Kiss András kecskeméti fotóművésznek Budapesten nyílott tárlata a napokban. Ebből az alkalomból beszélgetünk vele. Kecskeméten szinte mindenki ismeri a Kiss Fotót, Bandi bátyánk pedig országos hírű fotóművész, akit külföldön is ismernek, becsülnek. Egy kicsit visszamegyünk a múltba, hogy felelevenítsük a kezdeteket.

A bemutatkozásomat azzal kezdeném, hogy a határainkon túl is jól ismert Kiss Fotót 1957. január 8-án alapítottam meg Kunszentmártonban. 1963-ban Nagykőrösre költöztünk.

1985 óta Kecskeméten élek a családommal együtt. A Kiss Fotóról csak annyit, hogy az MTI Fotóosztálya után – tudomásom szerint, – Magyarországon másodikként az én műtermemben működött a villanófény. 1999-ben Kelet-Európában nálunk dolgozott elsőként a lézerfénnyel működő fénykép-kidolgozó gép (printer), ezek a tények azt is mutatják, hogy egy emberöltő alatt nagyot változott a fotótechnika.

1945-ben még petróleum-lámpával dolgoztam ki a képeket, ’99-ben pedig már lézerfénnyel nagyítottam a fotókat. A digitális világról nem is beszélek, amibe a ma embere szinte beleszületett.

Nagyon sok kiállítást tudhatsz magadénak. Említs ezek közül néhányat, kérlek!

Az első önálló kiállításom 1954-ben volt Pécsett, ezt követte 42 önálló tárlat és 131 meghívásos.  A Magyar és Nemzetközi Fotószalon eredményeként 24 díjnak vagyok a tulajdonosa. A városomnak, Kecskemétnek nagyon sok fotót készítettem, minden eseményt lefényképeztem. A testvérvárosi kapcsolatok révén önálló tárlataim voltak 2001-ben Finnországban, 2003-ban Németországban, Törökországban és Romániában, Erdélyben.

Kecskemét város 2005-ben a Kecskemét Közművelődéséért díjat adományozta számomra. A kecskeméti kiállításaim közül büszke vagyok a 2003 novemberében szervezett Nemzetközi Kortárs Fotóművészeti Kiállításra, “Egy szerző, egy kép” címmel. Több mint száz szerző több országból küldte el művészi fotóját a tárlatra. 2005-ben “Sport a békéért” és 2006-ban a “Generációk Fotókiállítása” címmel állítottunk ki. Ez utóbbit mi, a nagyszülők rendeztük a négy unokával. Felejthetetlen élmény volt.

Szeretném, ha felsorolnád, hogy milyen nemzetközi és országos kitüntetésekkel ismerték el a munkádat.

1997-ben megkaptam az Aranykoszorús mester címet, 2002-ben az ES-MAFOSZ kitüntetést a fotóművészetért végzett munkásságomért, ez évben még az E-MAFOSZ/b fotóművész címet is megkaptam. 2006-ban AFIAP művésze cím után, 2009-ben az EFIAP (Excellence FIAP) kiváló művésze nemzetközi diplomában részesültem. 2010-ben következett az Aranydiploma átvétele. 2014-ben a „Toll és ecset alkotói díj. 2016-ban az „Életmű Díj”, 2017-ben „Az Ipar kiváló mestere” cím tulajdonosa lettem. A Magyar Fotóművészek Világszövetségének alapító tagja vagyok.

Kiss András a kecskeméti kiállításán a Tudomány és Kultúra Házában

Hogyan jött létre a legfrissebb, budapesti kiállításod? Milyen képeket tartalmaz, és meddig látogatható?

Budapesten működik a „Szenior Fotóklub”, melynek én is a tagja vagyok, és kapcsolatban vagyunk a DDGalériával, mely egy iskolában működik. A Galéria hasonlóan működik, mint Kecskeméten a Kiss Fotó Galéria, mely a fiatalok művészeti nevelését szolgálja. Fenséges érzés a fiatalok között bemutatni az életművünket, és jó dolog érezni, hogyha sikerül meghódítani őket a fotózás szenvedélyének.
A tárlat március végéig tart nyitva. Iskola lévén csak tanítás után látogatható. A képek 60×90 és 53×73 cm-es vászonképek, Kecskeméten a 85. születésnapomon voltak bemutatva.

Feleségével a budapesti tárlat megnyitóján

Nyugdíjba vonulásod után egyik fiad, Zsolt vette át a Kiss Fotó üzemeltetését, hiszen ő is követte a példátokat: amit te és a feleséged felépített, ő folytatja. Változott valami azóta?

Két nagyszerű fiunk van. Endre fogorvos docens, paradontologus, PhD tudományos fokozattal, és a kecskeméti rendelője mellett közel három évtizedet tanított a Szegedi Szentgyörgyi Albert Orvostudományi Egyetemen. Zsolt pedig az üzletet vitte tovább. Hálásak vagyunk neki, hogy a példánkat követve fényképész lett, átvette az üzletet, de mellette fotóművészettel is foglalkozik. Indiáról készített csodálatos albumot. Büszke vagyok rá azért is, mert átvehette a megérdemelt „Aranykoszorús Mester” címet!

