Könyvajánló pánik ellen  –  A mértékletesség, az önismeret és a felelősségteljes viselkedés sok olyan helyzetet megold, amit merev tiltással nem lehet kezelni./Kun Ádám

konyvajanlo biblia novenyei

Záporoznak ránk az információk. Mit tegyünk? Mit ne tegyünk? Mitől óvakodjunk? Aki ezekben elmerül, az sebes sodrású folyóban úszik, s nehezen vergődik partra. Ezt az áradatot használják ki a hullámlovasokként mások nyomorúságát meglovagoló csalók, akik „lakás-fertőtlenítést” ajánlanak jó pénzért. Vagy az árdrágítók. Inkább őrizzük meg józanságunkat, foglalkozzunk mással. Ismerős mindenkinek a szállóige: „A kevesebb több.” Egy óperzsa tanmese tanúsága ezt jól megvilágítja:

A kevesebb több

Hatalmas prédikációra készült a mollah (prédikáló tanító). Ám amikor belépett a tanházba, üres volt a terem, mindössze egy fiatal istállómester üldögélt az első sorban. ”Megtartsam a beszédemet, vagy hagyjam inkább?”- töprengett magában a mollah. Majd megkérdezte az istállómestert: „Egyedül vagy itt? Mit gondolsz, azért elmondjam a beszédemet vagy se?” „Uram, – felelte amaz -, én csak egy egyszerű ember vagyok, az ilyesmihez nem értek. De azt tudom, hogy ha bemegyek az istállóba, és azt látom, hogy az összes ló elszökött, s csak egy maradt bent, akkor annak az egynek is adok enni.”

A mollah megszívlelte a tanácsot, és elmondta a prédikációját. Jó két órán keresztül hirdette a tant. Utána meg volt elégedve magával. De szeretett volna dicséretet is kapni. Megkérdezte a hallgatóját, neki is tetszett-e az előadása. „Mondtam már, hogy én egyszerű ember vagyok, aki az ilyesmihez nem sokat ért. De ha bemegyek az istállóba, és azt látom, hogy az összes ló elszökött, egyet kivéve, azt az egyet is meg fogom etetni. De azért az összes zabot, ami valamennyi lónak járt volna, nem adom oda neki.”

(Forrás: N. Peseschkian: A tudós meg a tevehajcsár c.gyűjtemény)

Olvassunk! Könyvajánló – Fráter Erzsébet: A Biblia növényei (SCOLAR Kiadó)

Jákób lencsefőzeléke, az égből hulló manna, Salamon királyi lakomái, az ételcsodák vagy Jézus utolsó vacsorája megannyi kortörténeti érdekességet rejtenek. A Bibliát kicsit is ismerő olvasók, hívők előtt ismerős történetek. Ebben a kötetben a szerző elénk tárja a bibliai növények világának gazdagságát és az emberiség életében betöltött szerepüket. Miből készült Noé bárkája? Mi a mirhás bor? Fa nő-e a mustármagból? Mit evett Jézus a tanítványaival az utolsó vacsorán? Mi köze a pálmaágnak a virágvasárnaphoz vagy a papirusznak a Biblia nevéhez?

A bibliaolvasó ember sok izgalmas kérdést fogalmaz meg, miközben az igét tanulmányozza. A Biblia növényeinek megismerése és jelképrendszerük pontosabb értelmezése az érdekességeken túl abban is segít, hogy jobban megértsük az Isten nekünk szóló üzenetét.

Aki pedig eddig nem vette kézbe a Bibliát – a világon legtöbbet forgatott könyvet -, nos, a Szentföldön készült fényképekkel illusztrált mű nekik is biztosan kedvet csinál ehhez az izgalmas szellemi kihíváshoz. Ennek a nem mindennapian gazdag gyűjteménynek, a bibliai flóra finoman megkomponált szövegű és gyönyörűen illusztrált kincsestárának nem is lehetne más a mottója, mint az 1Kor 3,7. „Úgyhogy az sem számít, aki ültet, az sem, aki öntöz, hanem csak Isten, aki a növekedést adja.”

konyvajanlo

A kötet különleges többlete, hogy egy-egy növény pontos, tárgyszerű botanikai leírásához minden esetben vonatkozó igehelyek is társulnak, megkülönböztetésül kékkel szedve. A jó illatú nárdus leírásából így természetesen nem hiányozhatnak ezek az Énekek énekéből vett, költői szépségű sorok: „Ha a király az asztalnál ül, nárdusom árasztja illatát…” (Én 1,12).

A Biblia növényei cím nem azt jelenti, hogy kizárólag a Szentföldön termő növények könyve ez. A biblikusan csengő nevű golgotavirág például nem Izrael földjéről, hanem Dél-Amerikából származik. A kötet hatalmas tudású, nagycsaládos és olvasóit anyaszívűen tanító szerzőjének külön ajándékai számunkra a piros keretben megjelenő miniatűr esszék. Ezek az égő csipkebokor történetétől a töviskorona leírásáig, vagy éppen Haynald Lajos 19. századi botanikus bíboros munkásságának rövid bemutatásáig számtalan érdekességgel szolgálnak.

 

konyvajanlo biblia novenyei

Továbbá felkészítő tanárként könyvajánló lehet, felkészítő tanárként kezébe adhatjuk mindazoknak a diákoknak, akik részt vesznek a középiskolák rangos természettudományi versenyein. Felfrissíthetjük növénytani ismereteinket, újakkal egészíthetjük ki azokat. A háziasszonyok kedvet kaphatnak egy-egy fűszernövény kipróbálásához, vagy más, megszokott fűszerekkel való társításához. A Biblia növényeinek felhasználási köre és lehetőségei szinte végtelenek: teológusok, laikus bibliaolvasók, a növények világának barátai és ismerői egyaránt nagy örömmel, haszonnal és hálával forgathatják.”. /Forrás: Petrőczi Éva/Magyar Kurír /

A gazdagon illusztrált mű a Szentírásban fontos szerepet betöltő növényeket gyűjti össze, és ötvözi a bibliai történeteket a tudományos szakírással – ezáltal egy olyan különleges könyvet alkotva, amely magával ragadó a felbukkanó ismert és kevésbé ismert történetetek miatt, miközben érdekes, helytálló botanikai tényeket sorakoztat fel. Fráter Erzsébet könyve tartalmilag, szerkezetileg és tipográfiailag is igényes, figyelemreméltó kiadvány.” (Magyar Könyvtárosok Egyesülete – Könyvajánló)

Ettől jobb ajánlást nem is kell az olvasók elé tárni! Mindezeket a növényeket tavasszal megtekinthetik a Vácrátóti Botanikus Kertben. Reméljük, vírusmentes április-május köszönt ránk!

 

Jó egészséget minden Montázsolvasónak!

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

 

A litera.hu magazin összeállítása a digitális irodalom elérhetőségeiből – Könyvajánló

(Kapcsolódó cikk a Montázsmagazinban)

 

Hozzászólások