„Ebédeljen velünk Kárpátaljáért!” – A jótékonysági ebéd során félmillió Ft adományt gyűjtöttek össze Kecskeméten a nehéz helyzetben lévő beregszászi magyar rádió, a Pulzus FM javára. Számítások szerint az összegyűlt pénz fél évre oldja meg a rádió működését.

 

jotekonysagi ebed3

Akik a legtöbbet tették, hogy létrejöjjön, és sikeres legyen a rendezvény

Nagy Endrétől, a BEKECS Egyesület alelnökétől megtudtuk, milyen szerepük volt ennek a jótékonysági rendezvénynek a tervezésében, lebonyolításában.

Az egyesületünk hivatalosan 2004-ben alakult meg, de előtte már a barátainkkal sokszor jártunk Kárpátalján. Fölvetődött annak a lehetősége, hogy segítő munkánkat szervezett keretek között folytassuk. Papp Zsoltot, a Szent Imre Általános Iskola igazgatóját megválasztották az egyesület elnökének, engem alelnöknek. Az egyesület neve a BEregszász és a KECSkemét szavak első szótagjaiból alkotott értelmes mozaikszó. Egy ruhadarabnak a neve, amelyet a hideg ellen viseltek régen. Jelképezi az óvó melegséget, szeretetet, amivel megpróbáljuk körülvenni a kárpátaljai barátainkat.

Alapvetően a már meglévő testvérvárosi kapcsolatokat szerettük volna személyesebbé tenni. Láttuk a kárpátaljai magyarok nehéz helyzetét, és így, egyesület formájában jobban tudtunk nekik segíteni. Sok poénos történet is kapcsolódik az együttműködésünkhöz. Egyszer a beregszászi plébániának vittünk egy speciális fúrót, amelynek körülbelül két millió Ft volt az értéke. Akkora volt, hogy az autónak a tetőcsomagtartójába kellett elrejteni. Féltünk, hogy a határon nem lesznek miatta barátságosak velünk, esetleg fegyvernek hiszik, és elveszik tőlünk. Néha kicsit csempészek is voltunk, ha nem ment másként. A legtöbbször magyar nyelvű könyveket és egyéb adományokat (ruhanemű, tartós élelmiszer) gyűjtöttünk itthon, és elvittük a határon túli rászoruló magyaroknak.

 

jotekonysagi ebed6

A mikrofonnál Nagy Endre

Fölvettük iskolákkal is a kapcsolatot. Óraadóként én magam is sokszor jártam Kárpátalján, Beregszászban. A feleségemmel családi nevelést tanítottunk. Kalandos idők voltak azok: hajnalban indultunk, vittük a saját pici gyermekünket is (egy éves volt akkor), délelőtt voltak az órák, délben indultunk vissza Magyarországra. Nagyon szoros baráti kapcsolat alakult ki Kárpátaljával.

Hogyan alakult a mai nap rendezvénye jótékonysági ebéddé?

Márciusban voltunk Beregszászon, ahol találkoztunk az ottani magyar nyelvű rádió vezetőjével, és még néhány barátunkkal, mint például Makuk Jánossal, az ottani Máltai Szeretetszolgálat vezetőjével. Leültünk beszélgetni a rádió jövőjéről, létéről. Papp Zsolt elnök Kecskeméten segítséget kért Rigóné Évától, a Máltai Szeretetszolgálat itteni vezetőjétől, hogy ezt a rendezvényt városi szintre tudjuk emelni, hiszen neki vannak kapcsolatai, sok embert ismer. Nagyon sokan az ügy mellé álltak: Mák Kornél alpolgármester úr és a kecskeméti kereszténydemokraták, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a kecskeméti katolikus plébániák, de voltak egyéni és céges adakozók is. A fő szervező a Máltai Szeretetszolgálat volt.

A BEKECS Egyesület telente szokta tartani nagyobb szabású találkozóját, ahová nem csak a kárpátaljaiakat várjuk, de jönnek Erdélyből, a Vajdaságból is a határon túli magyarok. Szívügyünk ez, és amíg a Jó Isten segít nekünk, addig mi is tudunk segíteni.

 

jotekonysagi ebed5

A háttérben a máltais önkéntesek

Makuk János, a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat elnöke elmondta, hogy a kecskeméti Máltai szervezettel már több mint húszéves kapcsolatuk van.

Nagyon jó baráti kapcsolatok alakultak ki a beregszásziak és a kecskemétiek között és nem csak hivatalos szinten. A tavasz folyamán a BEKECS Egyesület és barátaik egy kis csoportja látogatott meg bennünket. Megpróbálták felmérni a helyi viszonyokat, hogy miben tudnának segíteni nálunk, Kárpátalján. Én is ott voltam, amikor a helyi rádió problémáiról beszélgettek. Ez a rádió kb. tíz évvel ezelőtt indult. A főszerkesztője nálunk, a Máltaiak ifjúsági csoportjában tevékenykedett, tehát nagyon régi baráti kapcsolat van köztünk.

