A teázás egy olyan szokás, aminek bizonyítottan csak pozitív élettani hatásai vannak. Élénkítő hatású, növeli a szellemi teljesítményt, emellett nyugtató és értágító hatású, valamint csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. E pozitívumok a filteres teákkal szemben jórészt csak az “igazi” szálas teákra jellemzőek, nem beszélve az élvezeti értékükben megmutatkozó különbségről.

teazas1

A tea, a “Camellia sinensis” növény leveleiből és rügyeiből származó élénkítő hatású főzet. Kínában a növény leveleit gyógyászati célból használták, de már az időszámításunk előtti első évezredben készültek a tea italként való fogyasztásáról szóló feljegyzések. Keleten a frissítő tea közösségi élvezete az első évezred végén kezdett kialakulni.

A 14. században holland utazók tértek vissza első ízben teacserjével Európába. Bár Londonban már 1568-tól lehetett kapni teát is a kávézókban, az első komolyabb szállítmány a Holland Kelet-Indiai Társaság hajóival érkezett, akik aztán a tea szállítására monopóliumot szerzett. A tea fogyasztása az angolok kultúrájának részévé vált, az 5 órai tea náluk máig elhagyhatatlan szertartás. Az brit birodalomban a tea  szinte nélkülözhetetlenné vált. A megnövekedett fogyasztás kereskedelmi hiányt eredményezett, amit a meghódított India területén termesztett teákkal próbálták pótolni.

 

teazas2
Az ital különböző elnevezései utalnak a régi beszerzési útvonalakra. A tea, a dél-kínai ““-ből származik. Angliába és Nyugat-Európába hajóúton érkeztek a tearakomány gyékénnyel bélelt fa-, vagy (az értékesebb teáknál) ólomládákban. Iránban, Oroszországban és néhány Észak-Európai országokban a “csáj” kifejezés honosult meg, mely a kínai mandarin nyelvjárásból ered. Ezekbe az országokba szárazföldi úton, valószínűleg az északi Selyemúton érkeztek a teaszállítmányok. A szárazföldi úton érkezett teák drágábbak voltak, mivel a karavánok hosszú hónapokig  úton voltak. Ezek a szállítmányok minőségükben felülmúlták a tengeri úton érkezetteket, mivel az előbbiek átvették a hajók rakterének dohos szagát.
A teát kultúránként eltérő módszerekkel készítik, más és más kiegészítőket, ízesítéseket használva. Ezen népeknél a teázás jelentősége szintén változik: a porcelán kávésbögrében úsztatott olcsó filteres teázástól a közismert japán teaszertartásig. E szertartás máig létezik, a teát gésák, vagy teamesterek készítik. A porrá őrölt teát bambusz habverővel habosra keverik, fogyasztása ízesítés nélkül történik.

 

teazas8

Az oroszok szamovárból isszák, egy díszes forró vizes palackból,  melyből forró víz tölthető a csészékbe töltött sűrített teára. E sűrített teát a palack tetején tartják melegen. A legtöbb szamovárt Tula városában készítették, az oroszoknál létezik egy külön szólás, mely a “tengerbe vizet hordani” megfelelője: “Tulába vinni a szamovárodat”.

Indiában a teát tejjel és cukorral isszák, Európában pedig az egy teáskanál tea csészénként (+ egy a kannának) forrázása és áztatása 3-5 percig technika az elterjedt, csupán az ízesítésben vannak különbségek. Angliában a teát cukorral vagy mézzel, tejjel, esetenként rummal, nálunk a cukorral és citrommal ízesített hígabb “napközis”  tea a közkedvelt.

 

teazas7

A filteres teák felülírták a különböző kultúrákban kialakult teázási szokásokat. A 19. század elejétől létező “technika” népszerűsége – felgyorsult világunknak köszönhetően – változatlan maradt, azonban már nálunk is évek óta jelen vannak a kiváló minőségű szálas teákat értékesítő boltok és online webshopok. Ezek mind választékban, mind pedig minőségben messze felülmúlják az egyszerű bolti filteres teákat. A próba kedvéért érdemes feláldozni egy adagnyi olcsó teát és megnézni a tartalmát. Törmeléket fogunk találni benne. A 19. században elterjedt (és talán a legnépszerűbb ízesített fekete tea) bergamottolajjal ízesített igazi Earl Grey teát filteres kiszerelésben aligha fogunk találni.

Csak teahulladékot, apró, fehér porszemcséket, melyek a forró vízben feloldódva bergamotthoz hasonló aromát kölcsönöz italunknak. Léteznek persze elfogadható minőségű filteres teák is, mint a Twinings, vagy a Fortnum & Mason, de ezeknek árai már azonosak az amúgy még mindig jobb ízű szálas teákéval. A szálas tea elkészítése nem igényel több időt, vagy nagyobb erőfeszítést, mint egy “rendes” kávé lefőzése. A filteres tea gyakorlatilag a teák “instant kávéja”. Igazán csak a szálas teára való áttérés ad lehetőséget felfedezni a teák világának sokszínűségét.

Bakács János

Hozzászólások