,,Jönnek szememből a versek/ mint éjszaka a csillagjelek/ küldenem kell egy képeslapot/mielőtt még visszamegyek” (Lezsák Sándor)

Vajon kit takar ez a művésznév? Gyermekkoráról, ifjúságáról, életéről, munkásságáról, a verseléshez főződő viszonyáról kérdezem őt, a „nagymamát”.

 

arifabro07

 

A Kovács Aranka nevet kaptam apámtól. Büszkén hangoztatom mindenhol, hogy Cégénydányádon, egy Szamos menti kis településen születtem, ahol a Kende Kúria homlokzatán Kölcsey Ferenc szavait számtalanszor olvastam. Más versében is említést tesz a falunkról. Születésem éve 1959. Akkoriban nem ültünk egész nap a rádió vagy a TV előtt. Hallgattuk a verseket, meséket, esti felolvasásokat. A második szomszédunkban lakó Patkó néni állandóan verselt, nagyon szerettem hallgatni. Velünk szemben a pótmamámnál többször megfordult Jobbágy Károly, aki igencsak kedvelt, mint kisgyermeket. Bejáratos voltam Király István irodalmár szüleihez is.

Iskolába kerülve új fejezet kezdődött az életemben: megtanultam olvasni. Faltam a könyveket, részt vettem mindenféle szakkörön, így a Versmondó Kórusban is, amit Udud István, a magyartanárom, igazgatóm vezetett, aki költő volt, csak akkor még nem tudtam. Ezek hatására megszülettek első „verseim, meséim”. Tanáraim remekül felkészítettek a gimnáziumra. Nyírbátorban érettségiztem matematika tagozaton. Az iskolai újságban előfordult egy-két versem, de sajnos ezek és a gyerekkoriak sincsenek meg (néhány kivételtől eltekintve).

 

arifabro2

 

Milyen pályát választottál?

Nyíregyházán a BGYTF-en végeztem el a tanító (testnevelés-pedagógia) szakot. Közben férjhez mentem és megszületett Petra, majd 4 év múlva Réka, imádott lányaim. A nevem Rembeczkiné Kovács Arankára változott.

A diploma megszerzése után, hol kezdtél el tanítani?

Leveleken (Magyon) kezdtem dolgozni (szolgálati lakás miatt) remek tantestületben, remek főnökkel. 5 év után Nyíregyházára költöztünk saját lakásunkba. 1987-től áthelyezéssel már Nyírteleken folytattam munkámat.

 

arifabro5

 

Kérlek, mesélj a munkádról, és röviden mutasd be a családodat!

Azt hiszem, nekem ezt a hivatást szánta az élet. Nem tudnék mást elképzelni. Munkámat maximálisan igyekszem végezni. A diplomák megszerzése mellett sok-sok továbbképzésen vettem részt, hogy minél jobban tudjak segíteni tanítványaimnak. Szeretem a gyerekeket válogatás nélkül. Következetesen nevelem őket, ezért nincs is fegyelmezési gondom. Sokféle kirándulást, műsort, tábort, foglalkozást szerveztem nekik az idők folyamán. Lányaimat is „megmérgeztem”, mindkettő pedagógus végzettséggel rendelkezik. Két unokával is megörvendeztettek, Linda 4 és fél éves, Edmond 10 hónapos. A lányaim és ők a Sarkcsillagjaim, mindent megtennék értük.

Nálad mikor jöttek először a ,,csillagjelek”? Mikor érezted szükségét, hogy verselni kell?

Érdekes, hogy épp Lezsák Sándort idézted. Nagy tisztelője vagyok, kaptam is tőle dedikált kötetet. Ahogy korábban említettem, a vers tudat alatt már gyermekkoromban megérintett, ott szunnyad a mélyben, néha felsejlett egy-kettő, aztán tovább szunnyadtak.

 

arifabro1

 

Hol jelentek meg első verseid? Biztatott valaki a verselés folytatására? Miért álnéven kezdtél publikálni?

A gimnáziumi megjelenés után jóval, 2010-ben rábukkantam a neten a „Goth art” nevű portálra. Ott kaptam az első biztatásokat, amiknek hatására félve tártam közönség elé verseimmel önmagamat is. A név – Ari Fabbro – már korábban létezett, ezt használtam a Facebook-on, így ismertek meg.

Jelent már meg könyved?

Két önálló kötetem jelent eddig meg, egyik sem álnéven. (1. Morzsafiók, 2. Hullámívben) Néhány antológiás megjelenésem is van, de igazából nem kedvelem ezt a formát. Általában a pénzről szólnak, nem a művészet segítéséről. Tudom, vannak, akiknek nincs más lehetőségük a megjelenésre. Én szerencsés vagyok, mert szponzorok adták ki a köteteimet.

 

arifabro3

 

Tagja vagy valamely irodalmi vagy művészeti csoportnak?

Nyíregyházán a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület aktív tagja vagyok.

Melyik online irodalmi portálon találhatnak meg az olvasók?

