2014 őszétől a Bécsi Szépművészeti Múzeum képtára német nyelvterületen elsőként szentel átfogó monografikus kiállítást Diego Velázquez (1599–1660) spanyol festőnek.

velazquez_becs

Felipe Prospero herceg portréja (© Kunsthistorisches Museum Wien)

A Bécsi Szépművészeti Múzeum 2014-ben német nyelvterületen elsőként mutatja be a „Casa de Austria” – vagyis a spanyolországi Habsburg-dinasztia – szolgálatában is álló híres művész munkásságát. A tárlat Velázquez sokszínű és művészi szempontból rendkívüli kifejezőerejét állítja a középpontba, az ismert portrék mellett mitológiai és vallási műveiből, valamint csendéleteiből, tájképeiből és állatokról készített tanulmánymunkáiból is ízelítőt ad.

velazquez_maria_es_marta

Krisztus Márta és Mária házában

A bécsi és madridi uralkodóházakat a XVII. században szoros családi és politikai kapcsolat kötötte egymáshoz. Ennek a köteléknek köszönhető, hogy IV. Fülöp spanyol király udvari festőjének különleges portréi a Bécsi Szépművészeti Múzeum képtárának tulajdonába kerültek.

velazquez_feher_lo

Fehér ló

A Londoni Nemzeti Galéria és a Madridi Prado Múzeum által kölcsönadott műalkotásoknak köszönhetően igazán differenciált képet alkothatunk Diego Velázquez egyedülálló munkásságáról. Elsősorban a Madridi Királyi Képtárban található festmények voltak nagy hatással a munkásságára, de olaszországi utazásai során más művészek munkáit is tanulmányozta.

2014. október 28. – 2015. február 15.

Bécsi Szépművészeti Múzeum, Maria-Theresien-Platz
www.khm.at

Forrás: Osztrák Idegenforgalmi Hivatal

Hozzászólások