Az alaphangulatot a nótázva bevonuló „Alföldi betyárok” nevezetű, négy főből álló férfikórus adta meg. Mindenki vidámabb lett a betyárnóták éneklése közben, nagy tapsot is kaptak. Neves író-költő tisztelte meg jelenlétével a találkozót, Hajdrik József Szegedről érkezett hozzánk. József 1965 óta ír verseket és prózát. A művészetek több ága iránt is érdeklődik: grafikát készít, szobrokat alkot, de mostanra már csak az íráshoz lett igazán hűséges.

Saját folyóiratát, a Szárnyaló Képzelet címűt 13 éven át szerkesztette, ahol sok, ma már országos hírnévvel bíró író, költő, képzőművész művét jelentette meg.. 2010-ig a Divius Lux MM. Kiadó tulajdonosaként tevékenykedett. Alkotótársai könyveit adta ki. Törökszentmiklóson évente több alkalommal képzőművészeti kiállításokat és irodalmi összejöveteleket, valamint “Egészség – Életmód” napokat szervezett. Sokoldalú tehetség. Sokszínű témái között leginkább talán a szerelem az időtálló, nagyon sok szerelmes verset írt. Humorral fűszerezett írásaiból Horváth Mária olvasott fel nagyon ízesen. Ő maga – többek között – a Nélküled című versét osztotta meg a közönséggel:

Nélküled

Múljon az álom, ha úgy sem valódi,
Vesszen a múlt, ami rég nincs már
Csontjaim között reped az emlék,
Bóbita szemeidben a fény kalimpál.

Este, ha várom ködkönnyű lépted,
Az ábránd ajakamra csókot szitál
Lepedőm ráncában hiányod sóhajt
Szél szava kápráztat, benn muzsikál.

Szokatlan simítás töri a csöndet
Serceg a pók lába órám falán.
Nem megy az idő, kiszögelt csillagok
Üres az éj, ránk horpad a vágy.

A közelmúltban érdekes ötletet valósított meg: egy év alatt 111 szegedi szoborról írt verset, amelyet kötetbe rendezett, és Szegedi szoborhangulat címen kerül kiadásra.

A Montázsmagazin korábban már készített Hajdrik Józseffel interjút, itt olvasható.

Ezután egy kedves gitáros hölgy, Borsányi Irén ringatta el a hallgatóságot megzenésített versekkel. Megtudtuk tőle, hogy gitárjával járja az országot, és szívesen vállal fellépéseket különböző rendezvényeken. Nekünk barátságból, jó kedvében énekelt. Köszönjük neki!

S ez még csak az első része volt a programnak. A költészet napja alkalmából már hangzott el egy vers Szabó Katalin versmondó tolmácsolásában, de a szünet után egy kis színjátszó csoport Petőfi Sándort idézte meg versein keresztül. Sok megzenésített vagy népdalszerű, énekelhető verse hangzott el a Mittelholczné Tóth Zsuzsika által rendezett Petőfi és szerelmei című összeállításban. A bájos és megmosolyogtató, no meg vidám hangulatú műsort mindenki nagyon élvezte. Köszönjük a résztvevőknek az előadást!

Weninger Endréné

Fotók: Kiss András fotóművész

Hozzászólások