2016. március 6. – Az MFVSZ Közgyűlés Életműdíja

Az üzletünk Bács-Kiskun megye egyetlen professzionális fotósboltja volt, de a kereskedelmi politika ésszerűtlensége okán ezt meg kellett szüntetni. A nagykereskedelmi cégek 8-10 %-al a fogyasztói ár felett kívántak kiszolgálni, ami inkorrekt, a fényképezőgépeket kb. 20%-al a fogyasztói ár fölött tudtuk volna a vevőinknek átadni. Ez ellenkezik a mi üzleti szokásainkkal, mi nem vagyunk hajlandók átverni senkit, ezért a hatvanegy éves Kiss Fotót bérletben továbbadtuk.

Az üzletben a fényképezőgépeken és tartozékain kívül minden ugyanúgy megy, mint a mi időnkben, az amatőr képek kidolgozása, fotókönyvek, egyedi ajándéktárgyak, naptárak készítése most is magas színvonalon történik.

Hogyan telnek a nyugdíjas napjaid? Írsz még verseket?

Az írás nincs korhoz kötve, csak hozzá kell fogni. Főleg a mai ifjúságnak mondom: ha meg akarsz nyugodni, írj egy verset! Ha jó a füled, csak azt kell leírni, amit hallasz, ami a lelkedben van. A vers akkor jó, ha igaz, amit ma leírsz, az holnap már történelem, de ha elmész mellette és nem írod le, az később már csak hazugság lesz.

Az én hazám

Az én hazámra sokszor vetettek szemet;
Török kaszabolta Mohácsnál népemet.
Túléltük a mohácsi vészt, sok-sok csatát;
A magyar nép talpra állt, most is talpra áll!

Az én hazám Kecskemét, az én városom,
Szél kavar itt, a gazdag aranyhomokon.
Legyen áldás Kodály városán s házamon,
Érzem a békét, nyugalmat családomon.

Az én hazám szabad, s a legszebb vidék,
Hol lélekben gazdag, szabadon él a nép.
A múltjából minden rossz emléket kitép,
Mert világít az út, melyre e város lép.

Az én hazámnak ajánlom szolgálatom,
Fotózáshoz a teremtő fényt használom.
Fény nélkül nincs élet, munka, se hatalom;
Örülök én, hogy fény kísér az utamon!

Az én hazám fény, a fény maga a haza!
Tamási Áron idézetét olvasva:
“Miénk a fény, amit lelkünkbe fogadunk,
S a föld, melyen élünk s meghalunk.”

(Kiss András verse)

Két albumod is jelent meg, ahol bárki megcsodálhatja az alkotásaidat. Mikor jelentek meg és mit tartalmaznak?

„Fényképalbum, ami maradt” című könyvem a 70. születésnapomra készült, ezt a művet az életem lezárásának szántam. De a jó Isten akaratából elkészült a 80. születésnapomra a „Viharban születtem” című munkám. Lehet, hogy még a harmadik is megjelenik? Ugyanis előkészületben van „Kecskemét fotótörténete” című gyűjtésem, írásom is, mely befejezésre vár.

A 2001. február 15-én kicsit megkésve megjelent könyvemben a szakmáról, mint művészetről írok. Vallom, hogy nekem az igazi művészet fekete-fehér képben jelenik meg. A színekkel való játék csak akkor indokolt, ha valamit hozzá tud tenni a képhez. Nagyon sok portrét készítettem egyszerű emberekről, művészekről, tudósokról és hírességekről. Volt szerencsém fényképezni Czóbel Bélát, Vass Lajost, Rutkai Évát, Latabár Kálmánt, Sinkovits Imrét és Fülöp herceget, de sorolhatnám tovább.

Feleségével a Kiss Fotó Galéria megnyitóján

Az első könyvem az elmúlt idők fényképezéséről vall. Akár tankönyv is lehetne, ugyanis minden képnek a teljes műszaki paraméterei megtalálhatóak hátul a képjegyzetek címszó alatt. A 2011-ben megjelent „Viharban születtem” című munkám az egészen másról szól! A haza, a nemzet féltése szólal meg benne, de én csak a fényre, a szépre emlékezem.

A kecskeméti kulturális élet egyik kedves színfoltja a Kiss Fotó Galéria. Hogyan jött létre, és mit tudhatunk a működéséről?

A Kiss Fotó Kamaragaléria a fiamnak, Zsoltnak az alkotása, melyet kettőnk gyűjteményéből a 80. születésnapomra készített. 2010. október 16-ra, a születésnapomra kaptam egy meghívót a saját kiállításomra, amely nagy titokban készült. Ez volt a galéria első kiállítása. A galériát ifjú és haladó fotósok vehetik igénybe ellenszolgáltatás nélkül. A galéria nyitva tart minden nap a boltunk nyitva tartása idején. Szeretettel várjuk az érdeklődőket! A galériát továbbra is a fiam, Zsolt üzemelteti – díjtalanul. A fotózás szeretetét nem lehet tőlünk elvenni!

Balról a fiú, Kiss Zsolt, mellette Kovács István József költő, majd Bandi és felesége a Galéria megnyitóján

Kedves Bandi! Nagyon jó egészséget, sok szép élményt kívánok neked és egész családodnak! Legyen meg a ti mindennapi örömötök, Isten segítsen ebben! 

 

Weninger Erzsébet

 

 

Hozzászólások