A vak remény című verseskötetéért Takács Zsuzsa kapja idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat. A fődíjas mellett Markó Béla, Száz Pál, Thomka Beáta és Bán Zoltán András írókat szólítják majd színpadra 2019. február 18-án az Artisjus díjátadó ünnepségén. 2006 óta összesen 63 kitűnő költőt és írót ismert el ezzel a díjjal a szerzői egyesület.


Az Artisjus Irodalmi Díj az egyik legjelentősebb hazai irodalmi elismerés, melyet a pályatárs szerzők szavaznak meg. Az irodalmi nagydíj célja az előző év egy kiemelkedő, különösen értékes alkotásának jutalmazása, a további díjak pedig ösztönzésül szolgálnak a tehetségüket már bizonyított művészek további alkotómunkájához. Az elismeréseket az Artisjus díjátadó ünnepségén adják át, 2019. február 18-án a Budapest Music Centerben.

2019 irodalmi díjazottjai:

Artisjus Irodalmi Nagydíj: Takács Zsuzsa: A vak remény – Összegyűjtött versek – nagydíj
Artisjus Irodalmi Díj: Markó Béla: Bocsáss meg, Ginsberg – költészet
Artisjus Irodalmi Díj: Száz Pál: Fűje sarjad mezőknek – próza
Artisjus Irodalmi Díj: Thomka Beáta: Regénytapasztalat – tanulmány
Artisjus Irodalmi Díj: Bán Zoltán András: Betűtészta – esszé

Az Artisjus Irodalmi Nagydíjat Takács Zsuzsa költő, műfordító, prózaíró kapja A vak remény című kötete alapján. 1995-ben szerezte tudományos fokozatát spanyol filológiából. Számtalan díja mellett 2007-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, ugyanebben az évben a Digitális Irodalmi Akadémia a tagjai közé választotta, 2014-ben pedig Artisjus irodalmi díjat kapott Tiltott nyelv című kötetéért. (Forrás: Wikipedia)

Markó Béla Bocsáss meg, Ginsberg című verseskötetéért részesül elismerésben. A költő a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tiszteletbeli tagja. Tagja a Romániai Írószövetségnek, a Magyar Írószövetségnek és a Szépírók Társaságának. (Forrás: Wikipedia) „Markó Béla versanyaga a leltározás igyekezetével veszi számba egy rosszabb, de mégis szebb reményekre jogosító kor elmúlását és egy szabadabbnak rémlő jelen tényeit” – írja laudációjában Báthori Csaba.

Száz Pál Fűje sarjad mezőknek című regényéért kap elismerést. Magyar nyelv és irodalom doktori tanulmányait 2017-ben végezte. A könyvben növények, virágok és gyógyfüvek fonódnak egybe egy félig reális, félig elképzelt mátyusföldi falu, Marad lakóinak élettörténeteivel. A helyi nyelvjárást fonetikus írásmóddal ábrázolja, mely azonnal megteremti a regény semmihez sem fogható hangulatát.

Thomka Beátát Regénytapasztalat című írásáért díjazzák. Az író korábban a Pécsi Tudományegyetem professzora, majd 1996-ban megalapította a pécsi Irodalomtudományi Doktori Iskolát, 2018-ig pedig a képzés vezetője volt. Kutatói és kritikai tevékenységét több kitüntetéssel és díjjal ismerték el. „Thomka Beáta a nyelvet váltó migráns írók műveit vizsgálja kötetében, a nemzeti identitás és a multikultúra kategóriái mentén” – méltatja Reményi József Tamás.

Bán Zoltán András Betűtészta című kötetéért részesül elismerésben. Írói tevékenysége sokrétű: egyaránt író, drámaíró, műfordító, esszéista, szerkesztő és irodalmár. 2001-től 2007-ig a Magyar Narancs rovatvezetője volt. Esszéköteteiért József Attila és Szépírók-díjat kapott korábban. A most díjazott kötetben 2009-től 2018-ig írt esszéi, kritikái és emlékezései jelentek meg.

Forrás: Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület

 

 

Hozzászólások