Valójában a református egyház karolta fel őket, és az ő segítségükkel működik a rádió, de ugyanígy segít a katolikus és a görögkatolikus egyház is. Minden civil szervezet ott van a háttérben, de az állam nem segíti őket. Az is csoda volt, hogy megkapták a működési engedélyt. Biztosan a legfelső, égi hatalomnak köszönhetik ezt. Legnagyobb gondjuk pillanatnyilag az, hogy egyre kevesebben vannak a rádiónál. Hiába vannak szakképzett és hozzáértő munkatársak, ha a családjával nem tud megélni a fizetéséből, akkor lépnie kell, más munkát keres. Ennek a kecskeméti jótékonysági rendezvénynek is az a célja, hogy az ottani magyar fiatalok elvándorlását megállítsa.

 

jotekonysagi ebed8

Jótékonykodók és ebédelők – Ezer forint volt az ebédjegy

Magyar nyelvű újság van Kárpátalján?

Van több magyar nyelvű újság. Beregszászon is, Ungváron is, de egyiket sem támogatja az állam. A civil szervezetek segítik a fennmaradásukat, illetve a magyar állam a pályázatok révén. De nem csak az újságok, a karitatív szervezetek sem részesülnek semmilyen állami dotációból.

Akkor valóban jó célra szerveződött Kecskeméten ez a jótékonysági ebéd….

Igen, de a pénz mellett legalább annyira fontos az is, hogy tartozunk valahová, gondolnak ránk itt, Magyarországon.

Azt már megszoktuk, hogy a Máltai Szeretetszolgálat minden jó ügy élére áll. Rigóné Kiss Évát kérdezem, hogyan lettek ők a főszervezői ennek a jótékonysági rendezvénynek.

Azt gondolom, hogy ez is gyümölcse annak a fél éve folyó egyeztetésnek, amit a katolikus plébániákkal és a katolikus keresztény szervezetekkel közösen csinálunk. Minden év elején összeülünk és megbeszéljük, hogy milyen programok várnak ránk az új évben. Mivel Kecskemét elég nagy város, és rengeteg kulturális és szakrális program szerveződik, azt szeretnénk, hogy amit csak lehet, egymással összefogva valósítsunk meg, így erősítve egymást. Egy ilyen beszélgetésben merült föl az, hogy kellene a kárpátaljai rádiónak segíteni, hogy ne némuljon el a magyar SZÓ. Innen jött ennek a rendezvénynek az ötlete.

 

jotekonysagi ebed7

Mikrofonnal a kezében Mák Kornél alpolgármester úr

Kik segítettek még ennek az eseménynek a megszervezésében?

Kétségtelen, hogy a Máltai Szervezet rendelkezik a legnagyobb önkéntes csoporttal, és ezt fel is ajánlottuk, hogy a lebonyolításban is oroszlánrészt vállalunk. De nagyon sokan segítettek: a KÉSZ (Keresztény Értelmiségiek Szövetsége), a katolikus plébániák, és a KDNP, azaz a kereszténydemokraták is mellénk álltak Mák Kornél alpolgármester úrral az élen. Az ebédet a Piarista Rendház konyháján főzték. Hosszú kapcsolatunk van velük, hiszen évek óta ők főzik a népkonyhás ételeket, például az adventi jótékonysági ebédek egy részét is. Az ebéd megfinanszírozásához a Főplébánia és a KDNP is csatlakozott. Ez 200 ezer FT és a járulékos költségek. A szervezésben civil szervezetek is segítettek.

Sokan nagyobb összeget is felajánlottak, támogatójegy megvásárlásával adakoztak, illetve szponzorokat is sikerült mozgósítani. A legelső adományozó Cseke Péter, a kecskeméti színház igazgatója volt, aki ugyan nem tudott részt venni a rendezvényen, de saját forrásból egy nagyobb összeggel járult hozzá a cél megvalósulásához.

Mennyi adomány gyűlt össze a jótékonysági ebéd kapcsán?

Félmillió Ft bevételt céloztunk meg, és ez csaknem sikerült is. Amikor megszámoltuk az összeget, éppen 490 ezer Ft volt. Az egyik képviselőtestületi társunk az ebéd után elmenőben még kiürítette a pénztárcáját, és ezzel kiegészült az összeg 500 ezer Ft-ra. Át is adtuk azonnal Makuk Jánosnak, a Beregszászi Máltai Szervezet vezetőjének.

 

jotekonysagi ebed2

Rigóné Kiss Éva és Makuk János – Az adomány átadása

Hány főre terveztétek az ebédet?

Számítottunk rá, hogy telt ház lesz. 350 adag ebédet rendeltünk. Közben azt tapasztaltuk, hogy sokan támogatói jegyet vásároltak, és nem jöttek el ebédelni. 270-280 ember ebédelt ma itt, a maradék 80 adagot kiosztottuk repetának.

Köszönjük a finom ebédet, és további munkátokhoz erőt, egészséget kívánunk!

Mi is viszonozzuk a jó kívánságot, mert legalább olyan fontos ez a szó is, amellyel hírt adnak rólunk, mint a kárpátaljai magyar szó.

 

Weninger Endréné Erzsébet

 

 

Hozzászólások