Kedves Kiss András! Drága Bandi! Nem tudtam ott lenni a 89. születésnapodon nyílt kiállításodon a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában. Pár nappal ezelőtt megnéztem, és gyönyörködtem a szépséges virágkölteményeidben. Készült néhány fotó is az ottlétemről, hogy igazoljam neked: ott jártam, és megcsodáltam a virágaidat. Még tart a kiállítás, de ezek a virágok már nem a születésnapodat jelképezik. Ha életre kelnének, sírodra borulva búcsúznának el tőled valamennyiünk nevében. Vasárnap reggel örökre elmentél…

Elhunyt Kiss András aranydiplomás- és kiváló fotóművész, a Kiss Fotó alapítója. 89 éves volt. Utolsó pillanatáig tette a dolgát, a fényképezés volt a mindene, az élete. Életének állomásai Kunszentmárton, Nagykőrös, majd Kecskemét voltak. Felesége is fényképész, Zsolt fiuk is örökölte tőlük ezt a képességet, majd a boltot is a Kápolna utcán. Kedves kis galéria is működik az üzletben, barátságos kiállítások váltják egymást náluk. 

Itt még vidám a család…

Bandi bácsi mindig lépést tartott a fejlődéssel, és igényes volt a munkájára. Szerény, kedves, barátságos, becsületes, segítőkész embernek ismertük meg. Tagja volt a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körének, rendszeresen fényképezett a rendezvényeken. Ezen kívül verseket is írt, melyek témája a család, Kecskemét városa – hiszen lokálpatrióta volt -, valamint a Magyarország iránti hazaszeretet volt.  Kiadott albumjait, melyekben életéről vallott, nem csak szemet gyönyörködtető fotói, de versei is díszítik. 

Bandi és felesége, Erzsike

Az ember virága című fotókiállítást Gaál József nyitotta meg. A Kamara elnöke az életrajza ismertetése után Kiss András fényképész-pályáját is méltatta. Kiss András a Nemzetközi Fotóművész Szövetség Kiváló Művésze címet viselhette. 1990-ben részt vett a Magyar Fényképész Ipartestület megalakításában. 2004-ben „Kecskemét Közművelődéséért” díjjal, 2016-ban a Magyar Fotóművészek Szövetsége életműdíjával tüntették ki. 2017-ben elnyerte az „Ipar kiváló mestere” címet. Több mint kétszáz kiállítást rendezett szerte a világban. 23 különböző díjat kapott munkássága elismeréséért.

A családtagok, barátok jelenlétében megtartott meghitt rendezvényen tortával és énekléssel is köszöntötték a születésnapost, aki virágokról készült felvételeit ezen a tárlaton mutatta meg először – és utoljára – a közönségnek. Nyugodj békében, Bandi bácsi, életed példaértékű mindannnyiunk számára!

A bizonyíték, hogy itt jártam, de már nem mutathattam meg neked…

 

A Montázsmagazin több ízben készített vele interjút, beszámolt tevékenységéről. ITT és ITT meg ITT is olvashatunk róla. 

 

Weninger Endréné 

Fotók: Gyöngyösi Szabó Katalin

 

 

 

Hozzászólások