Sok helyen tag vagyok, de keveset osztok meg a verseimből. Oka a lopás és a sok veszekedés, ami mostanában gyakori. Van egy „Ari Fabbro alkotói oldal”, ahol vannak verseim, de ha beírják a keresőbe a nevemet, sok helyen megtalálnak.

 

arifabro6

 

Mit jelent számodra egy-egy vers megírása? Milyen sűrűn látogat meg az ihlet?

Az írás megnyugvást, örömet, kikapcsolódást és terápiát is jelent. Szerencsére elég sűrűn, bárhol és bármikor hajlandó vagyok írni görcsölés nélkül.

Mit jelent számodra ez a szó, hogy barátság? Sok barátod van az internet világában?

Valóban sok ismerősöm, „haverom” van a neten, sokat személyesen is megismertem, megszerettem. 30 éves igaz barátság után el kellett búcsúznom a barátnőmtől. Azt hittem, a barátság szó is sírba szállt vele. Szerencsére sok új barátot találtam, közelebbit is, de azt még nem tudom, hogy álljuk ki az idő próbáját.

 

arifabro4

Irodalmi díj, Szlovákia, 2015. május 23.

Milyen álmokat szeretnél még megvalósítani?

Szeretnék még unokákat. Aztán folyamatban van a 3. és 4. kötetem, ha sikerül befejezni, szeretném folytatni a következőkkel. Jó lenne, ha a rajzaim, festményeim is hoznának sikert, és a két kiállításomat követné a többi. A Cigány Írószövetség az idei Ünnepi Könyvhétre kiadta a roma írók antológiáját. Meglepetés volt számomra, hogy egyedüli nem romaként ott vagyok Bari Károly, Choli Daróczi József, Ruva Farkas Pál, Péli Tamás és nem utolsó sorban két nagyon kedves barátom, a József Attila díjas Rostás Farkas György és dr. Ravasz József neves költők között. A bekerülésért NEM kellett fizetni. Remélem, idővel így működnek majd a „magyar” antológiás megjelenések is. Május 23-án Szlovákiában meglepetésként ért, hogy megkaptam a Jozo Schön Irodalmi Díj 2014 arany fokozatát. Hasonló álmaim valóra válnak-e egyszer Hazámban?

 

arifabro7

 

Köszönöm szépen, hogy kitártad az ablakodat, és megengedted, hogy egy kicsit bepillantsunk az életedbe! Kívánok számodra erőt, egészséget, töretlen alkotókedvet.

Én köszönöm a lehetőséget, hogy itt lehettem köztetek. Ihletett alkotást kívánok szeretettel mindenkinek: Ari Fabbro

 

OTTHONRÓL…
(Szülőfalumnak,Cégénydányádnak ajánlom)

otthonról indultam és hazaérkeztem
asztalhoz szegeznek régi és új arcok
mélyültek platánon, arcomon karcok
a múltat fátyolos szemekkel festhetem
hosszú utam során csak ritkán fékeztem
mára csendesültek lelkemben a harcok
otthonról indultam és hazaérkeztem
ha itt voltam otthon …csak ritkán kérhettem
futottam világba utánam nyúlt karod
én itt vagyok újra s leszek ha akarod
táncodhoz a nótát majd én énekelem
otthonról indultam és hazaérkeztem

ÁTUTAZÁS

Gyakran kívántam utazásom
végső állomásának Tartaroszt.
Róma helyett örök városom
lett volna, ha követem Orfeuszt,
megkérve a bús képű Kharónt,
vigyen át a Sztüx túlsó partjára,
bár tágra nyílt szememen nincs font,
se rézobulus nyelvem aljára
nem tapad, s testemet árnyékká
még nem sápasztotta a hűs halál.
Sokszor az élet tesz vádlóvá
és a test menedéket OTT talál.

NÉMA SZÁM VÉTKES

Néma szám nem szól panaszt,
Lehet, más velem paraszt!
Őrzöm vélt tisztességem,
majdan sírba száll vélem.

Az én néma szám vétkes!
Igaztól ajkam kérges.
Csak az baj, fül nem hallja,
Mégis igazát vallja.

NEM VAGYOK ÉN…

Nem vagyok én szószóló
Csak egy ócska szószóró
Suhintó szóhintő
Nem kell nekem kereplő
Nem vagyok én nagy festő
Vásznam ócska lepedő
Napernyő kalapom
A Holdat is lekapom
Vagyok én egy tanító
Turpisságot gyanító
Dorgáló nevető
Kezemben van a gyeplő

HOSSZÚ ÚTRA INDULTAM

Hosszú útra indultam,
Későn vettem fel a tempót.
54 éve megyek
Kihozni magamból a jót

Hosszú útra indultam,
Nem terveztem meg a jövőt,
Álltam érthetetlenül
Kritika vagy szidás előtt.

Hosszú útra indultam.
Szaladnak mellettem szálfák,
Sudárhitben, korhadtan
Kritizálnak, de nem szálkák!

Szemem előtt csak a cél:
Tollam legyen örök acél!

 

 

Nagy L. Éva

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

 

 

 

Hozzászólások