Lajtha László, Kossuth-díjas magyar népzenegyűjtő, zeneszerző és zenepedagógus tiszteletére tartanak ünnepi megemlékezést és koszorúzást június 30-án Budapesten.

Lajtha László Kodály Zoltán és André Navarra társaságában Budapesten (1960)

A Lajtha László (1892-1963) zeneszerző és népzenegyűjtő tiszteletére rendezett ünnepség a zeneszerző emléktáblájának megkoszorúzásával kezdődik a budapesti Váci utca 79-es számú ház előtt június 30-án 17 órakor.

A zeneszerző 1923-ban költözött ide családjával, és egészen 1963-ban bekövetkezett haláláig ez volt az otthona. Itt alkotta meg művei nagy részét, és itt nevelte fel két nemzetközi hírű tudóssá lett fiát is.

lajtha laszlo

Lajtha László szobra (Károlyi-kert)

Az emléktáblánál beszédet mond Árendás Péter, a Hagyományok Háza Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívumának tárvezetője, majd a Tükrös zenekar vezetésével, közös zenés sétával indulnak a művész Károlyi-kerti szobrához. Itt Pálóczy Krisztina, a Néprajzi Múzeum Népzenei Gyűjteményének munkatársa, Lajtha-díjas muzeológus emlékezik meg a zeneszerzőről.

Lajtha Lászlót a népzene, és általában a népi hagyományok iránti szenvedélyes szeretete és elhivatottsága vezérelte. Még csak 18 éves volt, amikor Bartók nyomán népzenegyűjtő útra indult Erdélybe, édesanyja szülőhelyére. Számos elismerésben részesült már életében is, többek között – Liszt Ferenc után másodikként- a Francia Szépművészeti Akadémia tagjává választották.

lajtha laszlo

Népzenekutatóként főként a hangszeres népzene és a vallásos népének gyűjtésével vált kiemelkedővé, emellett az 1972-ben megindult magyar táncházmozgalom alapvető forrásanyagául is Lajtha széki gyűjtése szolgált.

Bővebb információ: itt  olvasható.

Forrás: Hagyományok Háza

Korábbi cikkünk a Hagyományok Házáról : Bútorfestés témában nyílt virtuális kiállítás a Hagyományok Házában