Beszélő tojást készített 2019 húsvétjára Zsigóné Kati – 348, őseink által használt jelet és több mint 13 000 darab pontot tett fel viasztechnikával mintaelválasztóként egy óriási strucctojásra Zsigóné Kati népi iparművész, a „A tojásdíszítés királynője”. A különleges alkotás a „Beszélő tojás” nevet kapta, mivel a jelek őseink gondolatait mondják el nekünk. A felbecsülhetetlen értékű hímestojás Kecskeméten, Zsigóné Kati kiállításán tekinthető meg.

Zsigóné Kati, a “mi húsvéti nyuszink” 2019 húsvétjára is meglepett bennünket egy páratlan hímes tojással, a “Beszélő tojással”. A népi iparművész a nagyméretű strucctojáson őseink által használt, és a népművészetünkben alkalmazott jeleket örökített meg. A jelek beszélnek, elmondják őseink gondolatait, ezért adta alkotásának a “Beszélő tojás” nevet.

“Ez az alkotás nagy jelentőségű, mert előrelépést hozott a magyar népművészetben, és értékmegőrzéssel bír a magyarság számára. Előttem még soha senki nem tett fel egy tojásra 348 őseink által használt jelet! Láthatjuk rajta többek között a kecskekörmöst, a kakastaréjost, a rúzsást, a csillagost, a hóvirágost, a táltos létrát, a tulipánt, a gereblést, a háromszögűt, a nyuszifülest, Mária tenyerét, fenyőágast, cserelapit, keresztest, és mégsok más különlegességet. A jelek között emellett elválasztóként több mint 13 000 darab kis pontocskát alkalmaztam magok jelképeként” – mondta Zsigóné Kati népi iparművész.

Hazánk hímes tojásain elhelyezett jelek elsősorban gyógyító, bajelhárító, termékenység elősegítő szerepet töltenek be. A művésznő a “Beszélő tojás” elkészítéséhez elődeinkhez hűen az aprólékos mintákhoz az igényes viaszolt technikát alkalmazta. A 348 jelet összefoglaló 30 oldalas ismertetőt is készített a míves alkotás mellé. A 49×44 cm méretű óriási strucctojást Zsigóné Kati a Veszelovszki farmról kapta ajándékba, és szívesen veszi a hasonló felajánlásokat másoktól is.

“Mikor elkezdem díszíteni a tojásokat, egyre inkább pozitív energiák áramlanak felém, és feltöltődök. Ezért is szeretném, ha a Beszélő tojás látványa hímestojás készítésére sarkallna kicsiket és nagyokat! Hiszem azt, hogy a hímestojás díszítése boldogságot hoz minden ember életébe, de duplán adja ezt a csodát, ha még tudjuk is, hogy milyen jó kívánság jelet teszünk fel a tojásra. Próbálják ki!” – kérte a „A TojásdíszítésKirálynője”. Ezzel „hagyományt tör”, mivel 100 évvel ezelőtt az Alföldön volt a legkevesebb tojásíró. Kecskemét hírnevét erősíti azzal, hogy saját alkotásaiból hímestojás kiállítást hozott létre, és elkészítette a Magyar Nemzet tojását, melyet a világ minden tájáról jönnek megcsodálni!

De mi lett a Magyar Nemzet tojásának a sorsa?

“Nagy örömömre elhelyezésére megfelelő ajánlatot kaptam. Viszont anyagi juttatás még nem jött a Magyar Kormány részéről! Így az alkotás a saját kiállításomat gyarapítja, a Beszélő tojással és a többi egyedi munkáimmal együtt” – árulta el Zsigóné Kati, aki nagyon büszke arra, hogy tavaly 3 hónap alatt 4 kitüntetést kapott: Először Kecskemét Város Mestere díjjal jutalmazták, majd Kategória Győztes lett a Magyar népművészet és közművelődés kategóriában. Azután megyei PRIMA DÍJAT kapott, mint közönségdíjas, valamint munkásságát Nemzeti Értéknek nyilvánították!

Zsigóné hozzátette:

Mint minden évben, idén is nagy szeretettel várja az ország minden férfiját locsolkodni kecskeméti otthonába, a Meggy utcába.

Minden locsolónak hímestojással kedveskedik!

 

 

Hozzászólások