Már jó ideje dolgom van a Bolond és az Artista karakterekkel. Lépten-nyomon megjelennek az életemben.

Paul_Cézanne-_Pierrot_and_Harlequin

Paul Cézanne: Pierrot és Harlequin

 

Tíz éve egy tükörmeditációban tűntek fel először, majd a júliusban útjára indított Mit Neked Cirkusz! – ARTistaCAFÉ, kávéházi beszélgetős sorozatban – a “Lizsé”-ben, a Fővárosi Nagycirkuszban -, lám újra megjelentek.

bóhóc

bóhóc1

bóhóc2

Két hete épp a Bohóc volt a középpontban, irodalmi, zenei idézetekkel, híres festők, képzőművészek alkotásainak kivetítésével, híres hazai és külföldi bohócok karaktereinek bemutatásával. Szó volt bohócdinasztiákról és arról is, hogy hányféle művészeti ágat érintetett meg ez a karakter, a drámaíróktól a filmrendezők soráig.

Képgalériám az estéről

„Amikor azt mondom: bohóc, tulajdonképpen az Augusztra gondolok. A két figura tehát: a Fehér clown és az Auguszt. Az első maga az elegancia, a kecsesség, a harmónia, az intelligencia, a józanság … A Fehér clown valójában a Papa, a Mama, a Tanító, a Művész, a Szép, minden, ami előírásos, fenséges és kötelező. A csillogó flitteres ruhát öltött tökéletességnek ez a megtestesülése ingerli lázadásra a pojácát. Vonzza a csillogás, de a példakép elérhetetlen. Ezért a földre veti magát, becsinál, ordít, lázad, megbotránkoztat. Az ész gőgös kultusza csap össze az ösztönnel … Az Auguszt a kisgyerek, aki bekakil, aki fellázad a tökéletesség ellen, berúg és hempereg a földön, egyszóval állandóan lázadásra csábít. A Fehér clown és az Auguszt a tanítónő és a kisgyerek, az anya és csibész fia, sőt, azt mondhatnánk, hogy az angyal a lángpallossal és a bűnös.” (Federico Fellini)

 

Az OORI Ergoterápiás osztályának kreatív klubjában, a KREHAB-on is elkészítettük a magunk Augusztját és Fehér clownját, némi rossz CD és kevés rajzpapír felhasználásával.

IMG_0687

Minap pedig, az Újszínház évadnyitó sajtótájékoztatóját követően, Páskándi Géza: A királylány bajusza című mesejátékának főpróbáján megint Ő, a Bolond talált rám. Megint ki-beforgatta a köpönyegét és ő fundálta ki, hogy legyen a legjobb a királylánynak. Miközben a király aludt, ő volt az, aki a koronát saját bolondsipkájára kicserélte, s így nézett a tükörbe.

IMG_7204

Hasonlóan, mint az egyik Symbolon kártyán, amikor a Vízöntő Bolondja kiüti a trónról az egó királyát és tükröt tart neki.

OROSZLÁN-VÍZÖNTŐ-A zuhanásSokféle élethelyzetbe keveredhet a Bolond, s neki mindig van egy másik megoldása, ha az egyik nem válna be. Ahogy anno a zenebohócnak, Eötvös Gábornak is volt a kabátjában másik zeneszerszám.

A fent említett Symbolon szerint a Bolond személyiségfejlődésének stációit is felfedezhetjük az évkör hónapnapjainak kártyáiban, mely a Figyelmem önéletrajza  blogban olvasható.

tükör4

A Mit Neked Cirkusz – ARTistaCAFÉ következő, október 5-i előadásán az Egyensúlyé lesz a főszerep, így az tükröm felületéről életre kelt artistalánnyal folytatom a Bolond és az Artistalányról szóló elmélkedésemet.

Antalffy Yvette

Hozzászólások