Volt egyszer egy… Hollywood (Once Upon a Time… in Hollywood) – Quentin Tarantino kilencedik filmje.  “Mi lett volna, ha” – külön-külön csak puszta szavak. De együtt képesek ott visszhangzani az ember fejében egy életen át. “Mi lett volna, ha” – vajon mi?

Sohasem felejtem, milyen álmos és fáradt voltam, amikor Quentin Tarantino nyolcadik premier filmjét, az Aljas nyolcast (The Hateful Eight) megnéztük a Cinema city hatalmas vásznán. Elbóbiskoltam – érdekes módon nemcsak én -. talán ilyen álmosító nap volt. Aztán megnéztük még egyszer és még egyszer…
Rendkívül jó a film szinkronizálása, a dialógusok újra és újra megnevettetnek bennünket. Quentin filmjei hatnak vissza ránk a jelenetekben. A kezdő képsorok, a gyönyörű havas táj hamar másodlagos szerephez jut, amikor mi is „felszállunk” a postakocsiba, ami Red Rock városába tart nem mindennapi szállítmánnyal. Hamar az események sűrűjébe kerülünk annak ellenére, hogy a film zárt helyen játszódik.

Quentin Tarantino az Aljas nyolcas premierjén San Diegóban 2015-ben

A Quentin Tarantino filmek megjelenését mindig hatalmas várakozás előzi meg. Mindig nagy esemény a filmes világban, amikor Tarantino rendez.

Tarantino közzétett kérése: „A szereplők és a stáb keményen dolgozott, hogy valami eredetit hozzon létre, és én csak annyit kérek: senki ne áruljon el semmit, ami a későbbi közönség számára lehetetlenné tenné, hogy ugyanúgy élvezze a filmet, mint azok, akik most látják.”-  szintén hozzájárulhat kíváncsiságunkhoz. Vajon milyen fordulatok, nem várt események lesznek a kilencedik filmben?

A Volt egyszer egy… Hollywood (eredeti cím: Once Upon a Time in… Hollywood) 2019-es amerikai bűnügyi-dráma, melyet Quentin Tarantino írt és rendezett. A főszereplők Leonardo DiCaprio, Brad Pitt és Margot Robbie. A film világpremierje 2019. május 21-én volt a 72. cannes-i fesztiválon, az Amerikai Egyesült Államokban 2019. július 26-án mutatták be, míg Magyarországon három héttel később szinkronizálva, augusztus 15-én az InterCom Zrt. jóvoltából.

Valóban az lesz, hiszen ismét olyan történet tárul fel előttünk, amit nem vártunk. Nemcsak a hollywoodi csillogás, hanem a hétköznapok képei is elénk tárulnak. Lassúnak, feleslegesen vontatottnak is tűnhet időnként a film, azonban ez még hitelesebbé, árnyaltabbá tesz azt a világot, amit be akar mutatni nekünk. Atmoszférateremtő képi világa, a’69-es kaliforniai nyár tényleg úgy elevenedik meg előttünk, hogy szinte mi is egy Cadillacben ülünk, és végigpásztázzuk a filmkészítés csínját-bínját: Mennyi minden kell ahhoz, hogy egy jelenet tökéletessé váljon…

Robert Richardson operatőr (1955. augusztus 27. – életkor 64 év -, Hyannis, Barnstable Town, Massachusetts, Egyesült Államok) munkája is zseniális, hiszen a látvány, amit elénk tár: a kiválasztott ruhák és frizurák forgataga olyan korhűséggel jelenik meg, mint egy dokumentumfilm. A kellemes zene, fényreklámok, éttermek, stúdiók, felszabadultság, vidámság mind-mind jellemzői a filmnek. Leonardo DiCaprio és Brad Pitt játéka ismét felejthetetlen élményt nyújt számunkra.

Életünk során van, amikor elgondolkodunk azon: Mi lett volna ha…?
A filmben erre is választ kapunk.
Miért lett ismét kedvencünkké ez a film?
A filmet nézve mindvégig úgy érezzük – mivel ismerjük a valós eseményeket-, hogy itt valami nagyon rossz fog történni. A film végén az a gondolat merül fel az emberben, tulajdonképpen így is történhetett volna. Volt egyszer egy… Hollywood (Once Upon a Time… in Hollywood) amerikai-angol krimi, dráma, thriller, 2019.

1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni. Történetük egyszerre több szálon fut. Főhősünk Rick Dalton (Leonardo Dicaprio), aki az ötvenes években egy westernsorozat sztárja volt, de mára már annyira nem tart sehol, hogy a film elején egy producer (Al Pacino) fel is vázolja a sötét jövőjét. Egyetlen barátja van, hűséges kaszkadőre és dublőre, Cliff Booth (Brad Pitt), aki ugyan sztár sosem volt, de hűséges fegyverhordozó igen. Ő Dalton teste, lelkiismerete és sofőrje is.

És ott van még Dalton szomszédja, aki nemrég házasodott össze a világ egyik legkeresettebb rendezőjével, és egyszerűen csak éli a felfelé törő sztárok életét Hollywoodban: moziba és bulikba jár, találkozik a barátaival, lődörög. Ő Sharon Tate (Margot Robbie), Roman Polanski felesége, és a Manson-gyilkosságok leghíresebb áldozata. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is….

Quentin Tarantino (Knoxville, Tennessee, 1963. március 27. –) kétszeres Oscar-díjas olasz származású amerikai rendező, színész, forgatókönyvíró, producer, az amerikai független film egyik legnagyobb hatású alakja.

Apja, Tony Tarantino olasz származású amerikai színész és amatőr zenész volt, anyja, Connie McHugh félig ír, félig cseroki indián. Quentin (aki ezt a nevet Burt Reynolds Gunsmoke című tévésorozata után kapta) apját sohasem ismerte, mivel az születése után elhagyta anyját. Gyermekéveit Los Angelesben töltötte, iskoláit nem fejezte be. 1987-ben megírta a Tiszta románc forgatókönyvét és a Született gyilkosokat.

Az előbbit Tony Scott rendezte meg 1993-ban, az utóbbit pedig Oliver Stone 1994-ben. Tarantino később maximálisan elhatárolódott Stone verziójától, mert szerinte a film irányvonala nem az ő forgatókönyvét tükrözte, és egyenesen förtelmesnek nevezte azt, amit Stone „összefércelt” az írásából. A Tiszta románc forgatókönyve végül ötvenezer dollárért kelt el, és az addig évi 8000 dollárt kereső filmes megírhatta a Kutyaszorítóbant.

Bővebb információk

A film ITT megtekinthető.

 

Lakatos Ilona

 

 

 

 

Hozzászólások