Április 11. jeles nap minden irodalmat, verset szerető ember számára. József Attilára, a költő-géniuszra emlékezünk születésnapján, és ekkor ünnepeljük a magyar költészet napját.

„A költészet olyan fellegvár, ahová mindenki kap meghívót, de néhány szék mégis üresen marad.” – Ezekkel a gondolatokkal utalok a költészet hívogató erejére a harmadik kötetem záró fejezetében.

A miskolci Szilágyi Dezső Általános Iskolában

Ám nem maradtak üresen a székek a rendhagyó irodalomórán sem a miskolci Szilágyi Dezső Általános Iskolában, sem a Diósgyőri Gimnáziumban, de még április 9-én Miskolcon, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban sem.

A versünnep alkalmából különleges irodalomóra keretei között találkoztam a diákokkal április 7-én Miskolcon, a Szilágyi Dezső Általános Iskolában, majd a Diósgyőri Gimnáziumban.

A köszöntést követően néhány versem előadásával örvendeztettek meg a diákok. A vidám hangulatú versmondások megalapozták a közvetlen hangulatot. Mosolygó, csillogó gyermekszemek, érdeklődő arcok fogadtak már a terembe lépésemkor.

Az interaktív foglalkozásokon köteteim bemutatása mellett beszéltünk a költészet szerepéről, szépségéről, megemlékeztünk József Attiláról.

Kiemelt hangsúlyt kapott új gyerekkönyvem. A gyermekversek, mint a hidak, összekötik a felnőttet a gyermekkel. Újraéljük a gyermeki élményeket, a gyermeki lét örömeit, töprengéseit, miközben önmagunkra ismerünk a versekben. Elsősorban nem a képzelet szülte mesék világába, inkább a hétköznapokba kalauzoltam a felnőtt és diák hallgatóságot. Abba a hétköznapi világba, amit a gyermeki rácsodálkozás mozgat sok-sok derűvel fűszerezve.

A gyermekversek mellett a Vésett idő című kötetemből is szemezgettem a középiskolások számára. Egy-egy vers bemutatása, előadása után azok motívumait magyaráztam meg a fiatalok nyelvén, ezzel egyszerűbbé téve az üzenetek megértését, befogadását. Igyekeztem nem elsiklani a mondatok felett, hiszen fontos, hogy a közérthető előadásmód által világossá váljon a versek mondanivalója.

Úgy érzem, a jó hangulatú, tartalmas előadás, a versek üzeneteinek együttgondolása közelebb hozta a fiatalokat az irodalom, a versolvasás, a versmondás szeretetéhez. Kötetlen beszélgetés, dedikálás zárta a rendhagyó irodalomórákat.

A Diósgyőri Gimnáziumban

Nemcsak előadóként, hanem mint zsűri elnök, hallgatóként is átélhettem a vers ünnepét – a fényt és a derűt – április 9-én a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. Szavalóversennyel ünnepeltük a verseket. A magyar költészet napja alkalmából közösségben éltük meg a szó, a költemény lélekformáló erejét.

A B-A-Z megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége és annak tagszervezete, a Baross Nyugdíjas Klub Versbarátainak köre, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár támogatásával került sor a rendezvényre.

vers

Versmondó verseny – Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége

Az ünnepi együttlétet Lukács-Pete Mária, a szövetség elnöke nyitotta meg. Varga Andrea Klára, Miskolc alpolgármestere, az Idősügyi Tanács elnöke, Varga Gábor, a megyei könyvtár igazgatója és Jacsó Pál költő, az Északkeleti-Magyarországi Regionális Versmondó Egyesület alelnöke köszöntötte a versmondókat és a szépszámú hallgatóságot.

A Petőfi-emlékév tiszteletére sok Petőfi-verset hoztak a szavalók, de készültek Váci-költeménnyel, sőt Gárdonyi-prózával is. A 27 előadóból az első három: Adány Ervin, Kiss Margit, György Istvánné és a különdíjasok: Szarka Andrásné, Pető István, Nagy Józsefné továbbjutottak a szeptemberben megrendezésre kerülő országos versenyre.

Orosz Margit

A színvonalas rendezvény Petőfi: Kis lak áll a nagy Duna mentében című megzenésített versének közös éneklésével ért véget. Úgy vélem, ezzel a lelket melengető délelőttel megadtuk az esélyt önmagunknak, hogy gazdagodjunk élményekben, a közösségi lét örömével.

 

Orosz Margit

A szerző korábbi cikkét ITT olvashatjuk

 

Hozzászólások