Kiknek a számára és kiknek a részvételével szerveződött ez a színes program?

A rendezvényre mindenkit várunk, aki jól akarja érezni magát a családjával együtt egy kellemes szombati vagy vasárnapi hangulatos vásári forgatagban. Hagyományos ízek, ételek és italok, kulturális programok, gyermekjátékok várják az idelátogatókat. Akár az egész napot is kellemesen el lehet tölteni itt ezen a csodálatos napsütötte főtéren. Hogy kik vesznek részt benne? Elsősorban helyi gazdák (borászok, kézművesek, gazdakörök, népművészek stb.), akik igazi tartalommal kívánják megtölteni a programot is, a kosarunkat is. Hiteles személyekkel kívánunk hiteles, eredeti dolgokat felmutatni, hiszen annyira eltávolodtunk tőlük a nagy bevásárlóközpontok vonzásában.

Kaptak-e támogatást az önkormányzattól, vagy teljesen önerőből szerveződött a rendezvény?

Amikor felvetődött bennünk a Garabó ünnep gondolata, megkerestük Mák Kornél alpolgármester urat és beszéltünk a  céljainkról. Nagyon tetszett neki a kezdeményezésünk, és az egyik legnagyobb segítsége az volt, hogy a főteret a rendezvény idejére fizetség nélkül bocsátotta rendelkezésünkre. Valamint segített a különböző engedélyek megszerzésében, és sokat számított az egész városvezetés pozitív hozzáállása is. A rendezvényt maga Dr. Zombor Gábor polgármester úr nyitotta meg szombat délelőtt.

Önnek személyesen milyen kapcsolata van a gazdálkodással?

Jó pár évvel ezelőtt gondoltam egy nagyot, és földet vettem Ágasegyházán. Felkutattam igazi, becsületes, dolgos gazdákat, és megszerveztem az általuk megtermelt javaknak az eladását az arra igényt tartó családok számára. Így alakult meg az Országos Családellátó Szolgálat, mely mára már valóban országossá szélesedett. Célunk az, hogy a magyar nemzetgazdaság felelős szereplőjeként helyzetbe hozzuk a jó minőséget előállító gazdákat és termékeiket, valamint megfizethető áron eljuttassuk a magyar családok asztalára a mindennapi egészséges élelmet.

Milyen sikereik és milyen gondjaik vannak a megvalósítás során?

Először talán a gondokról… Nagyon kevés a gazda, kevés számú őstermelőt találunk kis hazánkban. Az embereknek nincs földjük, s még ha szívesen gazdálkodnának is, meg értenének is hozzá, nem rendelkeznek tőkével, amiből földet vehetnének vagy fejlesztéseket hajthatnának végre. Pedig – íme a példa – a nagyvárosokat igazi élettel és áruval tölthetnék meg. Jó dolog, hogy hívásunkra sokan jöttek és örömmel ide. Azokat várjuk, akikből nem hiányzik a rátermettség, a becsületesség, a jó erkölcs, a bizalom, a rugalmasság. Ezek a jó tulajdonságok biztosítják a működőképes, életképes gazdaságok elterjedését és kapcsolattartását a magyar családokkal, a vásárlóikkal.

Olyan lelkesen és pozitív hozzáállással beszél ezekről a tennivalókról. Ezek szerint komolyan hisz benne, hogy a magyarság a saját hajánál fogva ki tudja rántani magát a mostani krízishelyzetből?

Nem tehetünk mást, cselekedni kell. A hátunk mögött egy nagy szakadék van, csak előre lehet menekülni. Gondolatban eljutottam oda: ha a világnak nem jó az, ami normális, akkor nekünk „nem normálisnak” kell lennünk. Fel kell építenünk egy másik kultúrát magyar hagyományaink alapkövein. Az Országos Családellátó Szolgálat is ezt a célt szolgálja.

Hogyan működik ez a szolgálat? 

Nagyon egyszerűen: a megrendeléseket interneten kell leadni. Bár igyekszem személyes kapcsolatot kiépíteni a környék gazdáival és családjaival, az internetes rendelés nyomán kényelmes és gyors a kiszállítás. Minden megyében, kistérségben megvan a szervezője, összekötője a szolgálatnak, még Budapesten is. Honlapunkon részletes tájékoztatást nyújtunk az érdeklődőknek: www.csaladellato.hu Arra bíztatom a családokat, hogy minél többen vásároljanak tőlünk, hiszen ezzel a magyar gazdák, a magyar feldolgozók megélhetését, életben maradását segítik.

Vannak-e további lelkes tervei?

Igen, természetesen, nincs megállás. Erdélyben megalakítottuk a Székely Családellátó Szolgálatot, még dolgozunk a kiterjesztésén. De sok személyes kapcsolatunk van erdélyi gazdálkodókkal és cégekkel, például így vásárolhatnak nálunk a parajdi sóbányából érkezett sót vagy Erdélyben szőtt gyapjútakarót. Tovább tágítva a horizontot, Szlovákiában és Lengyelországban is meg szeretnénk szólítani az ottani gazdálkodókat és családokat, és 2018-ra az egész Kárpát-medencére kiszélesítjük a szolgálatot.

Nem tartanak-e heves kritikáktól, politikai támadástól?

A mi csapatunk nem politizál. Magyarságunk a hitvallásunk, ami minden politikai ideológiától mentes. Ezért senki nem szólhat bele. Nagyon sok önzetlen, karitatív munkánk van a szolgálat kiépítésében: 3 év alatt több mint 5 ezer családnak és több mint 200 munkahelyi közösségnek, különböző hivataloknak szállítottunk alapélelmiszereket, vegyi árut. Magyar árut, magyar tulajdonból magyar tulajdonba, magyar haszonnal. Ezért nem érhet kritika bennünket.

Weninger Endréné

Hozzászólások