„Cziffra György miatt lettem zongoraművész… Nagyapám ugyanis Cziffra Györggyel játszott a bárokban, ezért az ő lemezein nőttem fel” (Balázs János – a rendezvény művészeti vezetője).

czifra1958
Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész vezetésével 2016-ban megrendezik az I. Cziffra György Fesztivált, amelynek legfőbb célja a zongoraművész munkásságának, művészi hagyatékának méltó ápolása és továbbadása.

czst

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Balázs János zongoraszólója után Doncsev András (NKA), Pokorni Zoltán (Hegyvidék polgármestere) Balázs János (a fesztivál művészeti vezetője) és Vásáry Tamás (zongoraművész és karmester) beszélt a fesztivál létrehozásának körülményeiről és a február 25-én induló programok soráról, Cziffra Györggyel való személyes érintettségüket is említve,

 

Cziffra György (1921, Budapest – 1994, Párizs) világhírű magyar származású zongoraművész és zongoravirtuóz.
Cigányzenész családból származott, apja id. Cziffra György cimbalmos. Nyolcéves korától a Zeneakadémián tanult, ahol Dohnányi Ernő, Weiner Leo, Ferenczi György és Szabó Imre voltak a tanárai. Az ifjú zongoraművész sikert sikerre halmozott. 1943-ban kikerült a frontra, 1950-ben disszidálási kísérlete miatt börtönbe zárták. 1956 után Párizsban telepedett le. A romantikus zongorairodalom (Schubert, Chopin, Liszt, Brahms, Rahmanyinov) mestere lett, és improvizációs képessége a legnagyobb zongoraművészek közé emelte. Csodálatos és egyedülálló karrierje, tudása, egyénisége, fiatalokat felkaroló munkássága ma is példaértékű.

 

A közel egy hónaposra tervezett összművészeti fesztivál vezérfonala és leghangsúlyosabb eleme a négy napos koncertsorozat lesz. A fesztivál további részeként kiállításokat, mesterkurzust és gyerekprogramokat hirdettek.

czstszm
A Cziffra-fesztiválra a Szamos Marcipán a Mozart golyó mintájára egy zongorabillentyűt formázó Cziffra desszertet fejlesztett ki, amely ezentúl állandó kínálatuk része lesz.
A Fesztivál együttműködő partnere és helyszíne a Hegyvidéki Önkormányzat által fenntartott MOM Kulturális Központ (1124 Budapest, Csörsz utca 18.) További helyszínként pedig a Barabás Villa (1122 Budapest, Városmajor utca 44.) szerepel majd.

A Cziffra Fesztivál Honlapja

Antalffy Yvette

Hozzászólások