Először láthatóak együtt magyar és német autista művészek alkotásai a Tárt Kapu Galéria Magukba zárt világok című kiállításán.

IMG_6150-autista művészet

Kalocsai Nóra alkotása

 

Autista művészek zárt világába enged betekintést a Tárt Kapu Galéria legújabb kiállítása. A Magukba zárt világok című tárlaton először láthatóak együtt magyar és német autista művészek munkái. Az alkotások a Mosoly Otthon Alapítvány 7000 darabos autisták által készített grafikai gyűjteményéből, és az autista alkotókat összefogó német akku – Autismus, Kunst und Kultur gondozásában álló alkotásokból származnak. A Norvég Civil Alap támogatásával létrejött tárlat 2015. november 30-ig tekinthető meg.

Az országban egyedül a Mosoly Otthon Alapítvány biztosít olyan művészetterápiás programot, amely minden tekintetben megfelel az autisták igényeinek. A foglalkozás 2010-ben indult el, és jelenleg hat autistákat ellátó lakóotthonban érhető el Tarr Hajnalka képzőművész vezetésével. Az alapítvány minden olyan fiatalnak felkínálja ezt a lehetőséget, aki kedvet érez az alkotáshoz, rajzkészségétől függetlenül. Az immár közel hétezer darabos rajzgyűjtemény is igazolja, hogy a művész saját, csakis önmagára jellemző világlátása teszi a rajzát megismételhetetlenné és értékessé.

Az alapítvány művészeti foglalkozásain születő rajzok nemcsak kiállításokon jelennek meg, hanem jótékonysági aukciókon, illetve az alapítvány Autistic Art dizájnmárkájának termékein, azaz sálain, noteszein, pulóverein is. Az alapítvány célja, hogy javítsa az autizmussal élők életkörülményeit, és segítse integrációjukat a társadalomba. A termékek eladásából befolyó bevétel 11 magyarországi, az autizmussal élők igényeire specializálódott bentlakásos otthont segít, ahol összesen 217 autista fiatalt látnak el.

 

 

Hozzászólások