Dajka vagy Dayka Margit (Nagyvárad, 1907. október 13. – Budapest, 1986. május 24.) Kossuth-díjas magyar színművésznő, érdemes- és kiváló művész. Pályája a nagyváradi színháznál indult, 1924-ben Kolozsvárott folytatódott, majd 1927-ben a művésznő Magyarországra került. Művészi pályájának állomásai: Hódmezővásárhely, Miskolc, Szeged, Budapest.

dajka margit szineszno

Itt játszott a Vígszínházban, a Nemzeti Színházban, a Belvárosi és a Magyar Színházban és még sok más színjátszóhelyen. 1963-tól 1968-as nyugdíjba vonulásáig a Thália tagja volt. Sokat filmezett, fellépett a Madách Színházban, a Budapesti Operettszínházban is. Élete utolsó éveiben Nemes Nagy Ágnes Bors nénijeként szórakoztatta a gyerekeket.

Dajka Margitról mindig ez a – következő – régi emlék jut az eszembe. Kezdő tanár koromban bakelit lemezen volt meg a Bors néni, arról állítottam össze a jeleneteket. A gyerekeknek nagyon tetszett a felkészülés. Volt, amikor játék helyett is inkább a jelenetek gyakorlását választották. Az pedig kiváltképpen jó volt, hogy az első bemutató éppen egy szakfelügyelői látogatás során történt! A gyerekeknek sikerélmény volt, és a kis „huncutkodás” is kizökkentette őket a hétköznapokból.

dajka margit

A gyerekek szép csendben ültek, illedelmesen köszöntek, amikor belépett a tanterembe a szakfelügyelő és az őt kísérő tanár. Váratlanul kopogtak. Egy diák jött az üzenettel, hogy a tanár nénit telefonhoz hívják. A gyerekek elkezdtek zsibongani. Egymástól kérdezgették:
– Mi történt?
– Mi akar ez lenni?
A szakfelügyelőt kísérő tanár próbálta őket csitítani, de a gyerekek még sem hallgattak el.

Már kezdett „nagyon kínossá” válni a helyzet, amikor ismét kopogtak, megjelent az ajtóban a tanár néni.
– Szerbusztok!
– Szerbusz, játékmester! – válaszoltak együtt, szép rendben a gyerekek.
– De jó, hogy eljöttetek. Tudjátok, ma nagy és nevezetes nap van, ma van Bors néni 80. születésnapja…
Most a szakfelügyelőn volt a meglepetés sora, hiszen így indult az az óra, amire érkezett.

A gyerekek nagyon szót fogadtak, hiszen előre megbeszélte velük a tanárnőjük, hogy előtte bátran hangoskodjanak, és ne hagyják abba, amíg meg nem érkezik a játékmester.
A Bors néni magyar mesejáték (1981) kezdő jelenete volt, amit eljátszottak a gyerekek, majd további részleteket is bemutattak. Felcsendültek az ismerős dalok is.

Futóbab

Láttatok-e futóbabot,
piros babot, fehér babot,
mit Bors néni felfuttatott?
Babot futtat karóra,
karján van egy kar-óra,

azon méri, hány perc alatt
fut a bab a karóra.
Piros bab,
fehér bab,
de legszebb a futóbab.

 

A Bors néni című mesejáték annyira sikeres lett, hogy a Kolibri Színházban már negyedszázada játsszák Molnár Piroska főszereplésével. A zenés mesejátékban Bors néni, Titilla, Lackó, Nyúl Elek és Jeromos szereplésével sok érdekes dolog történik: a szétszóródott borsszemek összefúvása, a Nap és a Hold látogatása Bors néninél, utazás Talla-Gallába, Titilla és Nyúl Elek ökölvívó mérkőzése és sok más csodálatos esemény…

Dajka Margit naiva szerepekkel kezdte pályáját. Gyakran szerepelt zenés játékokban szubrettként. Később inkább drámai hősnő, majd az anyaszínésznő szerepét alakította. Nagyhatású, sokoldalú színészetében a tragikai és a komikusi elemek is hitelesek voltak. Molnár Gál Péter Dajka művészetének műfaji besorolására találta fel (félig-meddig tréfából) a tragikomika megjelölést. 1932-től filmezett. Kezdettől fogva vezető főszerepeket alakított, amelyekben temperamentuma és fanyar szépsége érvényesült. (Wikipédia)

Dayka Margit vezető egyénisége volt a magyar filmművészetnek is. Filmjei ma is éppolyan elevenséggel nevettetnek meg, vagy éppen gondolkodtatnak el, mint bemutatásuk idején.

Liliomfi

“…a szabadság, a játékosság és az ifjúság nevében készült, a képmutatás ellenében. Nagy leleménye a biedermeier világ megteremtése, ahogyan a Kolozsvárott játszódó Szigligeti Ede-vígjátékot idillikus badacsonyi, balatonfüredi környezetbe helyezte. ” – Bacsó Péter –

A Liliomfi Szigligeti Ede vígjátékából, Makk Károly rendezésében 1954-ben készített 109 perces magyar film. Nagy színészlegendák láthatóak a filmben: Darvas Iván, Ruttkai Éva, Soós Imre, Krencsey Marianne, Pécsi Sándor, Dajka Margit, Pécsi Sándor, Balázs Samu, Tompa Sándor, Garas Dezső… Jókat derülünk a mókás jeleneteken, hiszen Liliomfi minden hölgy szívét megdobogtatja. Bővebben ITT olvashatunk róla, a film is megtekinthető. 

A Macskajáték 1972-ben bemutatott magyar filmdráma, amely Örkény István azonos című kisregénye alapján készült. Az alkotást Makk Károly rendezte, a főszerepben Dajka Margit és Bulla Elma játszik. A filmet jelölte Magyarország az 1975-ben megrendezett 47. Oscar-díjátadóra a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. A végső jelöltek közé is bekerült.

Dajka Margit kimagasló alakítása megmutatja számunkra, hogy ő minden műfajban tökéleteset tud alkotni. Szinte „beleborzongunk” Orbánné szerelmi vívódásaiba, csalódott felismerésébe. A szerelmi háromszög szereplői hatvan-egynéhány évesek, de éppen úgy megélik a szerelmet, mint a fiatalabb korosztályúak.

dajka margit szineszno

Macskajáték

A Fekete macska minden képsora váratlan fordulatot hoz, és megnevettet bennünket. Egy fergeteges vígjáték, melyben Dajka Margit szinte sziporkázik. „Játék a játékban.” A Fekete macska Nemere László 1972-ben bemutatott fekete-fehér vígjátéka Dajka Margit, Major Tamás és Madaras József főszereplésével.

Zsófi néni, a kedves idős özvegyasszony fent éldegél a budai hegyekben Frici nevű fekete macskájával. Sütőjében mindig ott sül a finomabbnál finomabb lángos és túrósgombóc. Még gyümölcsösét is eladja, hogy ezzel segítse szeretett rokonait. Azonban a gyümölcsösből származó pénzre felfigyel Jogász és Bunkó, a két kisstílű bűnöző is. Elhatározzák, hogy megszerzik a pénzt. Azonban nem számítanak a tündéri öregasszony leleményességére és “félelmetes” lakótársára, a fekete macskára.

 

 

 

Lakatos Ilona

(Kapcsolódó cikk a Montázsmagazinban a kecskeméti Bors néniről)

 

 

Hozzászólások