Mi a népmesék titka, és hogyan lehet újragondolni ezeket a történeteket? – A Bookline Kids könyvajánlója – Ma már nemcsak a klasszikus történetek határozzák meg a gyerek- és ifjúsági könyvek kínálatát, számos kortárs mesét, valamint több ismeretterjesztő kiadványt is találhatunk a könyvesboltokban és a webáruházak felületein.

Továbbá teret nyertek maguknak azok a kötetek is, amelyek valamilyen módon újragondolják, modernizálják a népmeséket. A Bookline Kids gyerekkönyvajánló program egy ilyen alkotást mutat be, Zalka Csenge Virág A százegy ajtajú palota című mesekönyve ugyanis megőrzi a népmesei elemeket, de sikeresen ötvözi azokat a mai gyerekek számára izgalmas témákkal.

Dr. Zalka Csenge Virág 2006 óta járja a világot hivatásos mesemondóként. Magyarországon és Amerikában is több népmesegyűjteménye, mesemondásról szóló kézikönyve jelent meg. A szélesebb nyilvánosság 2020-ban ismerhette meg, amikor a HUBBY az Év Gyerekkönyvírójának választotta. Mesekönyvei a magyar és a nemzetközi népmesekincs gazdag világából adnak egyéni és izgalmas válogatást.

Legújabb, A százegy ajtajú palota című kötetéhez a világ számos pontjáról – Görögországból, a skandináv térségből, a Zöld-foki szigetekről és más különleges helyszínekről – válogatott meséket, mesetöredékeket, majd gondolta újra úgy, hogy a népmesékben megszokott fordulatok, karakterek és egyéb sokak által kedvelt mesei elemek ne sérüljenek.

A népmesék fontos szerepet töltenek be a gyerekek életében.

Varázslattal, fantáziával töltik meg a mindennapokat, emellett pedig számos olyan normával, üzenettel, tanulsággal látják el őket, amik viszonyítási pontként szolgálhatnak a hétköznapok során, továbbá pszichológiai vonatkozásai is vannak. Feszültséglevezető és személyiségfejlesztő hatással bírnak, illetve segíthetik a legkisebbeket az előttük álló problémák megoldásában.

„A régi történeteknek van egy időtlensége, egy mesei nyelvezete, ami kiemel minket a mindennapok valóságából – de közben segít is, hogy az igazán fontos, emberi dolgokról beszélgessünk. A magyar meséken keresztül a saját kultúrámhoz kapcsolódom, a családom hagyományait viszem tovább. Más népek meséin keresztül pedig megismerkedem rengeteg érdekes, színes, különleges kultúrával. Másrészt a hagyományos történetek olyan szimbólumokból épülnek fel, amelyek segítenek finoman, mesés formában megfogalmazni a vágyainkat, félelmeinket. Ennek pedig mindig is része volt az, hogy nemzedékről nemzedékre csiszoltak, változtattak a mesemondók a történeteken” – tette hozzá Zalka Csenge Virág.

A százegy ajtajú palota minden története után szerepel egy ún. mese mögötti mese, amely érdekességekkel, háttértörténettel látja el az olvasót. Például arról, hogy miért ül örökké szégyenlős kifejezés a lajhármakik arcán, miért nem adták ki a Grimm testvérek legelső kéziratukat, vagy hogy miért egy 1927-es cikk lett az alapja a földikutyákról szóló történetnek. Tehát Zalka Csenge Virág kötete nem egy egyszerű mesekönyv, annál jóval több, ezért választotta a Bookline Kids a hónap kiemelt gyerekkönyvének.

Még több kiváló gyerekkönyv a Bookline Kids ajánlásával

nepmesek

A hónap kiemelt könyve mellett most is több, kategóriájában kiemelkedő kötet került be a Bookline Kids könyvajánló programjába. Ezek közül az egyik a Robotmese, amelynek történetét Nagy Ervin színész az Álarcos énekes című műsorban alakított Robot-figura alapján Péterfy Gergely íróval közösen dolgozta ki.

Hasonlóan izgalmas és értékes olvasni való Maros Edit ifjúsági könyve, A szívemben titokban, valamint Majoros Nóra Ramszesz 80 gyereke című kötete. Míg előbbi középpontjában egy fiatal lány, a dédnagymamája és Karády Katalin áll, addig az utóbbinak Ramszesz és gyerekei, akikre feleségei távollétében egyedül kell vigyáznia.

Amit a  Bookline Kidsről tudni érdemes:

Bookline Kids néven megújult a Bookline 2014-ben alapított Szívünk rajta programja. A Bookline újonnan alapított programja a Bookline Kids szakértőkből álló felnőtt- és gyerekzsűrije minden hónapban kiválasztja a frissen megjelent alkotásokból a legizgalmasabbakat, és megosztja a kötetekkel kapcsolatos gondolatait. A zsűri tagjai között olyan szakértőkkel is találkozhatunk, mint Kádár Annamária, Priger Inez, Szél Dávid, M. Kácsor Zoltán vagy Szinetár Dóra. A könyvajánló írások mellett a Bookline Kids oldalára látogatók az eddigieknél még hatékonyabban, korosztályok, valamint különböző élethelyzetek és tematikák mentén választhatják ki az esti olvasások következő kedvencét, ezzel segítve a szülők könyvválasztási folyamatát.

 

Bookline Kids

Bookline

Libri-Bookline Zrt.

 

Kapcsolódó cikkünk

 

Hozzászólások