A kimagasló teljesítmény a kimagasló elkötelezettségből származik. (Andrew Matthews)

Melegrekordok dőltek meg ebben a hónapban, és mi, akik átvészeljük ezt, szintén rekordokat győzünk le, hogy kibírjuk, hiszen nem mindegy, hogy éppen a vízparton hűsölünk, vagy a tűző napon végzi valaki a munkáját. Akár „bekerülhetnénk” a Guinness Rekordok Könyvébe is. Hiszen az a felemelő a Guinness World Records céljában, hogy inspirálja a hétköznapi embereket. Küldetésük, hogy szórakoztassák és tájékoztassák az embereket a rendkívüli teljesítményekről, és hogy megünnepeljék a világ legjobbjait.

 

rekordok5

Hollywoodi Guinness Világrekord Múzeum

Guinness Rekordok Könyve a világ legnagyobb rekordgyűjteménye, amely olyan nemzetközileg elismert és hitelesített rekordokat jelentet meg, amelyek az emberi teljesítőképesség vagy a természet szélsőségeiként jönnek létre. A könyv maga is tart egy rekordot, mégpedig a valaha legtöbbet eladott, szerzői jog által védett sorozat rekordját.

Története1951-ben Sir Hugh Beaverhez, a Guinness Sörfőzde akkori igazgatójához kapcsolódik. Az ő fejéből pattant ki az ötlet, amikor éppen kedvenc sportjának, a vadászatnak hódolt társaival, akik azon kezdtek el vitatkozni, hogy a nyírfajd vagy az aranylile a leggyorsabban repülő madár.

 

rekordok8

Sir Hugh Beaver

1955 augusztusában az ötletből valóság lett, s kiadták az első Guinness Rekordok Könyvét, amely karácsonyra a bestseller listák élére került.

 

rekordok2

 

Fejlődése
A kezdeti kiadások elsősorban az ember által felállított rekordokra fókuszáltak. Olyan versenyek eredményeit publikálták, mint a súlyemelés vagy a tojásdobálás. A könyv összeállítói igyekeznek csak hitelesített rekordokról beszámolni. 1955 óta minden évben (kivéve 1957 és 1959) megjelenik az új kiadás frissített adatokkal. Sorra jelentek meg más országokban is: 1956-ban New Yorkban, 1962-ben franciául, 1963-ban németül, 1989-től már magyarul is. Ekkorra már 35 nyelven 262 kötet látott napvilágot. 1974-re már a Guinness Rekordok Könyve is bekerült a rekordok közé 23,9 milliós példányszámmal.

60 éves a könyv – Guinness World Records 2015 – Jubileumi kiadás, különleges rekordokkal

 

rekordok6

 

Lássunk egy pár érdekességet!

Guinness-rekorder a 42,5 kilométer hosszú, nyolc sávos, 35 méter széles, ötezer pilléren álló Qingdao Haiwan-híd, ami két kelet-kínai szigetet köt össze. Jelenleg a világon a leghosszabb híd.

 

rekordok1

 

Chandra Bahadur Dangi (Nepál) – az 54,6 cm-es (21,5 inch) – nem csak a legrövidebb élő ember, hanem a legrövidebb ember, akit valaha mértek.

 

rekordok4

 

Magyarország is jeleskedik rendkívüli teljesítményekkel. Havasi Balázs a világ leggyorsabb zongoraművésze. Bármely villámkezű vadnyugati pisztolyhős megirigyelhetné a képességeit, mivel a magyar zongora-virtuóznak gyorsaságban nincs párja. 2009-ben a Zeneakadémia Nagytermében a művész 60 másodperc alatt 498-szor ütötte le ugyanazt a billentyűt, így hivatalosan is ő a világ leggyorsabb kezű zongoristája. Havasi egyébként nem bízza a véletlenre páratlan tehetségét: ujjai 25 millió forintra vannak biztosítva.

 

rekordok7

Havasi Balázs a világ leggyorsabb zongoraművésze.

Meglepetés és öröm az is, ha az embernek a szűkebb környezetében él olyan ember, akiről egyszer csak kiderül, milyen emberfeletti teljesítményre képes. Fiatalkorom óta ismerem Sárközi Istvánt, aki szobafestő szakember. Biliárdozás közben jött az ötlet, hogy hosszabb távon is sétálna a munkája közben használt létrával. Volt, aki biztatta, volt, aki csak mosolygott ezen az elképzelésen.
Az ötletből pedig valóság lett. Puding, mert ezen a becenéven is ismerik a városunkban, eltökélte a rekord felállítást. Az elmúlt években Ősi-Várpalota és Berhida-Várpalota távot is teljesítette. 2014-ben még hosszabb útra vállalkozott: Nádasdladányból indult, hogy Ősi érintésével Várpalotára érjen.

 

rekordok3

Sárközi István a festőlétrával

A több mint tíz kilométeres útján szurkolók, barátok, családja, egészségügyi személyzet, valamint a Guinness rekordok könyve hitelesítő munkatársa is jelen volt, ő pedig teljesítményével új Guinness rekordot állított fel. Városunkban sokan ünnepelték, az elhaladó autósok dudálással fejezték ki gratulációjukat Pudingnak.
Az RTL klub Fókusz című műsorában is szerepelt. A felvétel végén elsírja magát és kiderül, mi volt az a nagy inspiráló erő, ami célkitűzéséhez vezette. István még nagyobbat nőtt a szememben, hiszen sokkal mélyebb, fájdalmasabb érzésből fakadt a rekordkísérlet, mint azt képzelhettük volna.

Jövőbeni terveiben szerepel a 12 km –es táv megtétele. Bízom benne, hogy ez és a másik nagy vágya is teljesülni fog Istvánnak! (Lásd videó!)

 

 

Puding létrán lépdel a Guinness-rekord felé – VIDEÓ

 

 

Lakatos Ilona

 

Hozzászólások