Ezt a napot 1977 óta, 35 éve ünnepeljük minden év május 18-án. A múzeumok régen nagyon fontos szerepet töltöttek be a művelődés, a kultúra megőrzésének a terén. Az utóbbi évtizedekben nagyon sokat változott a világ, az információ a számítógép segítségével szinte házhoz jön, és a múzeumoknak újra kell gondolniuk szerepüket, tevékenységüket, a világban betöltött helyüket.

Meg kell találnunk a módját annak, hogy azt a mérhetetlen sok kulturális kincset hogyan ismertessük meg az újabb generációkkal. Talán a legjobb a legifjabbaknál kezdeni: ha őket sikerül rávenni a múzeumok rendszeres látogatására, ránevelni a felhalmozott tudástár okos használatára, akkor nem veszik el korábbi nemzedékek, korok hangyaszorgalmú gyűjtőmunkája.

 

A múzeumok ma már nagyon sok kreatív programot kínálnak a fiataloknak, sőt az egészen kicsiknek is. A pedagógusoknak nagy szerepe van abban, hogy megismertessék a diákokkal a múzeumok színes világát, de a családi programok se nélkülözzenek egy-egy múzeumlátogatást néha, hogy ez természetessé váljon az ifjúság számára.

Biztatjuk a családokat, hogy május 18-án menjenek el együtt egy közeli múzeumba. Kecskeméten ezen a napon a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely, valamint a Naiv Művészek Múzeuma ingyenesen látogatható.

 

Weninger Endréné

Hozzászólások