A terület a középkorban az Árpád-házi királyok birtoka volt, bencés apátság is állt itt egykoron. Később többször gazdát cserélt. A vár a XV. század elején Zsigmond, ötven évvel később Mátyás király kedvenc pihenőhelye lett. Utóbbi a környékbeli vadászatok során pihente ki az uralkodás fáradalmait. A mohácsi csata után a végvári rendszer fontos része lett, 1543-ban azonban a törökök elfoglalták, igaz, összesen csak 16 évig tudták megtartani. 1683-ban a Bécs felé vonuló török sereg felrobbantotta. A 18. század első felében az Esterházy-család birtokába került, és egészen 1945-ig hozzájuk is tartozott.

Az évszázadok során számos bővítésen és átalakításon ment keresztül az épület és környéke. Ma falai között a Kuny Domokos keramikusról elnevezett múzeum látogatható. A gyűjtemények között római és középkori kőtár, helytörténeti gyűjtemény, a helyi fazekasság remekei és a főúri életet bemutató kiállítások találhatók. Külön érdekesség a közeli Szőnynél feltárt, faliképekkel díszített római szoba rekonstrukciója.

Tata legfestőibb része talán az Öreg-tó, a partján büszkén magasodó vízi vár csúcsíves ablakaival és kőcsipkéivel, valamint az Eszterházy-kastély. Ha van rá időnk, vagy a városnézés helyett inkább a kirándulást választjuk, egy óra alatt körbesétálhatjuk a tavat. A terep nem különösebben nehéz, hiszen nem kell hegyet mászni, nem árt azonban a kényelmes cipő. A betonutat hamarosan kellemes, árnyas erdei ösvények váltják fel, és a külvilágot hamarosan magunk mögött hagyjuk. A tó partja néha felbukkan, máskor eltávolodunk tőle. Kis híd szeli át az Által- ér folyását, hogy aztán rövidesen visszaérjünk a tópartra és a tavat szegélyező néhány étteremhez és kávézóhoz.

A tó egyébként az északról telelni érkező vadludak pihenőhelye is. Novembertől márciusig vízimadarak tízezrei tartózkodnak nálunk. A novemberben megrendezett Tatai vadlúd sokadalom idején bárki megtekintheti a madárvonulást a védett élőhelynek és különleges madárvédelmi területnek számító Öreg-tavon.

Ott jártunkkor a Grill Étterem fedett teraszát választottuk, ahol ebéd közben a vár és a szemben lévő dombra épült kastély látványában gyönyörködhettünk. Szép időben még jobban érvényesül a panoráma a szabadtéri teraszon. Az étterem egyébként más szempontból is kitűnő választás: finom ízek, ízléses tálalás, udvarias, előzékeny kiszolgálás jellemzi.
Tata látnivalói közé tartozik még az Angolpark mesterséges romjaival és a kiskastéllyal, a Kálvária- domb, a vízimalmok és a gyógyfürdők.

Weninger Nóra

Hozzászólások