Manapság már minden trendivé válhat, ami korábban nem volt az. Már nem a ruháink és a kiegészítőink ára határozza meg, mennyire vagyunk menők. Sokkal fontosabb az egyediség kifejezése. Így akár az is lehet divatikon, aki turkálókból szerzi be a ruháit, kiegészítőit pedig mind használtan veszi. A matyó hímzés egy nagyon különleges minta, amelyet már nem csupán vidéken láthatunk. Ezt felhasználva könnyen válhatunk egyedivé. Hogyan érdemes használni a matyó hímzés mintáját? Honnan ered maga a minta? A következőkből ezt és sok más hasznos információt is megtudhatsz, amelyek birtokában akár Te is egyedi és menő lehetsz ezzel a régi mintával.

meno

Mióta létezik a matyó hímzés?

A matyó hímzés egy hihetetlenül régi motívum. Már 200 éve is létezett ez a minta, akkoriban például díszlepedőkön volt megtalálható. A magasra vetett ágyakon kápráztattak el bárkit, aki belépett a szobába. Nevét arról a helyről kapta, ahonnan származik: Matyóföldről. Hogy ez hol található? Az Alföld északi részén. A matyó hímzés igazi hungarikum. Az első, ami ebből a mintából feltűnhet annak, aki ránéz, az a színes matyó rózsa. Ez annak idején megannyi bútort is díszített.

A matyó hímzés meséje

Azt, hogy először ki készített ilyen motívumot és miért, egy igazi régimódi legenda tárhatja elénk. A mese úgy tartja, hogy annak idején egy matyó leány hímzett először ilyen mintát. Hogy miért? Mert az ördög elrabolta a kedvesét, és ő vissza akarta kapni. A gyönyörű matyó virágok úgy kerültek a történetbe, hogy az ördög – mint ahogy az egy igazi magyar népmesei pokolfajzathoz illik – fizetség fejében volt csupán hajlandó visszaadni a fiút. Hogy mit kért a lánytól? Színes bokrétát!

Ha most azt gondolod, ez nem igazi népmese, mert túl egyszerű a feladat, nos, akkor tudnod kell, hogy az ördög ezt télvíz idején kérte. Ez azt jelentette, hogy akárhogy hordta el a havat a lány, nem találhatott friss, szép virágokat. Na de! Nem lenne igazi népmese, ha a főszereplőnk csupán szép lenne! A leányka körbejárva a falut minden asszonytól színes fonalakat kért, amelyekkel színes virágokat hímzett egy kötényre. Tulipánokat, rózsákat, pünkösdi rózsákat. Nem véletlenül ezeket, ezek a tavasz, a szerelem virágai. Természetesen a mesénk szép véget ér, az ördögnek megtetszik a kötény, és visszaadja a legényt szerelmének.

Hiedelem vagy sem, ha régi matyóföldi képeket nézegetsz, felfedezheted rajtuk, hogy a férfiakon és leányokon a történetben említett kötény látható. Úgy tartották, ezek a hímzett kiegészítők távol tartják az ördögöt és a gonosz lelkeket!

A matyó hímzés igenis menő!

A népi minták manapság sok helyen megjelenhetnek. Azok, akik igazán egyediek akarnak lenni, ilyen mintával ellátott telefontokokat, táskákat szereznek be maguknak. Természetesen ha ruhákon jelenik meg, az hagyományosabb, ám egy bőrdzsekivel és egy bakanccsal könnyen lehet mai, menő külsőt varázsolni belőle!

 

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

Hozzászólások