A kórus Kiss Katalin karnagy vezetésével a múlt héten újabb nemzetközi megmérettetésen, a veronai XXIV. Nemzetközi Kórusversenyen diadalmaskodott, és nyerte el a verseny nagydíját, öregbítve ezzel mind Magyarország, mind Kecskemét hírnevét. A kórusversenynek, melyen a világ 10 országából 24 kórus vett részt, a veronai Teatro Nuovo és a világhírű Teatro Filarmonico adott otthont. Ez utóbbi színpadán a győztes együttest felállva, vastapssal ünnepelte mind a veronai közönség, mind a versenytársak. A kórus aranyérme mellett Kiss Katalin elnyerte a legjobb karnagynak járó díjat is.

Az Ars Nova Énekegyüttes sikertörténete 1990-ben kezdődött Kecskeméten, de már a megalakulás évében az Athéni Nemzetközi Kórusversenyről első díjjal tértek haza. Ezt követően az együttes egyéni hangzásának, virtuóz énektechnikájának kimunkálása mellett rendkívül széles repertoárt sajátított el, amiben a kortárs magyar kórusirodalom döntő súllyal szerepel. A mai magyar zeneművek bemutatása és megismertetése érdekében végzett kimagasló tevékenységéért az énekegyüttes, illetve karnagya három alkalommal részesült a Magyar Szerzői Jogvédő Egyesület Artisjus díjában.

Az együttes 1996 óta tíz nemzetközi versenyen indult el, s mindannyiszor kategóriájában a legjobbjának bizonyult, öt alkalommal pedig az összes kategória legjobbjaiként elnyerték a Nagydíjat, a Grand Prix-t. Világsikert értek el 2008-ban a Grazban megrendezett V. Kórusolimpián is, két aranyéremmel és olimpiai bajnoki trófeával tértek haza.

Az együttes megalakulása óta arra törekszik, hogy a magyar, illetve nemzetközi koncertélet részévé váljon, kortárs zenei repertoárjával mintát adjon. A versenydíjakkal megalapozott hírnevének köszönhetően számos országban járt már, így koncertezett többek között: Görögországban, Ausztriában, Törökországban, Németországban, Svájcban, Svédországban, Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Szlovákiában, Horvátországban, Hollandiában, Hong Kongban, Macaoban, USA-ban. (Fidipédia / énekegyüttes)

Honlapjuk címe: www.arsnova.hu

Hozzászólások