Farkas Ferencné Pásztor Ilona a Montázsmagazin újságírója. Éppen nemrégiben mutattuk be a munkásságát a magazinban annak kapcsán, hogy századik cikke is megjelent nálunk. Ő az Irodalom rovatunk vezetője, de sok más témában is érdekfeszítő olvasmányokat tár elénk: történelem, életmód, hagyományőrzés, budapesti híres látnivalók… Most egyedi témát választott, mivel jó háziasszony is: karácsonyra ajánl nekünk egy finom ételt. Már a neve is jól hangzik: Cipóban sült csülök karácsonyra.

cipoban sult csulok

Cipóban sült csülök karácsonyra

• húsos füstölt csülök (kb. 1,2 kg-os), egy evőkanálnyi mustár
• 2 dkg élesztő
• 1 k.kanál cukor
• 50 dkg kenyérliszt
• 5 dkg olvasztott vaj
• 1 púpos teáskanál só

• A kenéshez:
• 1 dl tejszín
• 1 tojássárga

Elkészítése:

A füstölt csülköt megkapargatom, előző nap hideg vízbe teszem, és felrakom főni. Ha könnyen belemegy a villa, akkor jó. Kicsontozom, vastag bőrét eltávolítom. A cipóban sütéshez alaposan le kell itatni a csülök levét, így érdemes időben kivenni a főzőlevéből, és papírtörlőn pihentetni. Eddig a lépésig a tálalás előtti nap előkészülhetünk.

Egy 1,2 kg-os füstölt csülökhöz 50 dkg átszitált lisztből készítek kenyértésztát. 2 dkg élesztőt felfuttatok 1 dl langyos vízben a cukorral. További 1 dl langyos vizet, 5 dkg olvasztott vajat, a púpos teáskanál sót összedolgozok a liszttel és a kovásszal. Huzatmentes helyen, konyharuhával letakarva duplájára kelesztem.(1 -1.5 óra) (Kenyérsütő-géppel is végezhetem a dagasztást.)

Ezután liszttel megszórt deszkán kinyújtom akkorára, hogy kényelmesen belecsomagolhassam a szorosra összetekert, mustárral megkent főtt csülköt. Az illesztések alul és oldalt legyenek. A két végén a tésztát a göngyöleg alá hajtom. A fölös tésztát levágom, díszítésként használom fel. (Fenyő, csillag)

Letakarva 30 percig pihentetem, majd kevés tejszínnel elkevert tojássárgájával megkenem. 200 C fokra előmelegített, gőzös (fém bögrében 2 dl vizet teszek a sütőbe) sütőben körülbelül 40 percig sütöm úgy, hogy 15 perc után 175 fokra visszaveszem a hőt. A tálalás előtt fél órával el kell készülnie, mert úgy lehet szépen szeletelni.

cipoban sult csulok

Jó étvágyat kívánok!

 

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

 

 

Hozzászólások