A Kecskeméti Tanyai Termék Piac egyéves évfordulója

Kecskemét és térségének őstermelői, kistermelői immáron egy éve kínálják portékáikat minden csütörtök délután a városháza előtti területen.  Eme jeles esemény alkalmából 2014. október 9-én, csütörtökön szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődőt a Kecskeméti Tanyai Termék Piac egyéves évfordulójára, valamint a Kecskeméti Értékek Napjára.

ertektar1

A Kecskeméti Tanyai Termék Piac megnyitását két tényező indokolta. Egyik, hogy a budapesti Vidékfejlesztési Minisztérium árkádjai alatt „Vidék Mustra” néven már hosszabb ideje sikeresen működött a tanyai termékek piaca. A másik pedig, hogy a 79. Hírös Hét Fesztivál XVI. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállításán nagy kereslet mutatkozott a környékbeli termelők egészséges élelmiszerei iránt. Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei elnöke elhatározták, a helyi lakosság számára lehetőséget biztosítanak a káros adalékanyagoktól mentes termékekhez való folyamatos hozzáféréshez. Ennek következtében első ízben 2013. október 3-án megnyitotta kapuit a Kecskeméti Tanyai Termék Piaca. A tanyai termékek árusításának megszervezését az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület és a Kamra-túra Egyesület, mint együttműködő partnerek segítik.

Az Aranyhomok Egyesület által működtetett „Háztájit az asztalra!” című programnak egyik gyakorlati eleme a Kecskeméti Tanyai Termék Piac. Létrehozásának célja, hogy ráirányítsa a fogyasztók figyelmét a térségben előállított biztonságos, minőségi, fogyasztóvédelmi szempontból megfelelő és sok esetben egyedi termékekre, továbbá, hogy megfelelő segítséget kapjanak a mindennapi vásárláshoz, a tudatos választáshoz, és kialakuljon egy személyes, bizalmi kapcsolat a termelő és vásárló között.

Már egy éve versenyképes árakon kínálnak a társég gazdái garantáltan hazai, kiváló minőségű, szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, lekvárokat, szörpöket, olajos magvakat, homoktövis készítményeket, szárított gyógynövényeket, fajtamézeket, házi készítésű péksüteményeket, sajtokat és túrót, valamint füstölt húskészítményeket.  Az egyéves évfordulóra való tekintettel a szervezők bővítik a városházi piac kínálatát a Kecskeméti Helyi Értéktárba emelt gazdák és kézművesek portékáival.

ertektar2

Kecskeméti Értékek Napja

2014-ben a 2012. évi XXX. A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény értelmében Kecskeméten is megkezdődött a helyi értékek feltárása. Az értékfeltárás célja: a település szellemi, tárgyi értékeinek összegyűjtése és dokumentálása. A Hungarikum-törvény lehetőséget nyújt minden településnek egy helyi értéktár felállítására, így 2014. február 18-án megalakult a Kecskeméti Helyi Értéktár Bizottság.

A felveendő értékekre javaslatot bárki tehet, így valóban Kecskemét lakossága döntheti el, hogy mit szeretne az Értéktárba felvételre javasolni. A beérkezett javaslatokat a Kecskemét Helyi Értéktár Bizottság – szakértők bevonásával – megvitatja, és az arra érdemesnek talált értékeket az értéktárba emeli.

A helyi jelentőségen túlmutató értékek a megyei értéktárba vagy a Magyar Értéktárba kerülnek. Az itt nyilvántartott országos vagy nemzetközi jelentőségű, a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményének számító nemzeti értékekből a Hungarikum Bizottság választja ki a hungarikumokat, melyek a Hungarikumok Gyűjteményébe kerülnek.

A bizottság működése alatt elkezdődött Kecskemét tárgyi, szellemi, gazdasági, turisztikai, kulturális örökségének, értékeinek feltárása és bemutatása. A feltárt értékek bekapcsolása a település, a megye, s majdan az ország és a Kárpát-medence közösségi tudatába, gyarapítva a már meglévő lokális értékek körét. A Kecskeméti Helyi Értéktár összeállítása segít meglátni és megláttatni egy-egy közösség speciális másságának értékeit, láthatóvá, értékké tenni magunk és mások számára is. Átvenni és átadni mindazt, ami gazdagabbá teheti a helyi létet. A Bizottság eddig az alakuló ülésen túl öt ülést tartott, 143 javaslatot tárgyalt meg, ebből 110-et a Kecskeméti Helyi Értéktárba emelt.

A helyi értékek listáját és leírását a hirosertek.hu és a www.kecskemet.hu honlapon tekinthetik meg az érdeklődők, ahol kategóriánként vagy név szerint is kereshető a helyi érték. Ugyaninnen a javaslattevő ív is letölthető, valamint elektronikus úton történő javaslattételre is itt nyílik lehetőség.

ertektar3

A Kecskeméti Helyi Értéktár Bizottság nyolc hónapos munkáját a 2014. október 9-én 14.00 órától a Városházán megrendezendő Helyi Érték Konferencián ismerhetik meg az érdeklődők, ahol előadást tart Mák Kornél, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának alpolgármestere, dr. Sztachó-Pekáry István, a Kecskeméti Helyi Értéktár Bizottság elnöke, valamint Imre Károly, a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodájának vezetője. Ugyanezen a napon 16.00 ótától a Városháza előtt a Kecskeméti Értékek Napja és a Kecskeméti Tanyai Termék Piac egyéves évfordulója alkalmából szórakoztató műsorokkal, kézműves bemutatókkal és gazdag kóstolókkal várják a látogatókat.

•    16.00 órától a Kecskeméti Helyi Értéktárba felvett Grapevine Show Dance Club műsorát tekinthetik meg
•    16.30-tól köszöntőt mond Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának alpolgármestere és Domján Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke.
•    16.50-től a szintén Kecskeméti Helyi Értékké nyilvánított Csörömpölők Együttes műsora szórakoztatja a megjelenteket.
•    17.20-tól táncház kicsiknek és nagyoknak.

Miden kedves érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

Hozzászólások