Digitális optikai kábelek – A híradástechnikába is betörtek az optikai vezetékek, amelyeket a köznyelv csak üvegszálasként emleget. Ezeken a vezetéktípusokon érkezik otthonunkba az internet és a televízióadás is. Nekik köszönhetően a korábbiaknál erősebb minőségű szolgáltatást élvezhetünk. A hangtechnikában ezek a vezetéktípusok már sokkal korábban használatosak voltak.

A digitális optikai kábelek előnyei

A hagyományos megoldásokkal ellentétben a digitális optikai megoldásoknak köszönhetően soha nem látott gyorsasággal lehet kapcsolatokat kiépíteni és használni. Ezeknek a technikai elemeknek köszönhetően nagytömegű információátvitel történik meg csupán egyetlen roston. Használatukkal a jelek nagyobb távolságra is eljutnak, sőt továbbá teljesen ellenállóak az elektromágneses zavarokkal szemben is. A hagyományos kábelekhez képest sokkal vékonyabbak, és a súlyuk is kisebb. Ezek a megoldások nem jelentenek áramütési vagy gyulladási veszélyt sem. Sőt, maximálisan ellenállóak a környezeti hatásokkal szemben. Nincs hatással rá sem az időjárás, sem a páratartalom.

Az optikai kábelek működése

Ezek a kábelek mindössze egy néhány mikrométer átmérőjű, igen tiszta üvegszálból és az azt körülvevő kisebb optikai törésmutatójú vezetékből állnak. Működési elve a fényvisszaverődésen alapszik. Tehát a digitális kábel egyik végén belépő fényimpulzus a vezeték teljes hosszán visszaverődik, még a vezeték hajlása esetén is csak nagyon alacsony energiaveszteséggel fog a szál másik végén kilépni.
A remek tulajdonságának köszönhetően ezek a megoldások kifejezetten alkalmasak nagytömegű jel-információk továbbítására. A telekommunikációban már folyik az átállás erre, mivel a fényimpulzusoknak köszönhetően sokkal hatékonyabbak, mint a korábbi megoldások.

Otthoni lehetőségek

Részben törekedjünk arra, hogy olyan szolgáltatókkal kerüljünk szerződésbe, amelyek már ezt a rendszert használják. A digitális kábelek leggyakoribb alkalmazási területei a televíziók, erősítők, DVD és Blu-Ray lejátszók, házimozi rendszerek, valamint híradástechnikai eszközök. A modern kivitelek mindegyike rendelkezik digitális optikai csatlakozóval, amelynek köszönhetően a hangjelek digitális továbbítására használják a fényhullámokat. Ezek működéséhez mellőzhetetlen a digitális optikai kábelek használata.

Tévhit, hogy ezek a vezetékek sokkal többe kerülnek. Sőt, elődeikhez képest strapabíróbbak, már nem kell a vezeték törése miatt sem aggódni. Ennek köszönhetően a piac egyeduralkodójává fognak válni. Legláthatóbb előnyének az internet sebességének korábban elképzelhetetlen mértékű gyorsulása mondható. A digitális optikai kábelek használatával a további remek tulajdonságait Te magad is megtapasztalhatod, és otthonodban is használhatod.