Mikor meghalljuk, hogy fogtömés, a többségnek már a szinte észrevétlen esztétikus fogtömés jut az eszébe. Mivel ez ma már szinte rutineljárás, így meg sem kell lepődni, hogy ez a legnépszerűbb és legtöbbet használt fogászati kezelés egy fogorvos praxisában. Ismerjük meg részletesen az esztétikus fogtömést!

Ez az az eljárás, aminek keretében visszakaphatjuk a fogunk elvesztett darabját. Amikor a szuvasodásból keletkezett, valamint az ennek eltüntetése miatt létrejövő hiányt egy kis fehéres, tömőanyaggal pótolják.

Miért választják ezt?

Régebben az amalgámtöméseket alkalmazták minden esetben, ha tömni kellett, ami egy jóízű nevetés alkalmával nem nyújtott túlságosan szép látványt. Éppen ezért nem véletlen, hogy sokkal kedveltebb az esztétikus tömés, melynek köszönhetően észrevétlenül képesek a szakemberek a sérült fogak helyreállítására.

Mivel ez a tömés minden eddig ismert eljárásnál keményebb, tartósabb és sokkal szebb, így érthető a népszerűsége. Emellett pedig a végeredmény nem csak, hogy jobb zárást tesz lehetővé, de arra is képes, hogy gondoskodjon arról, hogy utófájdalom nélkül élhessünk tovább.

Az esztétikus tömés fő ismérve még, hogy egy fényre kötő tömőanyag, ami ha készen van, akkor a puha anyagból egy nagyon kemény, végleges tömés készül el. Legnagyobb előnye, hogy jól alkalmazva szinte láthatatlan, így akár a frontfogak hiánya is pótolható vele.

A fog alakját az eredeti állapotába hozhatjuk vissza általa, és nem utolsó sorban nem okoz allergiás reakciót. Szemben a korábban alkalmazott amalgámtöméssel, az esztétikus töméshez használt anyagot sem a szakorvosok, sem a kutatók nem nyilvánították veszélyesnek az egészségre nézve. Hiszen ez biztosan nem okoz ízületi gyulladásokat, hajhullást, gyomor- és bélpanaszokat, de még meddőséget vagy impotenciát sem.

További előnyök

A mai tömőanyagokból bármikor képes egy jó fogorvos bármilyen fehér anyagot kikeverni, így biztosan megfelelő árnyalatot kapunk, így észrevétlen lesz a fogpótlás.

Érdekes, de a fenti előnyökből nem következik automatikusan, hogy minden amalgámtömést azonnal cserélni kell, mivel ha valami jól működik, felesleges megbolygatni. Arról nem is beszélve, hogy meglehet, hogy az eltávolítás során több foganyag megy kárba, mint amit nyerhetünk általa.

Ellenben, ha másodlagos szuvasodás alakult ki a tömés alatt, akkor természetesen azonnali cserére szorul, hiszen nem látja el hatékonyan a feladatát. Természetesen a Completdentnél a kezelést egy alapos röntgen és állapotfelmérés előzi meg, így biztosak lehetünk abban, hogy minden esetben a számunkra legjobb döntést hozzák meg a szakorvosok.

Ne feledjük, az esztétikus tömések nagyon szépek és pénztárcakímélőek, így ne féljünk elmenni a fogorvoshoz, nincs értelme a halogatásnak!