Ők a napi rutinjainkból kizökkentő művészetek művelői, akik felhívják a figyelmünket arra, hogy az élet szép.

kosaras

A street artról, az utcai művészetekről folyt a beszélgetés a decemberi ARTista Caféban. Gólyalábas, bűvész, tűzzsonglőr, utcazenész, beatboxos, hip hop koreográfus, kosarasok és breakesek, esztéta és kulturális marketinges szerepeltek a vendégek között.  A műsor moderátora Szente Vajk volt.

Egy élő szobor fogadta a publikumot, aki mozdulatlanul végig “szoborta” az egész estét, s a hozzá vezető kalapsor dizájn mutatta, hogy itt efféle kenyérkeresetről is szó lesz.

A fellépők között bűvész is volt, aki a művészetét előbb az utcán próbálja ki, mi előtt bevinné a cirkuszba.

Az utcazenész elmesélte, hogyan változott a közönség igénye a műfaj iránt. Manapság már nem az utcán nézik a módosabb nézők a produkciót, hanem hazahívják a zenészt az otthonukba. Beépülnek a családi vagy baráti hangulatba, s lesz belőle örömzenélés.

streetart

Az esztéta a graffiti művészi szintre emeléséről is beszélt az omladozó vakolatú tűzfalak, vagy kopár felüljáró lábazatok felújításánál.

A marketinges a gerillamarketinget említette, mint igen látványos lehetőséget a figyelem felkeltésére, egy-egy jó ügy szolgálatába állítva a művészeteket. Magam a szájjal-lábbal festő, mozgásukban akadályozott művészekről tudom, hogy volt nem egy ilyen akciójuk.

Az utcánk végében van a kerületi karácsonyi vásár, melynek közepén színpad is áll, ahol változó műsorkavalkád szórakoztatja az adventi sokaságot. A kirakodóvásár egyik árusa gitárzenével is csalogatja a vevőket, a kisgyerekek pedig lenyűgözve nézik a produkciót.

szentevajk

Egyre népszerűbbek a flashmob-bok is. Egy zenész kiáll egy szál bőgővel, majd újabb zenészek társulnak és az énekkarral az arra járók együtt éneklik az Örömódát. A “Jelelő” Himnuszunk is gyönyörű egy ilyen flashmob előadásban.

A következő ARTista Café február 1-jén lesz, akkor az artista életpályamodellről beszélgetnek. Hol és hogyan lehet megtanulni az artista szakmát, miként lehet a csúcsra jutni és ott maradni, milyen lehetőségek vannak az aktív évek után? Milyen érzés a fényben állni? Hány munkaóra és izzadságcsepp szükséges ahhoz, hogy eljusson oda a művész?

A MitNekedCirkusz facebook oldalán regisztrálva, a következő alkalommal már Ön is ott lehet.

Antalffy Yvette

A “Mit neked cirkusz!” sorozat előző alkalmairól szóló cikkeink:

Egy kör közepén, avagy a cirkuszművészet újragombolva-újragondolva

A Bolond és az Artistalány

Egyensúly a művészetekben – Mit neked cirkusz!

Játék és munka, tanulás és tréning – avagy állatok a cirkuszban

Hozzászólások