépésből alapállapotába lehet tekerni. Ez a szám aztán 2008 júniusára Tomas Rokicki bizonyítása alapján 22-re csökkent, 2010-ben pedig azt is bebizonyították, hogy 20-nál több lépésre soha nincs szükség.

Vagyis Isten száma 20.

 

Matematikusok szerint 20 forgatásból bármilyen összekevert állapotából ki lehet rakni.

Forrás: Wikipédia

 

 

Hozzászólások