Kecskemét 1970-ben adott otthont először a Kodály Szemináriumnak. A nyári Szemináriumokhoz a kezdetek óta egy hangversenysorozat kapcsolódott, amely 1991-től viseli a Kodály Fesztivál nevet.

Sajtótájékoztató a Kodály Intézetben

Az elmúlt évtizedekben kialakult a fesztivál fő koncepciója: Kodály zeneművei és az életművéhez kapcsolódó régi és újabb szerzők műveinek megszólaltatása, kortárs magyar zene jeles képviselőinek bemutatása, versenygyőztes fiatal művészek számára bemutatkozási lehetőség biztosítása, helyi zenei műhelyek bemutatkozása, megemlékezés jeles zenei évfordulókról. Az évek során gazdagodott és színesedett a program: más művészeti ágak is helyet kaptak a Fesztivál programjában. 1998-tól a fesztivál Kodály Művészeti Fesztivál néven vált Kecskemét és a régió egyik legjelentősebb kulturális eseményévé. A média képviselői sajtótájékoztatón kaptak részletes információt a rangos eseményről.

Nemes László Norbert, a Kodály Intézet vezetője, Mák Kornél alpolgármester, Bak Lajos, a Hírös Agóra vezetője

A Kodály Művészeti Fesztivált a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetének szakmai támogatásával, Kecskemét Megyei Jogú Város megbízásából valósítjuk meg. Az anyagi feltételeket Kecskemét városa, a Nemzeti Kulturális Alap Kulturális Fesztiválok Kollégiuma és a Mercedes Benz Manufakturing Hungary KFT biztosította, melyet a jegybevétellel egészítünk ki.

2018-ban a fesztivál alcíme „Időutazás a 650 éves Kecskeméten”. A különböző korszakok zenetörténeti jelentőségű műveit Kecskemét emblematikus épületeiben, templomaiban, udvaraiban mutatjuk be.

Az összművészeti fesztiválon a koncertek mellett bemutatjuk Sipos Péter új Bartók filmjét, a Feledi Projekt előadásában megismerheti a közönség, hogy a tánc és Kodály zenei világa hogyan alakul egységes világgá. (Ez utóbbi előadáson az élő zene és a tánc egy színpadon jelenik meg.) Képzőművészeti kiállításunkon egy fiatal alkotó, Kazi Roland izgalmas műveivel ismerkedhetünk meg.

Nemes László Norbert, a Kodály Intézet igazgatója

A hangversenyeken a legkülönbözőbb előadói együtteseket hallhatjuk. Nagyzenekari koncerten a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar a Finnországban élő Szilvay Réka hegedűművésszel lép fel. Érdekes koncertnek ígérkezik az Ensemble Mandel hangversenye, akik a régi zene hangszeres anyagát ötvözik az elektromos hangzásvilággal.

A fiatal zeneszerző nemzedék jeles képviselője Szabó Barna. Szerzői estjén fellép a debreceni Kodály Kórus, kamarazenekar és szólisták. Különleges élményben lesz része annak, aki az Evangélikus templomban meghallgatja Bartók Béla műveit két cimbalmon. Az egyik előadó a hangszer virtuóza, Balogh Kálmán. Lesz zongoraest, fúvóskoncert, valamint a Kodály String trió vonós kamarakoncertje is, akik Kecskemét testvérvárosából, Galántáról érkeznek.

A gyermekek sem maradhatnak ki a fesztivál programjából. Őket a Vivat Bacchus Énekegyüttes vezeti el hangországba. A fesztivállal egy időpontban szerveződött meg a Nemzeti Ifjúsági Kórus. A kórus egyhetes intenzív felkészülés után 4 városban mutatkozik be, míg végül a fesztivál záróhangversenyén ad koncertet a Nagytemplomban.

A fesztivál hagyományos programjai a kis térzenék, amelyek a hangversenyek helyszínei előtti tereken 19.00 órától szórakoztatják a közönséget. Ezeken konzis gyerekektől érett művészekig, népzenészekig sokan kipróbálják az utcazene „feelinget”.

TÉRZENÉK:

Július 16. Városháza díszudvara – Uhljár Dóra és Lei Olivér (hegedű)

Július 17. Barátok temploma – Sipos Gergő (cselló), Heibl Anna (zongora), Illichné Kondacs Szilvia (hegedű)

Július 19. Piarista templom – Uhljár Dóra és Lei Olivér (hegedű)

Július 20. Evangélikus templom – Hegedűs Együttes

Július 23. Városháza díszudvara – Héjja Bella, Kis Botond, Vadas László (népzenészek)

Július 24. Ifjúsági Otthon udvara – A Kodály Iskola ütő tanszakának ütősei

Július 26. Városháza díszudvara – Novum Kamarazenekar

Július 27. Nagytemplom – Kecskemét Brass Rézfúvós Kvintett (Benedek Péter, Földi Jácint, Laczkó Andrea, Palatinus Ferenc, Szászi Domonkos)

A Kodály Fesztivál programjaihoz hagyományosan csatlakoznak a Kodály Intézet nyári kurzusai. Idén zenepedagógiai, szóló ének mesterkurzus és zongorapedagógiai kurzus lesz.