Az év vége mindig felfokozott hangulatban telik. Rég elmúlt a nyár, megküzdöttünk az időjárás-változásokkal, túl vagyunk az őszi időszakon, és beléptünk a télbe, amikor is korán sötétedik, és a fényeket csak a karácsonyi kivilágítás hozza.

vigyazzunk egymasra decemberben is 1

A munkahelyeken is évzáró hajrá van, ettől is feszültebbek lehetünk, és akkor még nem is beszéltünk a karácsonyi készülődésről. Törekszünk a tökéletességre, szeretnénk mindent megadni a családunknak, de a hajsza közben  nem figyelünk eléggé magunkra. A stressz pedig az első számú veszélyfaktor a leggyakoribb magyar halálozási ok, a hirtelen szívhalál esetén. Hiába az ünnepi hangulat, ha nem pihenünk eleget, akkor könnyen lehet baj, még a legünnepibb pillanatokban is.

vigyazzunk egymasra decemberben is 3

Ilyenkor különösen fontos, hogy mindenki mellett legyen egy féltő családtag, barát, kolléga, aki figyelmezteti, ha túlerőltetné magát. És ha még a nehéz pillanatokban az életmentésre is képes mindenki, az külön biztonságot adhat. Még mindig nem tudják elegen, hogy mindössze néhány perc gyakorlással, egy gumilabda segítségével, 100-as ritmusú zenére a mellkast ütemesen pumpálva megmenthetjük egy ember életét.  A TEVAgy a Hős! program oktatásain gyakran elhangzik, hogy nem csak a Stayin’alive vagy egyéb popslágerek, hanem bizony a Kiskarácsony, nagykarácsony című dal ritmusa is tökéletesen alkalmas a gyakorlásra.

A gyakorlást persze nem karácsony este és nem is okvetlenül decemberben kell elkezdeni, és szerencsére a 2015-ös év a kampány két vezérének, Klupács Péternek és Mészáros Zalánnak is sok csodálatos pillanatot hozott. A program indulása óta, melyet hazánk egyik legnagyobb generikus gyógyszergyártója, a Teva karolt fel, közel 3 000 000 érdeklődőhöz jutott el a kampány üzenete, és 10 000 főt oktattak személyesen. A www.tevagyahos.hu oldalt pedig immár több mint 40 000-en keresték fel információért. Rekordlétszámú résztvevő tanulta egyszerre az újraélesztést szeptemberben, és a Főtaxi több mint 1000 taxisofőrje is életmentő oktatásban részesült idén.

vigyazzunk egymasra decemberben is 2

Elindult az önkéntesképzés, a következő cél pedig a szórakozóhelyek személyzetének oktatása lesz. Egyre több családi napon program az újraélesztés tanulása, és számos iskolában is meghívott vendég lett Péter és Zalán, így megvalósulni látszik a nagy álom is, hogy iskolai tananyag lehessen a bárhol, bárki számára egyszerűen megtanulható módszer, amelynek lényege, hogy gondolatnélküli cselekvéssor, amely még vészhelyzet esetén is könnyen alkalmazható. Ha pedig valaki egy rosszullét első 4 percét jól használja ki, és a mellkas pumpálásával azonnal helyettesíteni kezdi a szívet, ennyivel meghosszabbította az időt, amíg nem áll be az agyhalál. Van idő előkeresni a mobiltelefont és hívni a mentőket, az érkezésükig pedig tovább folytatni az újraélesztést. Így lehet bárki hétköznapi hős, akár karácsonykor is.

A TEVAgy a Hős! küldetése a jövő évben is folytatódik, hogy javítsuk a magyar statisztikát, és 1000 főből már ne csupán 17-en, hanem sokkal többen legyenek képesek életet menteni. Akár hétköznapokon, akár ünnepnapokon – bárki lehet hős!

A TEVAgy a Hős! program honlapja és facebook oldala

Forrás: Arteregó Kft.

Hozzászólások